Co to jest rozmaryn?

Rozmaryn lekarski (łac. Rosmarinum Officinalis) to roślina należącą do rodziny jasnotowatych. Jej cechą charakterystyczną jest wiecznie zielone zabarwienie i bardzo wąskie, długie liście o mocno aromatycznym, charakterystycznym zapachu. Liście znajdują się na długich prostych łodygach, które w późniejszym okresie wegetacji drewnieją (stają się twarde i odporne na złamania). Roślina może rosnąć nawet do 2 metrów, a w okresie kwitnienia posiada drobne bladoniebieskie kwiaty.

Rozmaryn lekarski pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, a obecnie uprawiany jest prawie wszędzie. Często można spotkać go w przydomowych ogródkach. Świetnie nadaje się do kuchennych upraw ziół, bywa także wykorzystywany do celów ozdobnych.

Rozmaryn – właściwości

Preparaty, zawierające rozmaryn, swoje działanie zawdzięczają olejkom eterycznym zawartym w liściach rozmarynu. Aby uzyskać olejek rozmarynowy, należy wytłoczyć go z rośliny znajdującej się w szczytowej fazie okresu wegetacji.

Olejek eteryczny rozmarynu zawiera:

  • kamforę,
  • borneol,
  • cyneol.

Związki chemiczne zawarte w liściach rozmarynu to przede wszystkim pigmenty flawonoidowe, a najważniejszym z nich jest diosmina.

Olejek rozmarynowy

Jak stosować rozmaryn?

Rozmaryn w infekcjach  i przeziębieniach

Olejki eteryczne rozmarynu wykazują szerokie działanie:

  • antyseptyczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze.

Ich właściwości pozwalają na stosowanie rozmarynu w infekcjach dróg oddechowych oraz jamy ustnej. Rozmaryn sprawdza się jako środek poprawiający funkcjonowanie układu odpornościowego. Wykazuje działanie rozluźniające i zmniejszające skurcz oskrzeli w astmie. Rozgrzewający rozmaryn może być pomocny w walce z infekcją czy przeziębieniem.

Rozmaryn w problemach z koncentracją i pamięcią

Preparaty z rozmarynem wykazują działanie na mózgowy przepływ krwi. Poprzez jego zwiększanie  wpływają na poprawę koncentracji i uwagi oraz usprawnienie procesu przyswajania nowych informacji. Roślina sprawdza się również jako preparat zmniejszający napięcie nerwowe. Właściwości relaksacyjne rozmarynu czynią go naturalnym środkiem ułatwiającym zasypianie.

Rozmaryn na poprawę trawienia

Rozmaryn eliminuje nadmiar gazów nagromadzonych w jelitach, łagodząc wzdęcia. Preparaty z rozmarynem zwiększają wydzielanie soków trawiennych, a w konsekwencji poprawiają trawienie pokarmów. Gorycze, będące składnikiem rozmarynu, powodują zwiększone wydzielanie żółci, co usprawnia trawienie tłuszczów.

Rozmaryn w kosmetykach

Jako składnik kosmetyków rozmaryn dodawany jest do kremów, mydeł i perfum. Roślina wykazuje  zdolności przeciwutleniające, dlatego pojawia się w preparatach mających za zadanie zahamowanie procesów starzenia się skóry. Można również zastosować rozmaryn na włosy. Toniki i olejki z rozmarynem sprawdzają się w walce z uporczywym łupieżem skóry głowy. Rozmaryn w towarzystwie innych składników stosuje się jako środek przeciwdziałający przetłuszczaniu się włosów. Może on również zmniejszyć objawy siwienia i wypadania włosów, gdy nie są one jeszcze zbyt intensywne.

Rozmaryn w kuchni

Poza zastosowaniem w medycynie i kosmetykach rozmaryn jest kojarzony ze sztuką kulinarną. To świetny dodatek do mięs (wołowiny, cielęciny, wieprzowiny), ryb i innych potraw, który nada im wyrazisty smak i zapach. Aby ta przyprawa była jak najbardziej intensywna, warto uprawiać ją w domu i korzystać ze świeżych liści.

Lecznicze właściwości rozmarynu są znane i doceniane od bardzo dawna. Stosowanie tej rośliny w różnych preparatach to naturalna metoda leczenia, łagodząca wiele niekorzystnych objawów. Rozmaryn na włosy i skórę oraz jako aromatyczna przyprawa kuchenna to kolejne dowody na to, że warto skorzystać z jego zalet.