106
19 grudnia 2019

Jakie właściwości ma cynamon?

Cynamon jest stosowany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce oraz lecznictwie. Wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.

Cynamon – charakterystyka

Cynamon to popularna przyprawa produkowana z wysuszonej kory cynamonowca. Wyróżnia go brązowe zabarwienie, a dzięki zawartości olejku cynamonowego ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, delikatnie ostry smak i silny aromat. 

Jest to jedna z podstawowych przypraw stosowanych w medycynie naturalnej. O cynamonie i jego właściwościach, m.in. rozgrzewających, wspomina najstarsza księga zielarska, pochodząca z ok. 2800 roku p.n.e.

Cynamon znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce oraz lecznictwie. Stanowi źródło substancji prozdrowotnych, z których za najcenniejsze uznawane są:

  • aldehyd cynamonowy – o właściwościach przeciwnowotworowych, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach,
  • epikatechina, która wraz z aldehydem cynamonowym może zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i działać wspomagająco przy ich leczeniu. 

Dodatkowo cynamon należy do grupy termogeników – substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Cynamon – właściwości

Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych:

  • wykazuje silne działanie dezynfekujące;
  • działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego z powodzeniem możemy go przyjmować jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy czy zakażeń dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo na bakterie Salmonella typhimurium i Escherichia coli, a także hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni drożdżaków. Olejek cynamonowy w 80% składa się z aldehydu cynamonowego i może być stosowany w aerozoloterapii zakażenia dróg oddechowych u dorosłych i dzieci powyżej 12 r.ż. Dodatkowo olejek z cynamonu jest stosowany w medycynie naturalnej do zwalczania pasożytów przewodu pokarmowego, wszy i świerzbu. Można go również wykorzystać jako repelent, który zapobiega atakom kleszczy i komarów;
  • ma właściwości przeciwzapalne;
  • zwiększa łaknienie dzięki olejkowi eterycznemu otrzymywanemu z cynamonu;
  • opóźnia wystąpienie choroby Alzheimera i Parkinsona – według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego i opublikowanych na łamach Journal of Alzheimer’s Disease aldehyd cynamonowy, a także obecna w cynamonie epikatechina mogą opóźnić proces wystąpienia choroby Alzheimera poprzez zapobieganie powstawaniu splątków neurofibrylarnych. Natomiast naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush w USA odkryli, że cynamon ma zdolność odwracania biochemicznych, komórkowych i anatomicznych zmian w mózgu osób dotkniętych chorobą Parkinsona. Jest to możliwe dzięki zawartości benzoesanu sodu. Środek ten wykorzystywany jest do konserwacji żywności. Powstaje z cynamonu wskutek procesów metabolicznych zachodzących w wątrobie i w takiej formie może przenikać do mózgu;
  • poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu, co poprawia pamięć i koncentrację;
  • ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu;
  • rozgrzewa – dzięki tej właściwości cynamon stosuje się w mieszankach ziołowych oraz maściach rozgrzewających stosowanych m.in. w bólach reumatycznych. Cynamon to również jeden ze składników tzw. maści tygrysiej o działaniu przeciwbólowym;
  • obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi – zarówno wyciąg z kory cynamonowca, jak i olejek cynamonowy przeciwdziałają miażdżycy, zmniejszając poziom cholesterolu w surowicy krwi. Cynamon spożywany codziennie obniża poziom glukozy, trójglicerydów oraz frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy pacjentów z cukrzycą typu 2;
  • wspomaga krzepnięcie krwi;
  • przynosi ulgę w czasie migreny – oczywiście jako środek wspomagający;
  • łagodzi bóle stawów;
  • działa przeciwnowotworowo – aldehyd cynamonowy – główny składnik cynamonu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego;
  • zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu), choć ma słabsze działanie niż imbir;
  • jego zapach odpręża i relaksuje;
  • wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski.

Świąteczna herbata z cynamonem

Cynamon na odchudzanie

Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego powoduje, że nasze tkanki stają się wrażliwe na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu. Pomaga również pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu. Aby uzyskać taki efekt, należy dodawać do posiłku pół łyżeczki cynamonu dziennie.

Cynamon – przeciwwskazania

Mimo licznych pozytywnych właściwości cynamonu powinny unikać osoby:

  • ciepiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego,
  • ze skłonnościami do krwotoków. 

Cynamon w ciąży – czy jest bezpieczny?

Także kobiety w ciąży powinny ograniczyć jego spożycie, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.

Cynamon to roślina o wielu właściwościach leczniczych, dlatego warto uwzględnić go w swoim jadłospisie.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Ile kilokalorii mają mandarynki?

Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 18. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

  1. Szuler pisze:

    Wspomaga krzepnięcie krwi, ale niewskazany dla cierpiących na krwotoki.

    1. Ela pisze:

      No właśnie jedno drugiemu przeczy, a jaka jest prawda?

  2. Tatiana pisze:

    Swietne informacje o cynamonie. Dziekuje

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)