6
15 kwietnia 2021

Zastosowanie kurkuminy we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Kurkuma, czyli inaczej mówiąc ostryż długi (Curcuma longa) lub szafran indyjski, jest żółtą przyprawą, która cieszy się obecnie dużym zainteresowaniem zarówno naukowców, jak i medyków, dietetyków, kucharzy oraz pasjonatów sportu i zdrowego trybu życia. Jest ona wieloletnią, kłączową rośliną zielną, która należy do rodziny imbirowatych. Kurkuma jest powszechnie uprawiana w południowo-wschodniej Azji, zwłaszcza Indiach oraz Chinach, które są obecnie największymi jej producentami na całym świecie.

Czym jest kurkumina? 

Kurkumina jest bioaktywnym związkiem pochodzenia roślinnego, który naturalnie występuje w kłączu kurkumy. Jest ona związkiem polifenolowym, fachowo określanym jako kurkuminoid, który zaliczany jest do grupy dietetycznych antyoksydantów o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych w ludzkim organizmie. Jak się bowiem okazuje, kurkumina jest już od dawna stosowana w medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu różnych chorób o podłożu zapalnym, np. reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz chorobie wrzodowej żołądka, jak również w tradycyjnej medycynie chińskiej w celu złagodzenia stresu i zaburzeń nastroju. Właściwości terapeutyczne kurkuminy znane są od tysięcy lat, jednak dopiero od niedawna badane są możliwości dokładnego określenia mechanizmu jej działania oraz zastosowania w poszczególnych schorzeniach. 

Przeczytaj również:
Kurkuma – właściwości i zastosowanie

Jakie właściwości biologiczne wywiera kurkumina? 

  • Antyoksydacyjne, 
  • Przeciwzapalne, 
  • Przeciwcukrzycowe, 
  • Przeciwnowotworowe, 
  • Przeciwmutagenne, 
  • Chemoprewencyjne, 
  • Przeciwdepresyjne, 
  • Przeciwdrobnoustrojowe, 
  • Immunomodulujące. 

W jakich schorzeniach kurkumina może potencjalnie działać terapeutycznie? 

  • Nowotwory, 
  • Cukrzyca,  
  • Insulinooporność, 
  • Zespół metaboliczny, 
  • Astma,  
  • Reumatoidalne zapalenie stawów,  
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów, 
  • Choroby układu sercowo-naczyniowego,  
  • Choroby neurodegeneracyjne, 
  • Stwardnienie rozsiane, 
  • Depresja, 
  • Zaburzenia lękowe, 
  • Zespół jelita drażliwego, 
  • Nieswoiste choroby zapalne jelit. 

Zastosowanie kurkuminy we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego 

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa) jest jednym z najczęściej występujących nieswoistych chorób zapalnych jelit, które charakteryzują się przewlekłym przebiegiem z naprzemiennym występowaniem okresu zaostrzenia oraz remisji. Colitis ulcerosa najczęściej objawia się krwistą biegunką, której mogą towarzyszyć również inne objawy, takie jak bóle brzucha tuż przed wypróżnieniem, gorączka, nocne wypróżnienia czy uczucie silnego parcia na stolec. Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że nasilone objawy choroby w okresie zaostrzenia poważnie wpływają na jakość życia chorych i mogą nawet prowadzić do rozwoju niedożywienia, wyniszczenia oraz odwodnienia.  

Warto wspomnieć o tym, że literatura fachowa z ostatnich dwóch dekad donosi, iż kurkumina ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne może stanowić obiecującą formę wspomagania leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Wyniki dwóch ubiegłorocznych metaanaliz (tj. zbiorów kontrolowanych badań klinicznych z randomizacją) z udziałem pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego spójnie wykazały, że suplementacja kurkuminą była w stanie znacząco poprawić odpowiedź kliniczną na leczenie farmakologiczne (blisko trzykrotnie), przy jednoczesnym braku poważnych działań niepożądanych. Ponadto naukowcy zaobserwowali, że regularne podawanie kurkuminy przyczynia się do zmniejszenia uporczywych dolegliwości jelitowych u chorych na colitis ulcerosa i pomaga osiągnąć remisję kliniczną oraz zapobiegać nawrotom choroby, gdy jest ona stosowana jako terapia uzupełniająca do mesalazyny, czyli podstawowego leku przeciwzapalnego u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Należy również nadmienić o tym, że kurkumina była dobrze tolerowana przez badanych i co za tym idzie – nie powodowała żadnych poważnych działań niepożądanych. 

W jaki sposób poprawić biodostępność kurkuminy? 

Pomimo opisywanych wielu korzyści wynikających z właściwości antyzapalnych i antyoksydacyjnych jednym z głównych problemów związanych z doustnym przyjmowaniem kurkuminy jest jej niska biodostępność, która wydaje się być spowodowana przede wszystkim słabym wchłanianiem, szybkim metabolizmem i szybką ogólnoustrojową eliminacją. Oznacza to, że po spożyciu kurkumina dociera do jelit w stanie prawie niezmienionym, dzięki czemu może wywierać potencjalnie korzystny wpływ na jelita (np. zmniejszać przepuszczalność bariery jelitowej) i mikrobiom przewodu pokarmowego. W celu poprawy biodostępności kurkuminy zaleca się ją przyjmować razem z piperyną, czyli głównym bioaktywnym składnikiem czarnego pieprzu, ponieważ taka kombinacja wiąże się ze wzrostem biodostępności kurkuminy aż o 2000%. Sugeruje się również, że wysokie dawki kurkuminy (w zakresie od 2 do 4 g na dobę) są zwykle wymagane w celu zwiększenia jej biodostępności. 

Czy suplementacja kurkuminą jest bezpieczna? 

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznała kurkuminę za substancję ogólnie uważaną za bezpieczną, która nie posiada obecnie jakiegokolwiek udokumentowanego działania toksycznego. Z kolei według stanowiska międzynarodowych organizacji, takich jak FAO/WHO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa; Światowa Organizacja Zdrowia) oraz EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) dopuszczalne dzienne spożycie kurkuminy wynosi do 3 mg na kg całkowitej masy ciała. Istnieją również doniesienia naukowe, które pozwalają sądzić, że spożycie nawet do 12 g kurkuminy w ciągu doby nie wywołuje żadnych negatywnych skutków ubocznych u zdrowych osób. Warto jednak wspomnieć o tym, że niektóre osoby mogą doświadczyć biegunki, nudności, bólów głowy bądź wysypki w wyniku suplementacji kurkuminą, zwłaszcza w wysokiej dobowej dawce. 

Podsumowanie 

  • Kurkumina jest najbardziej cenionym bioaktywnym składnikiem zawartym w kurkumie, który wykazuje wyjątkowo obiecujące właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i immunomodulujące. 
  • Wyniki dotychczas przeprowadzonych kontrolowanych badań klinicznych z randomizacją, w których wzięli udział pacjenci chorujący na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, sugerują, że suplementacja kurkuminą może być bezpieczną i skuteczną terapią wspomagającą utrzymanie lub wywołanie remisji choroby, gdy jest podawana wraz ze standardowym leczeniem. 
  • Najświeższe doniesienia naukowe wskazują, że leczenie skojarzone kurkuminą i mesalazyną u pacjentów z łagodnym lub umiarkowanym przebiegiem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego przynosi lepsze wyniki kliniczne. 

Źródła:

  • Przybylska S.: Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420. 
  • Hewlings S.J., Kalman D.S.: Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. 
  • Ng Q.X., Soh A.Y.S., Loke W., et al.: A Meta-Analysis of the Clinical Use of Curcumin for Irritable Bowel Syndrome (IBS). J Clin Med. 2018 Sep 22;7(10):298. 
  • Kaźmierczak-Siedlecka K., Ruszkowski J., Folwarski M. i wsp.: Zastosowanie fitoterapii w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – LII, 2019, 1, 41 – 48. 
  • Chandan S., Mohan B.P., Chandan O.C., et al.: Curcumin use in ulcerative colitis: is it ready for prime time? A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Ann Gastroenterol. Jan-Feb 2020;33(1):53-58. 
  • Coelho M.R., Romi M.D., Ferreira D.M.T.P., et al.: The Use of Curcumin as a Complementary Therapy in Ulcerative Colitis: A Systematic Review of Randomized Controlled Clinical Trials. Nutrients. 2020 Jul 31;12(8):2296. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Igły do penów z insuliną dla diabetyków

Na każdy pen lub penfill insuliny przypada 1 igła. Jeżeli kupił Pan 10 wkładów, to powinien Pan otrzymać 10 igieł.

Zobacz więcej

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Podane przez Panią objawy najprawdopodobniej są związane z menopauzą. W następstwie obniżenia poziomu hormonów płciowych dochodzi m.in. do przyrostu masy…

Zobacz więcej

Pulsoksymetr – jakie wyniki są prawidłowe?

Za prawidłowe wyniki saturacji, czyli poziomu natlenienia hemoglobiny uznaje się przedział od 95 do 99%. Wyniki poniżej 95% mogą świadczyć…

Zobacz więcej

Choroba lokomocyjna u małego dziecka

Niestety nie ma leku ani suplementu, który można podać niemowlęciu cierpiącemu na tę przypadłość. Zachowawczo należy nie przekarmiać dziecka przed…

Zobacz więcej

Suchy jałowy opatrunek – jak go przeciąć?

Im mniej działań wykonywanych na jałowym opatrunku, tym lepiej. Jeśli najmniejsze kompresy jałowe 5x5 cm są za duże i nie…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
27 kwietnia 2021 mgr Ewa Cieślik
16 kwietnia 2021 mgr Mateusz Durbas
16 kwietnia 2021 mgr Ewelina Zawada
31 marca 2021 Agata Kleszcz
30 marca 2021 mgr Mateusz Durbas
10 marca 2021 lek. Małgorzata Czerniak
03 marca 2021 mgr farm. Monika Cichocka
26 lutego 2021 mgr Ewelina Zawada
26 lutego 2021 mgr farm. Magdalena Stalmirska
10 lutego 2021 mgr farm. Monika Cichocka
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)