26
27 lutego 2019

Maliny – domowy sposób na przeziębienie

Jesień i zima to okres największej zapadalności na przeziębienie i grypę. Kiedy zaobserwujemy pierwsze objawy przeziębienia, przed zastosowaniem środków z apteki warto sięgnąć po sprawdzony, a przy tym naturalny lek, jakim są maliny. Z ich dobroczynnych właściwości korzystały nasze babcie i prababcie.

Właściwości malin

Nie bez przyczyny maliny stanowią cenny składnik leków na obniżenie gorączki, przeciwkaszlowych, a także preparatów dla najmłodszych pacjentów. Te niewielkie owoce są prawdziwą bombą witaminową:

  • witaminy: C, E, B1, B6, B12,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • kwas salicylowy.

Przetwory z liści oraz owoców malin już od dawna stosuje się wspomagająco w walce z chorobami o podłożu wirusowym i bakteryjnym, np. przy grypie lub przeziębieniu.

Nie zapominajmy więc o dobroczynnym działaniu malin i czerpmy z nich jak najwięcej. Poniżej znajdziecie trzy sprawdzone przepisy, które pozwolą Wam w pełni skorzystać z cennych właściwości tych smacznych owoców.

Sok z malin

Najlepiej przygotować go samodzielnie. Sok z malin jest bardzo zdrowy ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów. Ponadto stanowi smaczny dodatek do herbaty oraz deserów zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Sposób przygotowania soku z malin jest niezwykle prosty: w słoiku należy układać naprzemiennie warstwy malin i cukru. Ważne, by na samej górze znajdowała się grubsza warstwa cukru, która zabezpieczy owoce przed pleśnieniem. Całość pasteryzujemy. Tak przygotowane owoce z cukrem można również szczelnie przykryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 2 dni w ciepłym miejscu, aż do wytrącenia soku. Sok odcedzamy, przelewamy do butelek i dopiero wówczas pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Pozostałe owoce możemy przesmażyć i włożyć do słoika.

Sok z malin to doskonały środek napotny. Już po upływie ok. 30-60 minut od jego spożycia obserwuje się silne wydzielanie potu. To także idealny lek na przeziębienie. W jego składzie można znaleźć kwas salicylowy (czyli naturalną aspirynę), który działa rozgrzewająco, pobudza pracę gruczołów potowych i obniża gorączkę. Dodatkowo wyróżnia się właściwościami antyseptycznymi, łagodzi kaszel i wzmacnia układ odpornościowy. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C świeże maliny stosuje się też w leczeniu i profilaktyce infekcji zatok.

Suszone maliny

W domowej spiżarni powinny znaleźć się także suszone owoce malin. Możemy je, podobnie jak sok, przygotować samodzielnie, np. wkładając świeże owoce do elektrycznej suszarki do grzybów i owoców lub umieszczając w piekarniku. Ususzone maliny szczelnie zamykamy w słoiku i wykorzystujemy do sporządzania naparów lub jako dodatek do herbaty.

Napar z suszonych malin to doskonały sposób na zbicie gorączki. Jak go przygotować?

2 łyżki suszonych owoców należy zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na ok. 15 minut, a następnie przecedzić. Podczas choroby zaleca się picie szklanki naparu 2-3 razy dziennie. Suszone owoce można również po prostu dodać do herbaty. Z uwagi na właściwości napotne taki napój pomoże szybko zwalczyć gorączkę.

Napar z malin jest skuteczny także dzięki zawartości antocyjanów i elagotaniny. Antocyjany to barwniki należące do grupy flawonoidów, które hamują stan zapalny. Elagotaniny, zaliczane do grupy polifenoli, posiadają właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne. Dodatkowo zawierają witaminę C, która pobudza nasz system immunologiczny, stymulując wzrost i sprawność limfocytów typu B i T, walczących z drobnoustrojami w organizmie.

Syrop z malin

Nic tak dobrze nie rozgrzewa jak syrop malinowy. Jego przygotowanie jest podobne do przyrządzania soku. Różnica polega na tym, że sok dosładzany jest tylko dla smaku. W przypadku syropu zawartość cukru jest dużo większa, a sam produkt jest spożywany raczej po uprzednim rozcieńczeniu. Na każdy kilogram malin wykorzystujemy 200-300 g cukru. Resztę robimy tak samo jak w przypadku soku. Po odcedzeniu płynu pasteryzujemy go przez około 15 minut.

Maliny to nie tylko owoce. Nie zapominajmy o tym, że liście to także nasz sprzymierzeniec w walce z gorączką. Działają napotnie, obniżając temperaturę ciała. Wyróżnia je działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawarte w nich polifenole walczą z wolnymi rodnikami, a witaminy wzmacniają odporność.

Jak widać, maliny to znany i ceniony od pokoleń naturalny sposób na przeziębienie. Są bogate w salicylany, które działają podobnie jak aspiryna – przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Dlatego już w pierwszym stadium choroby warto sięgnąć po maliny w postaci soku, suszu lub nalewki – najlepiej własnej roboty.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
20 października 2021 mgr Anna Dulska
01 października 2021 mgr farm. Monika Cichocka
01 października 2021 Natalia Górska
15 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
09 września 2021 mgr Mateusz Durbas
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)