5
22 stycznia 2021

Acerola – czy warto ją stosować?

Acerola to niewielki krzew pochodzący z Wysp Karaibskich. Występuje również na terenie Ameryki Środkowej oraz Południowej (obszar Amazonii). Surowiec farmaceutyczny stanowi owoc przypominający wyglądem czereśnię lub wiśnię, dlatego bywa nazywany „wiśnią z Barbados”. Międzynarodowa „sława” owocu aceroli rozpoczęła się pod koniec lat czterdziestych ubiegłego wieku. Wtedy opublikowano pierwsze dane dotyczące zawartości witaminy C w aceroli, która jest dziewięćdziesiąt razy większa niż w pomarańczy! Już trzy owoce zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Czy warto stosować owoc aceroli? 

Owoce aceroli

Produkty zawierające acerolę

Acerola – składniki aktywne 

Acerola cechuje się imponującą zawartością witaminy C wahającą się w przedziale od 1000 do 4500 mg w 100 g świeżego owocu. Średnią ilość szacuje się na 1500 mg/100 g. To znacznie więcej niż w owocach cytrusowych, a w warunkach polskich wyprzedza zarówno czarną porzeczkę, jak i aronię. Zawartość witaminy C jest największa w niedojrzałym owocu i zależy od obszaru uprawy oraz czasu zbioru.

Owoc, oprócz witaminy C, zawiera również: 

  • karotenoidy: β-karoten, 
  • antocyjany, 
  • polifenole: kwercetyna, rutyna, 
  • cukry proste: glukoza, fruktoza, 
  • minerały: fosfor, wapń, żelazo, 
  • witaminy: A, E, B1, B2, PP, 
  • aminokwasy: kwas asparaginianowy, alanina, prolina, seryna, GABA.

Acerola – właściwości 

Właściwości owocu aceroli związane są przede wszystkim z witaminą C. Bierze ona udział w wielu szlakach metabolicznych w ludzkim organizmie i jest niezbędna dla zdrowia. 

Ważniejsze właściwości witaminy C to: 

  • aktywuje liczne enzymy, 
  • partycypuje w syntezie kolagenu, niektórych hormonów i neuroprzekaźników, 
  • wymiata wolne rodniki, 
  • opóźnia procesy starzenia, 
  • zwiększa wchłanianie żelaza, 
  • wpływa na odporność. 

Wyjątkowość owoców aceroli wynika z jednoczesnej zawartości witaminy C i pozostałych związków czynnych, czyli karotenoidów i antocyjanów. 

Przeczytaj również:
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?

Karotenoidy wykazują m.in. poniższe właściwości: 

  • biorą udział w syntezie witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia, 
  • wymiatają wolne rodniki, chroniąc przed zmianami w DNA i rozwojem nowotworów, 
  • zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. 

Również nieoceniona jest rola antocyjanów, które działają protekcyjnie na układ krwionośny. Powodują zwiększone wydzielanie tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych, a to skutkuje rozszerzeniem naczyń, zmniejszeniem agregacji płytek i osadzania cholesterolu. W efekcie spada ryzyko rozwoju miażdżycy. Dodatkowo antocyjany usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiając widzenie.  

Również zawarte w aceroli polifenole wykazują korzystne właściwości. Kwercetyna oraz rutozyd uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiając krążenie krwi. Badania naukowe na zwierzętach laboratoryjnych wskazują na pozytywny wpływ aceroli na metabolizm cukru. Wyciąg z owoców obniżał poziom hemoglobiny glikowanej u myszy, zatem prawdopodobnie acerola znajdzie zastosowanie w profilaktyce cukrzycy.  

Acerola – zastosowanie 

Owoc aceroli wykorzystywany jest w profilaktyce przeziębienia oraz łagodzeniu jego objawów. Szczególnie warto o nim pamiętać w okresie jesieni i zimy. Ponadto dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy (witamina C, β-karoten, antocyjany) może być uznany za „eliksir młodości”. Opóźnia procesy starzenia organizmu oraz wykazuje pozytywne efekty w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto acerola poprawia wygląd i kondycję skóry. 

Suplementacja aceroli 

Owoc aceroli jest bardzo nietrwały ze względu na delikatny miąższ. W związku z tym, że wymaga szybkiej obróbki, trudno w Polsce spotkać świeże owoce. Natomiast dostępna jest cała gama produktów na bazie „wiśni z Barbados”, takich jak:  

  • soki,  
  • konfitury,  
  • pastylki do ssania,  
  • tabletki i kapsułki do połykania.  

Acerola stanowi także składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry.  

Acerola – przeciwwskazania 

Po acerolę sięgnąć może każdy, kto potrzebuje uzupełnienia poziomu witaminy C. Warto wiedzieć, że ludzki organizm nie magazynuje tej witaminy, więc przekraczanie zalecanych dawek nie ma sensu terapeutycznego. Ponadto może okazać się szkodliwe w przypadku osób z chorobami nerek i wątroby.  

Stosowanie aceroli jest dopuszczalne u dzieci oraz kobiet w ciąży. W obu przypadkach trzeba jednak kierować się rozsądkiem, aby nie przekraczać dziennego zapotrzebowania na składniki czynne. Wartościowe są informacje od producentów preparatów, którzy określają bezpieczeństwo ich stosowania. 

Źródło: 

  • Cieślik E., Gębusia A.: Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2012, 2, 93-100, 
  • Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., Majewski M.: Tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C, Medycyna Rodzinna, 2018, 2a, 32-35, 
  • Oniszczuk A., Kasprzak K.: Acerola i aronia jako prozdrowotne składniki żywności funkcjonalnej. Czy pospolity polski owoc jest równie wartościowy?, Aptekarz Polski, 26.04.2020.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Beta-karoten a witamina A

Beta-karoten jest prekursorem witaminy A i tak samo jak witamina A wykazuje właściwości przeciwutleniające. Przekształca się w witaminę A w…

Zobacz więcej

Czy banan może być pierwszym posiłkiem?

Banany można spożywać na śniadanie, jednak dobrym wyborem będzie połączenie ich z innymi cennymi źródłami wartości odżywczych, takimi jak białka…

Zobacz więcej

O jakiej porze dnia najlepiej jeść owoce?

Tak jak inne cukry proste, obecna w owocach fruktoza jest zalecana do przyjmowania w godzinach od rana do godzin popołudniowych.…

Zobacz więcej

Zawartość witaminy C w pomarańczy

W pomarańczy jest około 50 miligramów witaminy C na 100 gramów produktu. Przeczytaj więcej:Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?Witamina…

Zobacz więcej

W jakich produktach jest magnez?

Produkty bogate w magnez to przede wszystkim: kakao (i czekolada), pestki dyni, otręby pszenne, kasza gryczana, groch, brązowy ryż. Jeśli…

Zobacz więcej

W jakich produktach jest żelazo?

Podstawowe źródła żelaza to przede wszystkim: czerwone mięso, wątróbka wieprzowa i drobiowa, żółtka jaj, soja, groch, fasola, brokuły, natka pietruszki.…

Zobacz więcej

Jak przechowywać olej lniany?

Olej lniany należy przechowywać w lodówce, ponieważ  przedłuży to jego trwałość. Po otwarciu olej lniany należy zużyć do daty ważności.…

Zobacz więcej

Niskie ciśnienie krwi i zawroty głowy – jak sobie radzić z hipotonią?

Przede wszystkim proszę skonsultować swoje wyniki z innymi lekarzami oraz wykonać dodatkowe badania, np. na poziom hormonów tarczycy, przysadki oraz…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Owoce aceroli

Produkty zawierające acerolę

Czytaj także
15 września 2021 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
15 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
15 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
14 września 2021 mgr Ewelina Pietrzak
14 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)