Zdrowa żywność i superfood

Sortuj wg

Zdrowa żywność i superfood – czym są? Porady i wskazówki 

Zbilansowana dieta, która jest bogata w pełnowartościowe produkty, jest jednym z elementów zdrowego stylu życia. Ilość, proporcje i jakość jedzenia mają wpływ na kondycję i stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Promowanie prozdrowotnych postaw sprawiło, że niektóre pojęcia z zakresu dietetyki stały się popularnymi sloganami. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność i superfood. Dowiedz się, czym są oraz co je różni.   Czytaj więcej...
Masz pytanie, szukasz porady?
Zapytaj Farmaceutę
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
W czym mogę pomóc?
Zapytaj Farmaceutę

Czym jest zdrowa żywność?  

Określenie zdrowa żywność nie podlega żadnej certyfikacji. Oznacza to, że każdy producent może je stosować i nie jest zobowiązany do przestrzegania żadnych zasad produkcji. Pojęcie to jest często nadużywanym chwytem marketingowym, dlatego zamiast o zdrowej żywności powinno się mówić o zdrowej żywności ekologicznej.  

Zdrowa żywność ekologiczna to produkty spożywcze wytwarzane z zachowaniem zasad, które są ściśle regulowane przez przepisy prawa. Produkcja zdrowej żywności ekologicznej odbywa się bez użycia chemicznych środków ochrony roślin. W celu zapobiegania szkodnikom wykorzystuje się naturalne pestycydy lub metody (np. ptaki, pułapki, owady, płodozmian). Rolnictwo ekologiczne utrzymuje żyzność gleby poprzez wykorzystanie zielonych nawozów, obornika, kompostu i wapnowania. Zwierzęta hodowane karmione są paszami organicznymi wolnymi od GMO, antybiotyków i hormonów, a ich chorobom zapobiega się naturalnymi sposobami. Żywność ekologiczna to produkty, które zostały stworzone bez dodatków i polepszaczy, np. smaku, barwników i sztucznych aromatów. Produkcja żywności ekologicznej odbywa się z poszanowaniem naturalnego środowiska, a wykorzystywane metody ograniczają wpływ na nie.  

Dlaczego warto jeść zdrową żywność?  

Specyficzne warunki, które musi spełniać rolnictwo ekologiczne, sprawia, że zdrowa żywność pochodząca z ekologicznych upraw ma szczególne cechy. Po pierwsze rezygnacja ze stosowania chemicznych nawozów i środków ochrony roślin sprawia, że produkty te są bezpieczne i zawierają mniej pestycydów. Ponadto mleko i mięso ekologiczne są bogatsze w niektóre składniki odżywcze, a rośliny w witaminy i minerały w stosunku do produktów pochodzących z rolnictwa tradycyjnego.  

Sięganie po żywność z ekologicznym certyfikatem nie tylko dostarcza organizmowi produktów lepszej jakości, ale również jest wyrazem troski o środowisko naturalne.   

Zdrowa żywność a superfood – czym się różnią? 

Drugim popularnym pojęciem jest superfood. Nazywa się w ten sposób naturalne, nieprzetworzone produkty, które zawierają ważne składniki odżywcze korzystnie wpływające na zdrowie. Innymi słowy, są to produkty, które powinny być stałym elementem zdrowej diety. Do żywności typu superfood zalicza się:  

  • jagody – bogate w błonnik, składniki odżywcze i przeciwutleniacze, 
  • ryby – źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3, 
  • zielone warzywa liściaste – zwierają witaminę A, C, wapń, błonnik, 
  • orzechy – są dobrym źródłem białka i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 
  • oliwa z oliwek – zawiera witaminę E, polifenole i jednonienasycone kwasy tłuszczowe,  
  • produkty pełnoziarniste – mają dużo błonnika, witaminy z grupy B, minerały i składniki odżywcze, 
  • jogurty – to źródło białka, wapnia i żywych kultur bakterii, 
  • warzywa kapustne – źródło błonnika, witamin i fitochemikaliów, 
  • warzywa strączkowe – dostarczają błonnik, kwas foliowy oraz białko roślinne, 
  • pomidory – to bogate źródło witaminy C i likopenu. 

Zdrowa żywność ekologiczna i superfood to dwa odrębne pojęcia. Superżywność nie musi być produkowana w sposób ekologiczny. Mianem tym określane są produkty wartościowe, których składniki pozytywnie wpływają na zdrowie. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem wybieranie produktów z kategorii superfood, które zostały wytworzone w ekologiczny sposób.  

Wspólnym mianownikiem ekożywności i superfood jest to, że powinny na stałe zagościć w jadłospisie i stać się elementem zdrowego trybu życia. Jakość dostarczanego pokarmu nie pozostaje bowiem bez wpływu na kondycję zdrowotną organizmu.  

 Źródła: 

  • McManus K. D., 10 superfoods to boost a healthy diet, health.harvard.edu [dostęp: 12-03-2021]. 
  • Staniak S., „Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego” [w:] Polish Journal of Agronom, 2014, 19, 25–35. 
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)