3
07 lipca 2020

SLS i SLES – czy te substancje są niebezpieczne?

SLS i SLES to substancje dodawane do wielu kosmetyków i detergentów. Nie są one toksyczne, ale SLS w dużych ilościach i przy długotrwałym kontakcie ze skórą może ją podrażnić. Szczególnie powinny uważać na niego osoby z alergią i atopowym zapaleniem skóry. 

SLS i SLES – czym się różnią? 

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) to substancja syntetyczna. Jest ona pozyskiwana z naturalnego kwasu laurynowego, a następnie poddaje się ją dalszej obróbce chemicznej. Natomiast   SLES (Sodium Laureth Sulfate) to pochodna SLS. Substancje różnią się od siebie tym, że w cząsteczce SLES znajduje się grupa etoksylowa. Oba związki są substancjami powierzchniowo-czynnymi, które stosowane są od dawna w przemyśle. Służą do odtłuszczania oraz mycia urządzeń i pomieszczeń.  

Przeczytaj również:
Czy parabeny w kosmetykach są szkodliwe?

SLS i SLES – właściwości i działanie 

Zarówno SLS, jak i SLES są związkami chemicznymi powodującymi lepsze pienienie się produktu, do którego są dodawane. Związki te bardzo dobrze rozpuszczają tłuszcz. Należy pamiętać, iż same w sobie nie mają właściwości myjących. Ich rolą jest usuwanie z powierzchni zanieczyszczeń zarówno liofilowych, np. nadmiaru sebum, jak i hydrofilowych, tj. soli mineralnych znajdujących się w naszym pocie. Ważnym aspektem jest również fakt, że związki te ulegają biodegradacji, a więc nie zanieczyszczają środowiska. 

W jakich produktach znajdziemy SLS i SLES? 

Znajdują się one w większości szamponów, żeli pod prysznic czy płynów do kąpieli. Producenci dodają te substancje również do: 

Szkodliwość SLS i SLES  

SLS stosowany w nadmiernych ilościach przy długotrwałym kontakcie ze skórą (szczególnie wrażliwą) może powodować przesuszenie, a także zaburzać wydzielanie łoju i potu, podrażniając skórę oraz wywołując świąd i wypryski. Jednak substancje te zazwyczaj dodawane są do produktów, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą człowieka, takich jak żele, szampony, odżywki itp. Szczególną ostrożność należy zachować przy kontakcie tych środków z delikatną skórą dzieci, niemowląt oraz skórą w okolicach narządów płciowych.  

Badania wykazały, że SLS po wniknięciu do organizmu kumuluje się w tkankach, jednak po krótkim czasie zostaje rozłożony przez wątrobę do rozpuszczalnych metabolitów.  

Należy pamiętać, aby kosmetyki z SLS trzymać na skórze nie dłużej niż kilka minut w celu uniknięcia przesuszenia i uczucia ściągnięcia. Na tę substancję w szczególności powinny uważać osoby z alergią i atopowym zapaleniem skóry.  

SLES wykazuje znacznie łagodniejsze działanie dla skóry niż SLS, zawiera jednak zanieczyszczenie 1,4-dioksanem, którego kancerogenność sklasyfikowano na 2B. Oznacza to, że prawdopodobnie jest rakotwórczy, jednak w przypadku tak małych stężeń tego związku nie ma się czego bać.  

Dla porównania stężenie SLES w kosmetyku może wynosić do 50%, natomiast SLS to zaledwie 1%.  

SLS oraz SLES nie zostały uznane za substancje rakotwórcze oraz toksyczne. W kosmetykach z dodatkiem SLS czy SLES występuje jednocześnie związek łagodzący, np. pantenol, hydrolizat protein soi, jedwabiu czy owsa, co sprawia, że skład produktu jest zrównoważony. 

Pomimo uznania SLS oraz SLES za substancje stosunkowo bezpieczne, wiele osób stara się unikać tych związków. Producenci również starają się je zastąpić innymi substancjami, zaznaczając na etykiecie, że ich kosmetyki są pozbawione SLS i SLES. Powszechnymi zamiennikami tych substancji są Magnesium Lauret Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate lub Sodium Coco Sulfate, które wykazują podobne działanie do SLES i SLS.

Należy pamiętać, iż skutki stosowania opisywanych związków są uzależnione od indywidualnych predyspozycji organizmu. Przy wyborze kosmetyków kierujmy się rozsądkiem i wybierajmy te, które zawierają mniejsze ilości SLS oraz SLES. W związku z tym warto sięgać np. po kosmetyki naturalne. 

Źródła: 

  • TECHNICAL FACT SHEET – 1,4-DIOXANE, EPA  
  • Szczygieł-Rogowska J., Tomalska J., Historia kosmetyki w zarysie. Wyższa Szkoła Kosmetologii w Białymstoku, Białystok 2006. 
  • Cosmetic Ingredient Review (CIR) Final report on the safety assessment of sodium lauryl sulfate and ammonium lauryl sulfate. Int J Toxicol, 1983. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Igły do penów z insuliną dla diabetyków

Liczbę bezpłatnych igieł wydawanych do danego rodzaju insuliny określa producent. Ilość ta nigdy nie przekracza 1 igły na 1 pen…

Zobacz więcej

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Podane przez Panią objawy najprawdopodobniej są związane z menopauzą. W następstwie obniżenia poziomu hormonów płciowych dochodzi m.in. do przyrostu masy…

Zobacz więcej

Pulsoksymetr – jakie wyniki są prawidłowe?

Za prawidłowe wyniki saturacji, czyli poziomu natlenienia hemoglobiny uznaje się przedział od 95 do 99%. Wyniki poniżej 95% mogą świadczyć…

Zobacz więcej

Choroba lokomocyjna u małego dziecka

Niestety nie ma leku ani suplementu, który można podać niemowlęciu cierpiącemu na tę przypadłość. Zachowawczo należy nie przekarmiać dziecka przed…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)