Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
7

Czy akrylamid jest rakotwórczy?

Słuchaj artykułu

Dlaczego chipsy i frytki uznaje się za niezdrowe? Wina może leżeć w akrylamidzie. Jak powstaje i jakie są jego właściwości?

Czy akrylamid jest rakotwórczy?

Czym jest akrylamid?

Akrylamid to niskocząsteczkowy związek organiczny zbudowany z atomów węgla, wodoru, azotu i tlenu. W warunkach normalnych jest białą, bezwonną substancją krystaliczną. W temperaturze pokojowej akrylamid jest bardzo trwały, jednak po przekroczeniu temperatury topnienia zamienia się w tzw. poliakrylamid.

Akrylamid jest klasyfikowany jako związek potencjalnie rakotwórczy.

Od kilkudziesięciu lat produkuje się go na skalę przemysłową. Jest stosowany w przemyśle papierniczym i kosmetycznym. Z czasem zaczęto go dodawać także do żywności.

Jak powstaje akrylamid?

Akrylamid może powstawać w wyniku reakcji Maillarda. Jest to ciąg reakcji zachodzących pomiędzy cukrami redukującymi (fruktozą, glukozą) a asparaginą, tj. aminokwasem, w temperaturze około 120°C, w trakcie procesu smażenia, pieczenia, grillowania, prażenia czy suszenia. W efekcie otrzymujemy produkty z brązową powierzchnią o charakterystycznym smaku i zapachu. Przykładem reakcji Maillarda jest brązowienie skórki chleba. Reakcja ta występuje przy smażeniu czy pieczeniu każdego produktu zawierającego cukry i białka, a czasami jej produktem może być właśnie akrylamid.

Gdzie znajdziemy akrylamid?

Produkt

Zawartość [μg/kg]

Chipsy ziemniaczane

< 50-3500

Frytki

170-2287

Kawa

170-351

Ciasta, ciastka, krakersy

30-3200

Chleb inne gatunki pieczywa

70-430

Piwo

30-70

Najwięcej akrylamidu znajdziemy w chipsach i frytkach. Są to produkty wysokowęglowodanowe, często poddawane obróbce w wysokich temperaturach. Średnio w w ciągu dnia spożywamy 0,3-2,0 μg akrylamidu na kilogram masy ciała.

Bardzo duży wpływ na ilość wydzielanego akrylamidu ma czas obróbki.

Im krótszy proces termiczny, tym mniejsza ilość akrylamidu w produkcie.

Akrylamid znajduje się również w takich produktach jak kawa, pieczywo czy ciastka. Są to jednak zdecydowanie mniejsze ilości w porównaniu z chipsami czy frytkami. Produkty zawierające dużą ilość akrylamidów cieszą się popularnością wśród konsumentów, dlatego też średnie spożycie akrylamidów wśród tej społeczności jest wysokie.

Wpływ akrylamidu na organizm

Akrylamid do organizmu dostaje się przez układ pokarmowy, oddechowy oraz przez skórę. Jest on bardzo wolno wydalany z organizmu. Aż 90% ulega przemianom w organizmie, a pozostała część jest wydalana z moczem. Akrylamid metabolizowany jest do glicydamidu, który łączy się z glutationem, osłabiając jego działanie antyoksydacyjne i jednocześnie narażając organizm na wolne rodniki. Akrylamid ma zdolność łączenia się z hemoglobiną i cząsteczkami DNA.

Naukowcy szacują, że ryzyko zachorowania na nowotwór wynosi 1 przypadek na 100 przy spożyciu 1μ/kg akrylamidu dziennie.

Ponadto długotrwały kontakt z tym związkiem powoduje uszkodzenia neurologiczne.

Jak można uniknąć akrylamidu?

Producenci różnego rodzaju wyrobów mogą ograniczyć stosowanie prekursorów akrylamidu poprzez zastępowanie ich innymi składnikami, np. mąką ryżową. Można również zmienić środek spulchniający na sodę oczyszczoną (NaHCO3), jednak wiąże się to z ryzykiem podwyższenia zawartości sodu w organizmie. Inną możliwością jest zastosowanie niższego pH lub niższych temperatur.

Jeśli Twoim wyborem jest smażenie, pamiętaj, aby robić to na złoty kolor, a nie brązowy.


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Pingot D. i in., Toksyczność akrylamidu i jego metabolitu – glicydamidu, Medycyna Pracy, 2013.
  • Żyżelewicz D. i in., Akrylamid – powstawanie, właściwości fizykochemiczne i biologiczne, Bormatologia, Chemia, Toksykologia, 2010.
  • European Food Information Council, Co się dzieje podczas podgrzewania pokarmów, czyli jak powstaje akrylamid.
  • Mojska H. i in., Zawartość akryloamidu w żywności w Polsce w świetle aktualnych zaleceń Unii Europejskiej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2011.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 27 sierpnia 2019, 00:31
    Sonia

    Są różne opisy na temat temperatury w której powstaje akrylamid. Niektóre źródła podają temp powyżej 180 st. reakcja Maillarda.

    1. 29 sierpnia 2019, 14:19
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Wszystko zależy od jakości źródeł. Nasza autorka opierał się o :
      Pingot D., Pyrzanowski K., Michałowicz J., Bukowska B., Toksyczność akrylamidu i jego metabolitu – glicydamidu, Medycyna Pracy, 2013, 64(2), 259-271,
      Żyżelewicz D., Nebesny E., Oracz J., Akrylamid – powstawanie, właściwości fizykocemiczne i biologiczne, Bormatologia, Chemia, Toksykologia, 2010, 3, 415-427,
      European Food Information Council, Co się dzieje podczas podgrzewania pokarmów, czyli jak powstaje akrylamid,
      Mojska H., Gielecińska I., Stoś K., Jarosz M., Zawartość akryloamidu w żywności w Polsce w świetle aktualnych zaleceń Unii Europejskiej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2011, 92(3), 625-628.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę