4
20 listopada 2020

Referencyjne wartości spożycia (RWS) – czym są?

Referencyjne wartości spożycia (RWS), które dawniej były określane jako wskazane dzienne spożycie (GDA), definiuje się na ogół jako typowe ilości składników odżywczych, które powinny być każdego dnia dostarczane organizmowi dorosłego człowieka w celu zaspokojenia przeciętnego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe.  

Mając na uwadze fakt, iż występuje znaczne zróżnicowanie międzyosobnicze (np. pod względem wzrostu, masy ciała, zawartości masy mięśniowej, poziomu i intensywności podejmowanej aktywności fizycznej w skali tygodnia), RWS stanowią jedynie wartości orientacyjne, na podstawie których można oszacować udział poszczególnych składników odżywczych na porcję danego artykułu spożywczego.  

W jakim celu stosuje się RWS? 

Procentowa realizacja referencyjnych wartości spożycia (% RWS) wraz z pozostałymi informacjami żywieniowymi dostępnymi na etykiecie produktów spożywczych ma podpowiedzieć konsumentom, ile przeciętnie energii, białka, węglowodanów, tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów oraz soli mogą dostarczyć wraz z pożywieniem w ciągu doby w ramach właściwie zbilansowanej diety. To z kolei pomaga dokonywać odpowiednich wyborów żywieniowych.  

Dla przykładu referencyjna wartość spożycia dla węglowodanów wynosi 260 g, co oznacza, że ich ilość w ciągu całego dnia nie powinna przekroczyć tej liczby. Odczytaliśmy z etykiety, że w 100 g chleba graham znajduje się 41 g węglowodanów. Jeśli zjedliśmy 4 kromki (120 g), to ilość węglowodanów, jaką spożyliśmy wynosi 49,2 g. Zatem w ciągu dnia możemy spożyć jeszcze 210,8 g węglowodanów. 

Które informacje o wartości odżywczej danego artykułu spożywczego muszą się obowiązkowo znaleźć na jego etykiecie? 

  • wartość energetyczna, 
  • zawartość tłuszczu, 
  • zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, 
  • zawartość węglowodanów,  
  • zawartość cukrów,  
  • zawartość białka, 
  • zawartość soli (w określonych sytuacjach producent może umieścić bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej wybranego produktu żywnościowego komunikat informujący o tym, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu). 

Jakie informacje o wartości odżywczej produktu żywnościowego są z kolei dobrowolne? 

Nie ma obowiązku umieszczania na etykietach produktów informacji o wartości odżywczej następujących składników pokarmowych: 

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • alkohole wielowodorotlenowe (poliole), 
  • skrobia, 
  • błonnik pokarmowy, 
  • poszczególne witaminy i/bądź składniki mineralne, które występują w znaczącej ilości zgodnie z aktualnie obowiązującym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011. 

Referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych innych niż witaminy i składniki mineralne dla osób dorosłych według rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 

Wartość energetyczna lub składnik odżywczy

Referencyjne wartości spożycia

Wartość energetyczna 

8 400 kJ/2 000 kcal 

Tłuszcz 

70 g 

Kwasy tłuszczowe nasycone 

20 g 

Węglowodany 

260 g 

Cukry 

90 g 

Białko 

50 g 

Sól 

6 g 

Jakie są dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych dla osób dorosłych?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

  • Witamina A – 800 μg,  
  • Witamina D – 5 μg,  
  • Witamina E – 12 mg, 
  • Witamina K – 75 μg. 

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

  • Witamina B1 (tiamina) – 1,1 mg, 
  • Witamina B2 (ryboflawina) – 1,4 mg, 
  • Witamina B3 (PP, niacyna) – 16 mg, 
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – 6 mg, 
  • Witamina B6 (pirydoksyna) – 1,4 mg,  
  • Witamina B7 (biotyna) – 50 μg, 
  • Witamina B9 (kwas foliowy) – 200 μg,  
  • Witamina B12 (kobalamina) – 2,5 μg,   
  • Witamina C – 80 mg. 

Składniki mineralne

  • Potas – 2000 mg, 
  • Chlor – 800 mg, 
  • Wapń – 800 mg, 
  • Fosfor – 700 mg, 
  • Magnez – 375 mg, 
  • Żelazo – 14 mg, 
  • Cynk – 10 mg, 
  • Fluor – 3,5 mg, 
  • Mangan – 2 mg, 
  • Miedź – 1 mg, 
  • Jod – 150 μg,   
  • Selen – 55 μg,   
  • Molibden – 50 μg,   
  • Chrom – 40 μg. 

Kiedy zatem producent może zadeklarować, że określona żywność zawiera znaczącą ilość witamin i/lub soli mineralnych? 

  • W sytuacji, gdy dany produkt żywnościowy realizuje przynajmniej 15% referencyjnych wartości spożycia, które zostały przedstawione powyżej, zawartych w 100 g lub 100 ml w przypadku produktów innych niż napoje (np. jedna porcja kefiru – 200 g dostarcza 240 mg wapnia i tym samym zaspokaja 30% RWS dla osoby dorosłej). 
  • W sytuacji, gdy dany artykuł żywnościowy realizuje co najmniej 7,5% referencyjnych wartości spożycia, które zostały przedstawione powyżej, zawartych w 100 ml w przypadku napojów (np. jedna porcja soku pomarańczowego – 200 g dostarcza 6 mg witaminy C i tym samym odpowiada wartości 7,5% RWS dla osoby dorosłej). 
  • W sytuacji, gdy dana żywność realizuje minimum 15% referencyjnych wartości spożycia, które zostały przedstawione powyżej w przeliczeniu na porcję, jeżeli dane opakowanie zawiera tylko i wyłącznie jedną porcję. 

Podsumowanie 

  • Referencyjne wartości spożycia (RWS) dla osób dorosłych na poziomie 2000 kcal zostały stworzone przez ekspertów do celów znakowania dla poszczególnych składników pokarmowych, tj. tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. 
  • Dostępna na etykiecie artykułów spożywczych wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia (% RWS) informuje konsumenta o tym jaki procent RWS na energię lub wybrane składniki odżywcze pokrywa 100 g lub 100 ml oraz ewentualnie jedna porcja danego produktu. 

Źródła: 

  1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.Urz. WE L 304). 
  2. Walkiewicz A., Przygoda B.: Wartość odżywcza w znakowaniu żywności a wymagania prawne Unii Europejskiej. Hygeia Public Health 2013, 48(4): 432-435. 
  3. Dietary Reference Values for nutrients – Summary report. European Food Safety Authority (EFSA) 2017, 1-98. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Suchy jałowy opatrunek – jak go przeciąć?

Im mniej działań wykonywanych na jałowym opatrunku, tym lepiej. Jeśli najmniejsze kompresy jałowe 5x5 cm są za duże i nie…

Zobacz więcej

Czy po szczepieniu na COVID-19 można nadal zarażać?

Kwestia ta nadal nie do końca została poznana i jest tematem badań.   Istnieje prawdopodobieństwo, że osoby zaszczepione mogą transmitować…

Zobacz więcej

Szczepionka na koronawirusa dla dzieci

Szczepionki dostępne na polskim rynku przeznaczone są dla osób powyżej 16 lat (Pfizer BioNTech) oraz dla osób powyżej 18 roku…

Zobacz więcej

Czy szczepienie przeciw rotawirusom jest obowiązkowe?

Od 2021 roku szczepionka przeciwko rotawirusom została wprowadzona do Programu Szczepień Ochronnych jako pozycja obowiązkowa. Bezpłatne szczepienie obejmie dzieci urodzone po 31 grudnia…

Zobacz więcej

Szczepionka przeciw koronawirusowi

Oficjalna informacja producenta szczepionki mówi, że po rozcieńczeniu fiolka zawiera 5 dawek po 0,3 ml. Postępując zgodnie z instrukcją przygotowania…

Zobacz więcej

Ujemne Rh u kobiety w ciąży

Ujemny czynnik Rh u matki powoduje, że jej organizm uznaje taki czynnik jako obcy, a jej układ odpornościowy będzie atakował…

Zobacz więcej

Czy to może być zapalenie pęcherza?

Podejrzenie zapalenia pęcherza można wysnuć na podstawie towarzyszących mu często objawów. Są to: ból przy oddawaniu moczu, ból w okolicy…

Zobacz więcej

Czy opryszczkę można wyleczyć?

Niestety wirus opryszczki pozostaje w organizmie przez całe życie. Objawy nawracają i są przerywane okresem latencji, czyli utajenia. Wirus HSV…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
21 stycznia 2021 mgr Ewelina Zawada
21 stycznia 2021 mgr Ewelina Zawada
07 stycznia 2021 mgr Mateusz Durbas
07 stycznia 2021 mgr inż. Ewa Gwóźdź
31 grudnia 2020 mgr Mateusz Durbas
30 listopada 2020 lek. Patrycja Królikiewicz-Kurek
09 listopada 2020 mgr Beata Ossowska
09 listopada 2020 mgr Beata Ossowska
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)