Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
63

Jakie właściwości ma węglan sodu?

Słuchaj artykułu

Węglan sodu to substancja, z którą mamy styczność zarówno w żywności, jak i w środkach czystości. Jakie są jego właściwości? Do jakich produktów jest dodawany i czy jest szkodliwy?

Jakie właściwości ma węglan sodu?

Węglan sodu – charakterystyka

Węglan sodu to sól kwasu węglowego oraz sody. Na skalę przemysłową otrzymuje się go w reakcji chlorku sodu, amoniaku oraz dwutlenku węgla  Związek ten ma konsystencję białego, krystalicznego, higroskopijnego proszku. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. W środowisku występuje w postaci naturalnej w jeziorach sodowych oraz w popiele roślin morskich.

Pod symbolem E500 kryją się trzy rodzaje węglanu sodu: 

  • E500 (I) – soda kalcynowana Na2CO3,
  • E500 (II) – wodorowęglan sodu NaHCO3, soda oczyszczona,
  • E500 (III) – soda śnieżna, Na3H(CO3)2.

Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Węglan sodu – zastosowanie

Węglan sodu stosowany jest w różnych gałęziach przemysłu.

Poza przemysłem spożywczym związek ten wykorzystywany jest:

  • w produkcji szkła i papieru, 
  • do zmiękczania wody, 
  • w przemyśle chemicznym, do produkcji proszku do prania, mydła, szamponów itp. 

W naszych domach soda kalcynowana służy do sprzątania, ponieważ doskonale zwalcza uporczywy brud.

Proszek do prania

Węglan sodu w żywności 

Węglan sodu w żywności oznaczany jest symbolem E500 i stosowany jako substancja spulchniająca, stabilizująca oraz regulator kwasowości. Najbardziej znana sól to E500 (II), którą kupimy w sklepie w postaci proszku do pieczenia. Pod wpływem temperatury rozkłada się ona na m.in. dwutlenek węgla, dzięki czemu wypieki rosną i są pulchne.

Węglan sodu – gdzie się znajduje?

Substancja ta dodawana jest głównie do:

  • lodów, 
  • budyniu, 
  • słodzików, 
  • dżemów, 
  • wyrobów czekoladowych i kakaowych,
  • mleka zagęszczonego oraz w proszku,
  • krakersów, 
  • paluszków,
  • żywności dla niemowląt na bazie zbóż,
  • serów dojrzewających,
  • masła,
  • wyrobów cukierniczych. 

Węglan sodu – czy jest szkodliwy?

W organizmie węglany sodu są rozkładane do dwutlenku węgla i wydychane. Nie została określona maksymalna dzienna dawka, którą możemy spożyć. Węglan sodu jest uznany za substancję bezpieczną, jednak jak wszystko w nadmiarze może zaszkodzić i wywołać skutki uboczne, tj. wymioty czy biegunkę. Częste spożywanie produktów z dodatkiem węglanu sodu może doprowadzić do uszkodzenia nerek lub nadmiernej produkcji soku żołądkowego. Bezpośredni kontakt z substancją wywołuje podrażnienie oczu, wymioty oraz biegunkę.

Węglan sodu to substancja szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym i chemicznym. Mamy z nim do czynienia bardzo często, ponieważ jest składnikiem wielu wyrobów cukierniczych, dżemów czy lodów. Znajdziemy go także w proszkach do prania oraz wybranych kosmetykach. Na etykietach produktów ukrywa się pod symbolem E500. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Bosacka K., Kozłowska-Wojciechowska M., Czy wiesz, co jesz?, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2011,
  • Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.,
  • Kępiński J., Technologia chemiczna nieorganiczna, Warszawa: PWN, 1984.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 12 kwietnia 2023, 16:20
    Lidia

    Zastanawiam się co jest zdrowe dla nas jako ludzi

    1. 22 czerwca 2023, 18:09
      Szymon

      Picie sody z kwaskiem =
      Działanie antyoksydacyjne, odmładzające, przyspieszenie gojenie ran, wzrost alkaliczności organizmu, działanie antybakteryjne. ??

      Woda wodorowa:
      -szklanka wody kranowej
      -szczypta sody
      – troszkę kwasku lub cytryny?

      Woda alkaliczna:
      -szklanka wody kranowej
      – szczypta sody lub proszku do pieczenia.

      Lemoniada:
      -1L wody kranowej
      – łyżeczka sody
      – troszkę kwaski dwie cytryny lub pomarańczy ??????
      – miód ???

    2. 21 sierpnia 2023, 21:28
      Michał

      Może tak produkty nieprzetworzone? Może owoce, warzywa najlepiej z własnych sadów. Własne kury jaja, itp. Generalnie trzeba omijać produkty które w składzie mają więcej niż 3 składniki i już będzie ok.

  2. 22 listopada 2023, 17:48
    tomek

    dużo się nauczyłem dzięki

    1. 24 listopada 2023, 13:15
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Cieszymy się, że artykuł okazał się pomocny 🙂

  3. 15 marca 2024, 15:07
    Konrad

    ” w nadmiarze może zaszkodzić i wywołać skutki uboczne” – jaka jest bezpieczna dawka jednorazowa?

    1. 18 marca 2024, 07:15
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Jak zostało to zaznaczone w tekście – “Nie została określona maksymalna dzienna dawka, którą możemy spożyć.”

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę