Jakie właściwości ma cynamon?
Cynamon jest stosowany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce oraz lecznictwie. Wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.
Cynamon – charakterystyka
Cynamon to popularna przyprawa produkowana z wysuszonej kory cynamonowca. Wyróżnia go brązowe zabarwienie, a dzięki zawartości olejku cynamonowego ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, delikatnie ostry smak i silny aromat.
Jest to jedna z podstawowych przypraw stosowanych w medycynie naturalnej. O cynamonie i jego właściwościach, m.in. rozgrzewających, wspomina najstarsza księga zielarska, pochodząca z ok. 2800 roku p.n.e.
Cynamon znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce oraz lecznictwie. Stanowi źródło substancji prozdrowotnych, z których za najcenniejsze uznawane są:
- aldehyd cynamonowy – o właściwościach przeciwnowotworowych, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach,
- epikatechina, która wraz z aldehydem cynamonowym może zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i działać wspomagająco przy ich leczeniu.
Dodatkowo cynamon należy do grupy termogeników – substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Cynamon – właściwości
Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych:
- wykazuje silne działanie dezynfekujące;
- działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego z powodzeniem możemy go przyjmować jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy czy zakażeń dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo na bakterie Salmonella typhimurium i Escherichia coli, a także hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni drożdżaków. Olejek cynamonowy w 80% składa się z aldehydu cynamonowego i może być stosowany w aerozoloterapii zakażenia dróg oddechowych u dorosłych i dzieci powyżej 12 r.ż. Dodatkowo olejek z cynamonu jest stosowany w medycynie naturalnej do zwalczania pasożytów przewodu pokarmowego, wszy i świerzbu. Można go również wykorzystać jako repelent, który zapobiega atakom kleszczy i komarów;
- ma właściwości przeciwzapalne;
- zwiększa łaknienie dzięki olejkowi eterycznemu otrzymywanemu z cynamonu;
- opóźnia wystąpienie choroby Alzheimera i Parkinsona – według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego i opublikowanych na łamach Journal of Alzheimer’s Disease aldehyd cynamonowy, a także obecna w cynamonie epikatechina mogą opóźnić proces wystąpienia choroby Alzheimera poprzez zapobieganie powstawaniu splątków neurofibrylarnych. Natomiast naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush w USA odkryli, że cynamon ma zdolność odwracania biochemicznych, komórkowych i anatomicznych zmian w mózgu osób dotkniętych chorobą Parkinsona. Jest to możliwe dzięki zawartości benzoesanu sodu. Środek ten wykorzystywany jest do konserwacji żywności. Powstaje z cynamonu wskutek procesów metabolicznych zachodzących w wątrobie i w takiej formie może przenikać do mózgu;
- poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu, co poprawia pamięć i koncentrację;
- ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu;
- rozgrzewa – dzięki tej właściwości cynamon stosuje się w mieszankach ziołowych oraz maściach rozgrzewających stosowanych m.in. w bólach reumatycznych. Cynamon to również jeden ze składników tzw. maści tygrysiej o działaniu przeciwbólowym;
- obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi – zarówno wyciąg z kory cynamonowca, jak i olejek cynamonowy przeciwdziałają miażdżycy, zmniejszając poziom cholesterolu w surowicy krwi. Cynamon spożywany codziennie obniża poziom glukozy, trójglicerydów oraz frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy pacjentów z cukrzycą typu 2;
- wspomaga krzepnięcie krwi;
- przynosi ulgę w czasie migreny – oczywiście jako środek wspomagający;
- łagodzi bóle stawów;
- działa przeciwnowotworowo – aldehyd cynamonowy – główny składnik cynamonu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego;
- zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu), choć ma słabsze działanie niż imbir;
- jego zapach odpręża i relaksuje;
- wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski.
Cynamon na odchudzanie
Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego powoduje, że nasze tkanki stają się wrażliwe na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu. Pomaga również pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu. Aby uzyskać taki efekt, należy dodawać do posiłku pół łyżeczki cynamonu dziennie.
Cynamon – przeciwwskazania
Mimo licznych pozytywnych właściwości cynamonu powinny unikać osoby:
- ciepiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego,
- ze skłonnościami do krwotoków.
Cynamon w ciąży – czy jest bezpieczny?
Także kobiety w ciąży powinny ograniczyć jego spożycie, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.
Cynamon to roślina o wielu właściwościach leczniczych, dlatego warto uwzględnić go w swoim jadłospisie.
Wspomaga krzepnięcie krwi, ale niewskazany dla cierpiących na krwotoki.
No właśnie jedno drugiemu przeczy, a jaka jest prawda?
No wlasnie:)
Jest napisane, że zwiększa ukrwienie. Czyli u zdrowej osoby dobrze, u chorej nie pomaga
byc moze krwotok jest zbyt zaawansowanym etapem choroby do tego aby cynamon pomogl. czasem krwotoki wymagaja fizycznej ingerencji w postaci np. bandazowania
Swietne informacje o cynamonie. Dziekuje
Cynamon
Dzięki za info
Bardzo pomocny artykuł
Dziękujemy, miłego dnia! 🙂
jeżeli to wszystko prawda, to nie powinno być ludzi chorych. działa prawie jako lek na wiele chorób. No może przy spozyciu go zapobiega wielu chorobom, co mam nadzieję jest najlepszym lekarstwem. Dziękuję.
czy ci ktorzy choruja zazywali cynamon? moze nawet nic nie wiedza o wlasciwosciach leczenia naturalnego sprawdzonymi i organicznymi produktami…
Ja zaczęłam brać od kilku dni i stawia mnie na nogi. Czuję się lepiej ogólnie taka żywsza i do tego mniej bolą stawy. Polecam. 1 łyżeczka cynamonu zalewam wrzątkiem jak kawę. Tak z 15-20 min parzę dodaję sok z pół cytryny i 1 łyżeczkę miodu. To piję po śniadaniu. Przestałam pić kawę. Cukier zbija, cholesterol, trójglicerydy. Jest p.zapalny.. Będę to piła. Też gdzieś przeczytałam i jest ok. Polecam.
Bardzo ciekawy i pożyteczny artykuł. Dużo dowiedziałam się o cudownych właściwościach cynamonu.
Dziękujemy za miłe słowa 🙂
Bardzo mądra i dobra rada,ja sama dodaję cynamon do kawy z cykorią,MMM pycha.
Dziękujemy za miły komentarz 🙂
BŁYSKAWICZNE KOMPENDIUM WIEDZY-ZNALAZŁEM , TO CO BYŁO MI BARDZO POTRZEBNE. DZIĘKI !!!
Dziękujemy za miły komentarz 🙂
Ciekawe informacje .Bardzo dziękuję.
Dziękujemy za miły komentarz 🙂
Od dziś biorę płaską łyżeczkę cynamonu zalewam 200mg wrzątku i po pół godzinie wypije
Bardzo przydatne informacje na temat Cynamonu. Po przeczytaniu publikacji zacznę go stosować w swoim menu. Pozdrawiam serdecznie.
Cieszymy się, że artykuł okazał się przydatny 🙂
Jest bardzo czytelny i zrozumiały. Dla mnie wyczerpujące wiadomości o cynamonie ?
Dziękujemy za miłe słowa 🙂
Dziękuję że bardzo dużo dowiedziałam się o działaniu cynamonu
Cieszymy się, że artykuł okazał się pomocny 🙂
Polecam! Jedna druga łyżeczki 3 razy dziennie, choruje na chorobę autoimmunologiczna mam przewlekły stan zapalny błony śluzowej żołądka i jelit i już po pierwszej dawce w pierwszym dniu widziałam rezultat max 3 dni brania . Od 2 lat biorę polprazol 40mg a po cynamonie przestałam go brać bo był zbedny
Będę często stosować artykuł mnie do tego przekonał
Cieszymy się, że artykuł okazał się pomocny 🙂
???
Czy mówimy o zwykłym cynamonie dostępnym w każdym sklepie czy chodzi wyłącznie o cynamon cejloński..?
Autor artykułu opisał cynamon ogólnie, bez wyszczególnienia odmiany.
Podobno ten cejlońki jest lepszy, bo mniej obciąża wątrobę i nerki ? 🤔😊
Cynamon jest wspaniały a jeżeli mamy krwotoki należy najpierw zastosować krwawnik, który wyleczy krwawienia a póżniej powoli małymi dawkami wprowadzać cynamon z krwawnikiem by poprawiały nasze zdrowie.
Bardzo dobry artykuł
Dziękujemy za komentarz🙂
Piję prawie codziennie kawkę z cynamonem, pycha.
Mam 3 opakowania , będę brała ten cynamon i zobaczymy efekt – mam cukrzyce II i bolą mnie stawy .
Coś musi być w tym cynamonie…. Dobry artykuł. Długo trwało, prawie rok, ale mi pomogło. Staram się używać cynamon cejloński . Mi cynamon pasuje do kakao, jabłek i śliwek. Zero piwa, alkoholu, pozostałem przy diecie śródziemnomorskiej – glukoza i lipidogram powróciły do normy. Lepsze to niż tabletki. Od statyn zaczęły mi siadać stawy 🙁 Nie mogę tylko obniżyć wagi , bóle w stawach nie pomagały więcej jeździć na rowerze….. Może teraz uda się jak wróciło wszystko do nnormy. Oprócz systematycznego używania cynamonu włączyłem do diety , szczególnie do sałatek, twarogów i past do pieczywa – kozieradkę i czarnuszkę. Jedyny efekt ujemny- to dziwny zapach moczu i co gorzej potu. Trzeba będzie zainwestować w jakiś dezodorant.
Bardzo zaciekawiły mnie informacje o właściwościach leczniczych cynamonu, zastosuję na moje dolegliwości.dziekuje.
Ja od dawna stosuję cynamon, staram się kupować cejloński ( podobno zdrowszy, bo mniej obciąża wątrobę). Od dawna miałem takie ciągoty, aby dodawać nie tylko do jabłek, także do kakao, czasami do popołudniowej kawy (szczyptę), a już boskie jest połączenie w kompocie ze śliwek węgierek. Później dopiero okazało się skąd te parcie na cynamon, okazało się że mam podwyższony cukier i cholesterol. Coś musi w tym być, jak zmienia się gust kulinarny – jest przyczyna i skutek. Po prawie roku regularnego stosowania cynamonu, dołączyłem czarnuszkę i kozieradkę do sałatek i twarogu no i poziom glukozy i lipidogram mam w normie. Ale z cukrem torebkowym , golonką, i piwem wziąłem rozwód. Co ciekawe moja siostra przy Hashimoto, aż ją odrzuca od cynamonu, na mój boski kompot z węgierek z cynamonem i anyżem gwiazdzistym zareagowała wymiotnie?!