255
08 lutego 2019

Sposoby na zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe z pewnością dotknęło wielu z nas, zarówno w podróży, domu, jak i pracy. Co mogło być przyczyną zatrucia? Spożyliśmy coś nieświeżego, zawierającego wirusy, bakterie, toksyny czy pasożyty lub po prostu zjedliśmy czy wypiliśmy za dużo. Pierwsze objawy pojawiają się już od 1 do 6 godzin od spożycia zakażonego pokarmu, a zalicza się do nich silny ból brzucha, biegunkę, wzdęcia, wymioty, niekiedy gorączkę i wzmocnioną produkcję śliny, dreszcze i ogólne wyczerpanie organizmu.

Co zrobić, gdy doszło do zatrucia pokarmowego?

Wywołaj wymioty

Jeśli chcesz wymiotować, nie powstrzymuj tego odruchu. Aby uniknąć uduszenia, nie wywołuj wymiotów w przypadku:

  • zatrucia substancjami żrącymi,
  • drgawek u chorego,
  • utraty przytomności.

W innych przypadkach ważne jest, by substancja, która doprowadziła do zatrucia, jak najszybciej opuściła organizm. Wymioty można również sprowokować, np. poprzez podrażnienie gardła palcami czy piórkiem lub wypicie czegoś drażniącego, np. wody z solą czy oleju rycynowego. Następnie, by delikatnie ulżyć żołądkowi, możemy wypić trochę ciepłej wody. Przy silnych wymiotach dodatkowym objawem jest ból brzucha. By go załagodzić, możemy położyć sobie na brzuchu gorący termofor, który podziała na mięśnie rozkurczowo.

Jeżeli wymioty utrzymują się zbyt długo, należy skontaktować się z lekarzem, który może przepisać leki hamujące odruchy wymiotne.

W miarę możliwości usuń toksyny z jelit

Jeśli przy zatruciu pokarmowym nie występuje biegunka, możemy podać leki przeczyszczające, które pomogą usunąć toksyny z jelit. Nie należy stosować takich leków w sytuacji, w której do zatrucia doszło substancjami żrącymi lub gdy organizm jest silnie odwodniony. W jelitach mogą również zalegać gazy, które powodują wzdęcia. Zalecane jest wówczas picie ziołowych naparów z bazylii oraz kopru włoskiego oraz masowanie brzucha ruchami kolistymi zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara.

Zażyj antidotum

Przy zatruciu pokarmowym ważne jest, by w miarę możliwości ustalić przyczynę tego stanu. Warto również podać antidotum, które połączy się z toksyną, a przy usuwaniu jej z organizmu w trakcie wymiotów lub biegunki w sposób mechaniczny ochroni błonę śluzową żołądka, przez co spowolni proces wchłaniania się trucizny do organizmu. Do najważniejszych środków leczniczych należy zaliczyć:

  • węgiel leczniczy (aktywowany) – pomaga usunąć liczne toksyny z organizmu, a przy tym obniża poziom podrażnienia błon śluzowych. Podaje się go głównie przy zatruciu lekami, alkaloidami i grzybami. Zalecana dawka to: 20-30 g (3-4 łyżki stołowe) węgla rozpuszczone w 200-400 ml wody. Jeśli nie mamy dostępu do węgla aktywowanego, możemy użyć również pokruszonego, świeżo, zwęglonego chleba. Co ważne, należy pamiętać, że węgiel pochłania nie tylko toksyny, ale i inne przyjmowane przez nas leki, dlatego, aby się nie zneutralizowały, powinniśmy je przyjmować 2 godziny przed zażyciem węgla lub 2 godziny po jego spożyciu.
  • surowe białko jaj kurzych – jest zalecane przy zatruciach metalami ciężkimi, ponieważ łączy się z nimi. Zobojętnia także działanie kwasów i zasad, dlatego należy podawać 3-4 białka na pół litra wody.
  • mąka zbożowa, kukurydziana, ryżowa lub kartoflana – spożywamy ją rozpuszczoną w wodzie przy zatruciu substancjami żrącymi, ponieważ chroni błonę śluzową żołądka. Podobne działanie wykazuje mleko odtłuszczone.
  • chlorowodorek loperamidu, loperamid, nifuroksazyd – pomagają powstrzymać biegunkę. Oprócz tego nifuroksazyd działa przeciwbakteryjnie.

Nawadniaj organizm

Podczas zatrucia pokarmowego podstawą jest niedopuszczenie do odwodnienia organizmu, którego przyczyną mogą być męczące nas wymioty czy biegunka. W związku z tym powinno się pić dużo wody lub czarnej herbaty bez cukru.

Wymioty oraz biegunka powodują nie tylko utratę wody z organizmu, ale wypłukują również z niego potas, sód oraz glukozę. Aby uzupełnić braki, warto przyjmować gotowe płyny elektrolitowe dostępne w aptece bez recepty. Można również samemu przygotować miksturę elektrolitową. Jak to zrobić? Wystarczy dodać do szklanki wody łyżeczkę miodu, niewielką ilość soku owocowego oraz szczyptę soli. Miód posiada glukozę, sok owocowy – potas, a sól zawiera sód.

Przy zatruciu pokarmowym należy unikać spożywania kawy oraz innych napojów z kofeiną.

Zrób sobie kilka dni wolnego

Jeśli dopadło nas zatrucie pokarmowe, niezbędny jest odpoczynek, który pozwoli organizmowi na regenerację. Zatrucie pokarmowe jest niezwykle wyczerpujące nawet dla silnych organizmów. Dlatego, jeśli to możliwe, zaplanujmy sobie kilkudniowy wypoczynek.

Zadbaj o odpowiednią dietę

Poza dbaniem o dostateczną ilość płynów nie wolno zapominać o jedzeniu, które pomoże nam odzyskać siły po chorobie. Podczas zatrucia, a także niedługo po nim nasz żołądek jest silnie podrażniony i osłabiony, ale mimo lepszego samopoczucia i powrotu apetytu, nie powinniśmy od razu jeść wszystkiego. W pierwszej fazie należy unikać tłustych i ciężkostrawnych dań, a także silnie kwaśnego lub słodkiego jedzenia. Warto zacząć od przyjmowania lekkostrawnych posiłków w niewielkich ilościach, np. kleików z ryżu, kaszy jęczmiennej lub kukurydzianej, krakersów i sucharków. Można również spożywać gotowaną marchewkę, ziemniaki czy gotowane mięso. Naszym sprzymierzeńcem w odzyskaniu sił jest rosół.

Objawy zatrucia grzybami

Pomimo relatywnie łatwego dostępu do informacji i wielu dostępnych na rynku atlasów grzybów, zatrucia grzybami w dalszym ciągu zbierają obfite żniwa. Do objawów zatrucia grzybami, poza bólem brzucha, mdłościami i wymiotami czy biegunką, należy dołączyć silne poczucie lęku. Pomóc osobie, która zatruła się grzybami, możemy poprzez wywołanie wymiotów i płukanie żołądka 1% roztworem soli kuchennej – w tym celu musimy przygotować ok. 10-15 litrów takiej mieszanki. Można podać również dużą dawkę węgla aktywowanego oraz środki przeczyszczające. Co ważne, należy natychmiast wezwać lekarza. Im szybciej osoba z zatruciem pokarmowym trafi pod opiekę specjalisty, tym ma większe szanse na przeżycie.

Czy każde zatrucie pokarmowe wymaga interwencji lekarza?

Nie przy każdym zatruciu pokarmowym niezbędna jest wizyta u lekarza. Niemniej jednak w sytuacji, w której uważamy objawy zatrucia za niepokojące, należy udać się po pomoc, zwłaszcza jeśli utrzymują się one już kilka dni.

Zatrucia pokarmowe wywołane np. salmonellą, wirusem WZW typu A i jadem kiełbasianym koniecznie wymagają wizyty u lekarza.

Sygnałem alarmowym jest stolec z krwią lub zielono-żółtym śluzem, zaburzenia widzenia, mówienia, oddychania czy niewielka ilość oddawanego moczu. Szczególnie wnikliwie należy analizować symptomy zatrucia pokarmowego u kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych i z osłabioną odpornością.

Wbrew obiegowej opinii zatrucia pokarmowe są poważną dolegliwością, a niewłaściwie leczone mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Pamiętajmy, aby nie lekceważyć niepokojących objawów i w razie potrzeby skorzystać z pomocy lekarza.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
24 września 2021 mgr Ewelina Pietrzak
09 września 2021 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
08 września 2021 Agata Kleszcz
08 września 2021 mgr Mateusz Durbas
06 września 2021 mgr farm. Marta Grabowska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)