1
21 grudnia 2020

Lukrecja – zastosowanie w kosmetologii

Lukrecja gładka jest rośliną o niezwykle bogatym składzie chemicznym. Ekstrakty z jej korzenia wykazują szerokie spektrum działania leczniczego, ale znajdują również wiele zastosowań w kosmetologii. Flawonoidy zawarte w ekstraktach z lukrecji należą do najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. 

Składniki mające znaczenie w kosmetyce 

Kwas glicyretynowy oraz jego liczne pochodne wykazują działanie pielęgnacyjne, ochronne oraz łagodzące. Stanowi również podstawę do wytwarzania kosmetyków do makijażu. Często stosowanymi pochodnymi kwasu glicyretynowego są glicyryzyna i kwas glicyryzynowy. Glicyryzyna zatrzymuje wodę w skórze i zapewnia jej głębokie nawilżenie.  

Kolejnym związkiem pochodzącym z lukrecji gładkiej wykorzystywanym do produkcji kosmetyków jest glabradyna. Glabradyna wykazuje właściwości rozjaśniające, wybielające, hamuje również procesy zapalne, przyspiesza gojenie i działa przeciwutleniająco. 

Lukrecja na trądzik i przebarwienia 

Związki chemiczne pochodzące z lukrecji wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz oczyszczające, dzięki czemu stosowane są w kosmetykach dedykowanych skórze problematycznej. Działają również przeciwzapalnie oraz łagodzą świąd i podrażnienia. Wyciągi z lukrecji w znacznym stopniu ograniczają wydzielanie sebum, czyli łoju skórnego, często towarzyszącemu trądzikowi. Na rynku znaleźć można wiele produktów do cery trądzikowej, zawierających składniki z korzenia lukrecji, m.in.: antybakteryjne żele do mycia oraz kremy do skóry problematycznej, toniki, punktowe kremy i żele na zmiany trądzikowe. Ekstrakt z korzeni lukrecji może również korzystnie wpływać na zmiany potrądzikowe, ze względu na działanie depigmentacyjne. Z tego względu często wchodzi w skład preparatów rozjaśniających przebarwienia. 

Lukrecja na włosy 

W badaniach wykazano, że wodno-alkoholowe wyciągi z lukrecji wykazują korzystny wpływ na porost włosów i mogą być wykorzystywane w leczeniu różnych typów łysienia. Ekstrakty z lukrecji stosowane są także w kosmetykach do włosów przetłuszczających się, ze względu na właściwości sebostatyczne. 

Lukrecja dla skóry dojrzałej 

Ekstrakty z korzenia lukrecji wybielają skórę i rozjaśniają przebarwienia. Składniki wyciągów działają silnie nawilżająco, wygładzająco, a nawet rozświetlająco. Co ważne, neutralizują działanie wolnych rodników i przeciwdziałają fotostarzeniu skóry. Obecnie uważa się, że składniki korzenia lukrecji należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy pochodzenia naturalnego. Stosowane są szeroko w produkcji preparatów anti-aging. Ponadto doskonale łagodzą podrażnienia i działają przeciwalergicznie, dlatego stanowią częsty dodatek do preparatów dedykowanych skórze wrażliwej.  

Lukrecja do opalania i po opalaniu 

Dzięki obecności kumaryn, głównie umbeliferonu oraz herniaryny, wyciągi z lukrecji znalazły zastosowanie w produktach do opalania. Związki te posiadają zdolność do absorpcji ultrafioletowej frakcji widma słonecznego, dzięki czemu zapobiegają pigmentacji wywołanej promieniowaniem UVB. Ze względu na właściwości fotoochronne wykorzystywane są do produkcji kosmetyków przeciwsłonecznych. Wyciągi z lukrecji działają również łagodząco i zapewniają skórze głębokie nawilżenie, dzięki czemu stosuje się je w kosmetykach łagodzących i zmniejszających rumień po opalaniu

Lukrecja na cellulit 

Ekstrakty z lukrecji mają też właściwości antycellulitowe. W badaniach wykazano, że ekstrakt zawierający kwas glicyretynowy hamuje adipogenezę oraz stymuluje lipolizę w dojrzałych komórkach tłuszczowych. Wyciągi z lukrecji wpływają korzystnie również na przepływ limfy. Dzięki zawartości flawonoidów, m.in. glabrydyny i glabrenu, mają też działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kwas glicyretynowy działa ponadto przeciwobrzękowo. 

Lukrecja a higiena jamy ustnej 

Niektóre pochodne glicyryzyny o bardzo słodkim smaku wykazują również działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze wobec drobnoustrojów chorobotwórczych w jamie ustnej. Wyciągi stosuje się zarówno w pastach do zębów, jak i płynach do higieny jamy ustnej. Oprócz działania przeciwpróchniczego składniki wyciągów łagodzą stany zapalne i przyspieszają procesy gojenia.  

Do kąpieli  

Ze względu na właściwości kojące, odświeżające, a nawet chłodzące, ekstrakty z korzenia lukrecji wykorzystuje się w produktach do kąpieli i pod prysznic. Składniki ekstraktów znaleźć można również w preparatach do masażu

Inne zastosowania lukrecji

Związki chemiczne pochodzące z korzenia lukrecji dzięki szerokiemu działaniu pielęgnacyjnemu i przeciwdrobnoustrojowemu mogą wchodzić w skład dezodorantów i preparatów do stóp. Niektóre badania wskazują na możliwość wykorzystania składników ekstraktu w leczeniu łuszczycy oraz AZS (atopowego zapalenia skóry). 

Przeczytaj również:
Lukrecja – jakie ma właściwości?

Źródła: 

  • Kucharska-Ambrożej K. (2017). Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L. 
  • Damle M. (2014). Glycyrrhiza glabra (Liquorice)-a potent medicinal herb. International Journal of Herbal Medicine, 2(2), 132-136. 
  • Wszołek, K., & Piotrowska, A. Polifenole roślinne w kosmetologii. Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki, 67. 
  • Tybur, M., & Piotrowska, A. Antycellulitowe substancje pochodzenia roślinnego. Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki, 79. 
  • Możdżeń K., Barabasz-Krasny B., Szymacha K., Oliwa J. (2016). Rośliny wykorzystywane w maskach kosmetycznych. Pol. J. Cosmetol, 19(4), 372-379. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Próchnica - czy jest zaraźliwa?

Tak! Próchnica jest chorobą zakaźną wywołaną przez bakterie Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus i Lactobacillus acidophilus, które oprócz naszych zębów, kolonizują…

Zobacz więcej

Osad na języku oraz nieprzyjemny zapach z ust - jak temu zaradzić?

Biało-żółty osad na języku oraz nieprzyjemny zapach z ust mogą świadczyć o wielu dolegliwościach. Najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa higiena jamy…

Zobacz więcej

Krem na trądzik i przebarwienia z kwasem azelainowym - jak stosować?

Kwas azelainowy wykazuje działanie keratolityczne (złuszczające), przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Normalizuje nadmierne rogowacenie naskórka oraz zmniejsza produkcję łoju. Rozjaśnia przebarwienia i…

Zobacz więcej

Jak pozbyć się blizn po trądziku na cerze dojrzałej?

Jeśli dotychczasowe działania nie przyniosły skutku, zalecałabym skonsultować się z dermatologiem.  Ślady po bliznach można spróbować zmniejszyć, używając żeli silikonowych.…

Zobacz więcej

Czy dziecko może używać szczoteczki elektrycznej dla dorosłych?

Szczoteczki elektryczne dla dorosłych i dzieci różnią się od siebie głównie wielkością i długością końcówki. Szczoteczki elektryczne dla dzieci są…

Zobacz więcej

Czym smarować lekkie poparzenie skóry?

W pierwszej fazie oparzenia, gdy uszkodzona skóra bardzo boli, powinno się zastosować żele chłodzące, pianki z pantenolem lub opatrunki hydrożelowe.…

Zobacz więcej

Ile czasu działa krem z filtrem na skórze dziecka?

W czasie długotrwałej ekspozycji na słońce konieczna jest kilkukrotna aplikacja kremu z filtrem. Idealnym rozwiązaniem jest smarowanie skóry dziecka warstwą…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
06 października 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
29 września 2021 mgr farm. Marta Grabowska
28 września 2021 mgr farm. Karolina Raźniewska
23 września 2021 mgr Mateusz Durbas
22 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)