Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
19

Referencyjne wartości spożycia (RWS) – czym są?

Słuchaj artykułu

Referencyjne wartości spożycia (RWS), które dawniej były określane jako wskazane dzienne spożycie (GDA), definiuje się na ogół jako typowe ilości składników odżywczych, które powinny być każdego dnia dostarczane organizmowi dorosłego człowieka w celu zaspokojenia przeciętnego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe.  

Referencyjne wartości spożycia (RWS) – czym są?

Mając na uwadze fakt, iż występuje znaczne zróżnicowanie międzyosobnicze (np. pod względem wzrostu, masy ciała, zawartości masy mięśniowej, poziomu i intensywności podejmowanej aktywności fizycznej w skali tygodnia), RWS stanowią jedynie wartości orientacyjne, na podstawie których można oszacować udział poszczególnych składników odżywczych na porcję danego artykułu spożywczego.  

W jakim celu stosuje się RWS? 

Procentowa realizacja referencyjnych wartości spożycia (% RWS) wraz z pozostałymi informacjami żywieniowymi dostępnymi na etykiecie produktów spożywczych ma podpowiedzieć konsumentom, ile przeciętnie energii, białka, węglowodanów, tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów oraz soli mogą dostarczyć wraz z pożywieniem w ciągu doby w ramach właściwie zbilansowanej diety. To z kolei pomaga dokonywać odpowiednich wyborów żywieniowych.  


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Dla przykładu referencyjna wartość spożycia dla węglowodanów wynosi 260 g, co oznacza, że ich ilość w ciągu całego dnia nie powinna przekroczyć tej liczby. Odczytaliśmy z etykiety, że w 100 g chleba graham znajduje się 41 g węglowodanów. Jeśli zjedliśmy 4 kromki (120 g), to ilość węglowodanów, jaką spożyliśmy wynosi 49,2 g. Zatem w ciągu dnia możemy spożyć jeszcze 210,8 g węglowodanów. 

Które informacje o wartości odżywczej danego artykułu spożywczego muszą się obowiązkowo znaleźć na jego etykiecie? 

  • wartość energetyczna, 
  • zawartość tłuszczu, 
  • zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, 
  • zawartość węglowodanów,  
  • zawartość cukrów,  
  • zawartość białka, 
  • zawartość soli (w określonych sytuacjach producent może umieścić bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej wybranego produktu żywnościowego komunikat informujący o tym, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu). 

Jakie informacje o wartości odżywczej produktu żywnościowego są z kolei dobrowolne? 

Nie ma obowiązku umieszczania na etykietach produktów informacji o wartości odżywczej następujących składników pokarmowych: 

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • alkohole wielowodorotlenowe (poliole), 
  • skrobia, 
  • błonnik pokarmowy, 
  • poszczególne witaminy i/bądź składniki mineralne, które występują w znaczącej ilości zgodnie z aktualnie obowiązującym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011. 

Referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych innych niż witaminy i składniki mineralne dla osób dorosłych według rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 

Wartość energetyczna lub składnik odżywczy

Referencyjne wartości spożycia

Wartość energetyczna 

8 400 kJ/2 000 kcal 

Tłuszcz 

70 g 

Kwasy tłuszczowe nasycone 

20 g 

Węglowodany 

260 g 

Cukry 

90 g 

Białko 

50 g 

Sól 

6 g 

Jakie są dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych dla osób dorosłych?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

  • Witamina B1 (tiamina) – 1,1 mg, 
  • Witamina B2 (ryboflawina) – 1,4 mg, 
  • Witamina B3 (PP, niacyna) – 16 mg, 
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – 6 mg, 
  • Witamina B6 (pirydoksyna) – 1,4 mg,  
  • Witamina B7 (biotyna) – 50 μg, 
  • Witamina B9 (kwas foliowy) – 200 μg,  
  • Witamina B12 (kobalamina) – 2,5 μg,   
  • Witamina C – 80 mg. 

Składniki mineralne

  • Potas – 2000 mg, 
  • Chlor – 800 mg, 
  • Wapń – 800 mg, 
  • Fosfor – 700 mg, 
  • Magnez – 375 mg, 
  • Żelazo – 14 mg, 
  • Cynk – 10 mg, 
  • Fluor – 3,5 mg, 
  • Mangan – 2 mg, 
  • Miedź – 1 mg, 
  • Jod – 150 μg,   
  • Selen – 55 μg,   
  • Molibden – 50 μg,   
  • Chrom – 40 μg. 

Kiedy zatem producent może zadeklarować, że określona żywność zawiera znaczącą ilość witamin i/lub soli mineralnych? 

  • W sytuacji, gdy dany produkt żywnościowy realizuje przynajmniej 15% referencyjnych wartości spożycia, które zostały przedstawione powyżej, zawartych w 100 g lub 100 ml w przypadku produktów innych niż napoje (np. jedna porcja kefiru – 200 g dostarcza 240 mg wapnia i tym samym zaspokaja 30% RWS dla osoby dorosłej). 
  • W sytuacji, gdy dany artykuł żywnościowy realizuje co najmniej 7,5% referencyjnych wartości spożycia, które zostały przedstawione powyżej, zawartych w 100 ml w przypadku napojów (np. jedna porcja soku pomarańczowego – 200 g dostarcza 6 mg witaminy C i tym samym odpowiada wartości 7,5% RWS dla osoby dorosłej). 
  • W sytuacji, gdy dana żywność realizuje minimum 15% referencyjnych wartości spożycia, które zostały przedstawione powyżej w przeliczeniu na porcję, jeżeli dane opakowanie zawiera tylko i wyłącznie jedną porcję. 

Podsumowanie 

  • Referencyjne wartości spożycia (RWS) dla osób dorosłych na poziomie 2000 kcal zostały stworzone przez ekspertów do celów znakowania dla poszczególnych składników pokarmowych, tj. tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. 
  • Dostępna na etykiecie artykułów spożywczych wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia (% RWS) informuje konsumenta o tym jaki procent RWS na energię lub wybrane składniki odżywcze pokrywa 100 g lub 100 ml oraz ewentualnie jedna porcja danego produktu. 

Źródła: 

  1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.Urz. WE L 304). 
  2. Walkiewicz A., Przygoda B.: Wartość odżywcza w znakowaniu żywności a wymagania prawne Unii Europejskiej. Hygeia Public Health 2013, 48(4): 432-435. 
  3. Dietary Reference Values for nutrients – Summary report. European Food Safety Authority (EFSA) 2017, 1-98. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 20 listopada 2021, 20:25
    Marian

    Dalej nic nie rozumiem.
    Kupiłem w Waszej aptece Iskial Immuno Max +cynk i jest tam napisane, że jedna kapsułka to 500% realizacji Referencyjnych Wartości Spożycia czyli rozumiem, że jedna kapsułka przekracza pięciokrotnie zalecana dawkę w tym przypadku akurat witam. D.???

    1. 24 listopada 2021, 10:50
      mgr farm. Agnieszka Mikołajczak
      mgr farm. Agnieszka Mikołajczak

      Referencyjną wartość spożycia opracowuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jest to średnia wartość wyliczona dla różnych grup ludności. Wytyczne w sprawie suplementacji witaminy D w Polsce z 31 maja 2018 roku różnią się, ponieważ są dostosowane do populacji polskiej. Dla osoby dorosłej w wieku 19-65 zaleca się suplementację 800-2000 j.m. w zależności od masy i podaży wit. D w diecie. Z kolei RWS zostało ustalone na poziomie 200 j.m., co nie zapewnia odpowiedniej podaży witaminy D dla osoby dorosłej.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę