Przygotowanie domowych koktajli czy soków nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Co więcej, podane w przepisach składniki można zarówno zblendować, jak i wycisnąć z nich sok – wszystko to zależy od sprzętu, jakim dysponujemy. Możliwe jest również modyfikowanie proporcji, zgodnie z preferencjami smakowymi. Każda z poniższych propozycji dostarczy organizmowi szereg dobroci.

Koktajl z sokiem z aronii

Składniki (2 koktajle po 250 ml):

  • 1 mango (ok. 350 g)
  • 1 pomarańcza (ok 200 g)
  • 1 banan (ok. 150 g)
  • 1 jabłko (ok.150 g)
  • 50 ml soku z aronii (ok. 3 łyżki)

Sposób przyrządzania: Wycisnąć sok z pomarańczy i jabłka. Mango i banana obrać i zblendować. Dodać wyciśnięte soki i sok z aronii. Całość wymieszać.

Warto wiedzieć:

  • Aronia to bogactwo bioflawonoidów (m.in. witamina P, rutyna, kwarcetyna) działających przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne. Ponadto, aronia zawiera witaminę C, E oraz witaminy z grupy B. Owoc ten ma również działanie antyoksydacyjne, ze względu na wspomniane bioflawonoidy, które wspomagają przyswajanie witaminy C.
  • Pomarańcza to przede wszystkim źródło witaminy C (53 mg na 100 g), beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Przy sporządzaniu soku z tego owocu, należy zostawić jak najwięcej białej skórki (tzw. albedo), w skład którego, tak jak w przypadku aronii, wchodzą flawonoidy wzmagające działanie witaminy C.
  • Mango to jedno z najbogatszych źródeł miedzi (zawiera aż 1,7 g w 100 g), biorącej udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Mango jest źródłem witaminy A, C, E i PP. Ma silne działanie antyoksydacyjne. Pomimo zawartości dużej ilości węglowodanów, ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Koktajl z dodatkiem imbiru

Składniki (2 koktajle po 250 ml):

  • Ananas świeży (ok.150 g)
  • 1 pomarańcza (ok. 200 g)
  • 1 jabłko (ok. 150 g)
  • imbir świeży (ok. 2 cm)
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przyrządzania: Ze wszystkich składników wycisnąć sok. Opcjonalnie zmiksować lub zblendować.

Warto wiedzieć:

  • Imbir jest rośliną znaną i cenioną od tysięcy lat ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości. Na dobre zagościł w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ayurwedzie. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. W jego skład wchodzą olejki eteryczne oraz substancje nielotne. Za charakterystyczny ostry zapach imbiru odpowiadają gingerole, główne składniki aktywne biologiczne wśród ostrych substancji nielotnych.
  • Natka pietruszki jest bardzo bogata w żelazo, witaminę C (posiada jej więcej niż cytrusy, bo aż 77 mg w 100 g), beta-karoten oraz witaminę E. Jedzona codziennie, pomaga zwalczać infekcje.
  • Ananas to jedno z najbogatszych źródeł bromeliny, enzymu o potężnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych, jak również poprawiających trawienie. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Jest bogaty w witaminę C (44 mg w 100 g).

 

Koktajl z dodatkiem miodu i cytryny

Składniki (2 koktajle po 200 ml):

  • 2 spore garście szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu

Sposób przyrządzania: Ze wszystkich składników wycisnąć sok. Opcjonalnie zmiksować lub zblendować.

Warto wiedzieć:

  • Cytryna to źródło witaminy C, choć – pomimo powszechnej opinii – nie ma jej najwięcej (53 mg na 100 g). Posiada jednak rutynę, która zapobiega utracie tej witaminy z organizmu. Jest bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B, E, potas oraz  magnez. Skórka cytryny zawiera linonen – substancję o silnych właściwościach antynowotworowych.
  • Miód jest bogaty w składniki budulcowe, energetyczne i regulujące. Bardzo szybko uzupełnia niedobory energetyczne, utrzymując poziom energii przez długi czas. Pozytywnie wpływa na układ oddechowy, szczególnie w stanach infekcyjnych górnych dróg oddechowych. Posiada śladowe ilość mikroelementów oraz witamin.
  • Szpinak jest źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Ma właściwości antynowotworowe. Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy. Osoby cierpiące na kamicę nerkową, powinny go unikać. Występujący tam kwas szczawiowy (szczawian wapnia) przyczynia się do powstania kamieni nerkowych.

 

Domowe koktajle, które wspierają odporność to nie tylko bogate źródło witamin, mikroelementów czy przeciwutleniaczy. To również prosty, zdrowy i pyszny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Warto włączyć je do codziennej diety, aby każdego dnia wspierać swoją odporność organizmu. Komponowanie własnych koktajli może okazać się świetną zabawą i odkrywaniem nowych smaków.

A czy Ty masz swoje ulubione domowe koktajle, które chętnie przygotowujesz?


Przeczytaj również: Witamina A / Witamina C „lewoskrętna” – fakty i mity