1
19 lutego 2020
Leszek Pawski Autor
Autor
mgr
Leszek Pawski
Absolwent kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Psychodietetyk interesujący się przede wszystkim dietą roślinną, nawykami żywieniowymi i zaburzeniami odżywiania. Swoją przyszłość wiąże z karierą naukową, której praktyka opiera się na dowodach naukowych i racjonalnym myśleniu. Instruktor gimnastyki, pasjonat szerokiej gamy sportów i tancerz stylów ulicznych. W wolnych chwilach gotuje, czyta książki i szkicuje. Obecnie bada zjawisko zaburzeń odżywiania wśród mężczyzn homoseksualnych.

Tłusty Czwartek – fit przepisy na pączki i faworki

Tłusty Czwartek to dzień, w którym pozwalamy sobie na pochłanianie niezliczonej ilości pączków i faworków. I mamy na to jawne przyzwolenie, bo kto potrafi odmówić sobie pączka w tym dniu? Chociaż pączki to kaloryczne przysmaki, możemy je zastąpić zdrowszymi i bardziej wartościowymi odpowiednikami. Poznaj nasze przepisy!

Tłusty Czwartek to dzień, w którym pozwalamy sobie na pochłanianie niezliczonej ilości pączków i faworków. I mamy na to jawne przyzwolenie, bo kto potrafi odmówić sobie pączka w tym dniu? Chociaż pączki to kaloryczne przysmaki, możemy je zastąpić zdrowszymi i bardziej wartościowymi odpowiednikami. Poznaj nasze przepisy!

Ile kcal mają pączki?

Pączki i faworki są produktami o dużej wartości energetycznej oraz niskim indeksie sytości. Oznacza to, że możemy się nimi zajadać, a po zjedzeniu nawet 2-3 pączków najprawdopodobniej nadal nie będziemy odczuwać sytości.

Klasyczny pączek z dżemem posiada ok. 300 kcal, jednakże na rynku znajdziemy różne wariacje – z karmelem, czekoladą itd., w których ilość kilokalorii znacznie się zwiększa. Wyroby cukiernicze, które towarzyszą nam w Tłusty Czwartek, w głównej mierze są źródłami węglowodanów i tłuszczów. Mają niską wartość odżywczą, dlatego ich udział w diecie powinien być znikomy.

Pączki

Szczególne wątpliwości budzi olej, w którym są one smażone. Trudno uwierzyć, że producenci wykorzystują świeży tłuszcz do każdej porcji pączków. Jeżeli jest to olej stabilny termicznie, to z pewnością ma bardzo niską wartość odżywczą i nie sprzyja naszemu zdrowiu. Z drugiej strony nawet odpowiedni olej wykorzystywany wielokrotnie może źle wpływać na zdrowie.

Warto jednak zaznaczyć, że nie przytyjemy z dnia na dzień od zjedzenia kilku pączków. Należałoby zjeść ok. 23 paczki, aby przytyć 1 kg. Niemniej jednak najważniejszy jest umiar – brak silnej woli i umiejętności odmówienia sobie kolejnej słodkości może doprowadzić do trwałej zmiany nawyków żywieniowych.

Co zrobić, aby Tłusty Czwartek był mniej tłusty?

Istnieją pewne sposoby, które mogą okazać się pomocne w Tłusty Czwartek. Jeżeli zależy nam na klasycznych faworkach i pączkach, oczywiście możemy je zjeść, ale w umiarkowanych ilościach.

Jeszcze lepszym wyjściem jest własnoręczne przyrządzenie przekąsek w nieco zdrowszej wersji. Poniżej znajdują się przepisy na pączki i faworki o znacznie wyższej wartości odżywczej niż klasyczne. Nie należy jednak zapominać, że nawet w przypadku zdrowszych wariacji zjedzenie zbyt wielu słodkości może przyczynić się do podaży zbyt dużej ilości kilokalorii, dlatego pamiętajmy o umiarze – niezależnie od naszego wyboru.

Faworki

Kolejną kwestią są produkty, które wybieramy do przygotowywania wypieków. Mąka orkiszowa oraz razowa cechują się wyższą zawartością popiołu, czyli soli mineralnych, a także błonnika. W białej mące elementy te występują w stopniu znikomym, stąd warto zamienić tradycyjną mąkę na jej znacznie zdrowsze odmiany.

Przeczytaj więcej:
Czym różnią się poszczególne typy i rodzaje mąki?

Poznaj przepisy na zdrowsze odpowiedniki pączków i faworków!

Pączki na mące orkiszowej

Przepis na 12 porcji – 280 kcal / 1 szt.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru + opcjonalnie – 4 łyżki ksylitolu*,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 3 jaja
  • 250 ml dowolnego mleka,
  • wybrany dżem bez dodatkowego cukru.

* Jeśli chcemy, aby pączki były słodsze, do porcji cukru możemy dodać ksylitol.

Przygotowanie:

Podgrzej mleko i dodaj pokruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce (naczynie nie może być zbyt małe, ponieważ masa wyrośnie). Jaja ubij z 1 łyżką cukru. Przesiej mąkę i wsyp do miski, a następnie dodaj rozczyn i masę jajeczną. Całość wyrabiaj, dolewając olej, do momentu powstania gładkiej masy. Następnie przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Gotowe, wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Przy użyciu formy lub szklanki wytnij kółka, a następnie delikatnie je spłaszcz i nałóż dżem. Później sklej brzegi i uformuj kulki. Pączki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pozostaw je na 30 min pod przykryciem do wyrośnięcia. Piekarnik nastaw na 180°C. Piecz przez 15 minut.

Szybkie pączki twarogowe

Przepis na 10 porcji – 190 kcal / 1 szt.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 300 g twarogu (w temperaturze pokojowej),
  • 60 ml oleju rzepakowego (ok. 6 łyżek),
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru + opcjonalnie – 2 łyżki ksylitolu*,
  • 100 ml mleka,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

* Jeśli chcemy, aby pączki były słodsze, do porcji cukru możemy dodać ksylitol.

Przygotowanie:

Twaróg, banan, jajka, cukier, olej i mleko zblenduj/zmiksuj. Przesiej mąkę, umieść w misie i dodaj uzyskaną wcześniej masę. Zagnieć ciasto. Jeżeli jest zbyt mokre – dodaj kilka łyżek mąki.

Ciasto pokrój na 8 lub 10 części i z każdej uformuj kulę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy). Piecz przez 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Fit faworki

1850 kcal całość

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 6 żółtek,
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki cukru + opcjonalnie – 4 łyżki ksylitolu*,
  • 1/2 łyżeczki soli.

* Jeśli chcemy, aby pączki były słodsze, do porcji cukru możemy dodać ksylitol.

Przygotowanie:

Cukier wymieszaj z solą. Przesiej mąkę i umieść ją na stolnicy w formie kopca z otworem. Dodaj do niego żółtka, wymieszaj, a następnie połącz z resztą składników, wyrabiając do jednolitej masy. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto i pokrój je radełkiem na prostokąty o wymiarach około 12×3 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż środka i jeden z końców przewlecz przez otwór. Faworki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przeczytaj więcej:
Przejedzenie – jak sobie z nim radzić?

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Kwarantanna a nadzór epidemiologiczny

Kwarantanna domowa to celowa izolacja osób zdrowych, które miały bliski kontakt z osobami zarażonymi lub podejrzanymi o zarażenie, a także…

Zobacz więcej

Magdalena Fuszara Autor

mgr farm.

Magdalena Fuszara

Ibuprofen a zaostrzenie choroby COVID-19

Prawdopodobne jest, że niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) mogą zaostrzać przebieg infekcji koronawirusem. Należą do nich między innymi: ibuprofen, aspiryna, ketoprofen,…

Zobacz więcej

Magdalena Fuszara Autor

mgr farm.

Magdalena Fuszara

Lek na koronawirusa (COVID-19) w Polsce

13 marca 2020 roku Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych zatwierdził Arechin, produkt leczniczy zawierający substancję czynną…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Czym się różni pandemia od epidemii?

Epidemia to występowanie zachorowań na chorobę zakaźną w określonym czasie na określonym terenie w ponadprzeciętnej ilości. Pandemia to rozprzestrzenianie się…

Zobacz więcej

Michał Frynas Autor

Michał Frynas

Tomografia a rezonans – czym się różnią?

Rezonans magnetyczny (MRI) i tomografia komputerowa (TK) są radiologicznymi badaniami obrazowymi pozwalającymi na uzyskanie szczegółowych obrazów struktur w ciele człowieka.…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

mgr farm.

Marta Junowicz

Dermatolog a skierowanie NFZ

Niestety skierowanie do dermatologa jest konieczne w celu odbycia wizyty. Skierowanie na NFZ do lekarza specjalisty może wystawić lekarz podstawowej…

Zobacz więcej

Mirka Karendys Autor

mgr farm.

Mirka Karendys

Czy po wprowadzeniu e-recepty można wykupić receptę w wersji papierowej?

Jeśli mimo obowiązku wystawiania e-recept otrzymała Pani receptę papierową, może ją Pani zrealizować w aptece.   Więcej na temat e-recepty…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma CRP we krwi

CRP (białko C-reaktywne) pojawia się we krwi pacjenta podczas stanu zapalnego. Normalnie stężenie CRP nie przekracza 5 mg/ml krwi, zarówno u…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Najczęściej czytane artykuły
z kategorii Zdrowie

Ostropest – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Jak usunąć kamień nazębny domowymi sposobami?

Salmonella - przyczyny, objawy, leczenie

Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Kwas foliowy - funkcje, źródła, skutki niedoboru i nadmiaru

Endometrioza - objawy, diagnostyka i leczenie

Jak zwiększyć ilość erytrocytów (czerwonych krwinek)?

Jak dawkować witaminę D3 u dorosłych, dzieci i niemowląt?

Zobacz więcej
Czytaj także
03 kwietnia 2020 mgr farm. Magdalena Fuszara
03 kwietnia 2020 mgr pielęgniarstwa/podolog Aleksandra Urban
02 kwietnia 2020 mgr Izabela Skowrońska
31 marca 2020 mgr farm. Marta Grabowska
30 marca 2020 mgr farm. Marta Junowicz
30 marca 2020 mgr Leszek Pawski
27 marca 2020 Rafał Suchodolski
26 marca 2020 mgr Monika Schmidt-Cieśluk
26 marca 2020 Rafał Suchodolski
Zobacz więcej