Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
14

Dieta w chorobie Parkinsona – na co zwracać uwagę?

Słuchaj artykułu

Choroba Parkinsona jest chorobą układu nerwowego dotykającą najczęściej osób starszych po 50. roku życia. To choroba przewlekła, wymagająca stałego leczenia. Duże znaczenie w powodzeniu leczenia ma również dieta, która poprawia skuteczność przyjmowanych leków, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała oraz może mieć wpływ na zmniejszenie niektórych objawów charakterystycznych dla tego schorzenia.  

Dieta w chorobie Parkinsona – na co zwracać uwagę?

W chorobie Parkinsona, podobnie jak w innych chorobach neurologicznych, zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na energię. Przyjmuje się, że powinno ono wynosić około 25-30 kcal/kg należnej masy ciała. Jeżeli występują objawy ruchowe – podaż energii powinna być wówczas zwiększona, aby nie dopuszczać do spadku masy ciała. W przypadku osób o niskiej masie ciała, z niedowagą także zaleca się zwiększenie podaży energii poprzez wzrost w posiłkach węglowodanów i tłuszczów nienasyconych. 

Istotną kwestią w chorobie Parkinsona jest podaż białka w diecie. Białko ma wpływ na skuteczność przyjmowanych leków – najczęściej stosowanej lewodopy. Lewodopa pod względem chemicznym należy do aminokwasów, dlatego też będzie konkurowała z aminokwasami przyjętymi wraz z posiłkiem.  

Aminokwasy przyjęte wraz z dietą mogą osłabiać wchłanianie lewodopy, dlatego zaleca się redystrybucję spożycia białka w ciągu dnia – ograniczenie go w godzinach rannych i popołudniowych, a uzupełnienie dziennej normy na ten składnik w posiłku wieczornym, co ma poprawiać funkcje ruchowe i jakość życia chorych na tę przypadłość.  

Wykluczenie produktów białkowych ze śniadania i obiadu na rzecz kolacji poprawia działanie lewodopy, a tym samym funkcjonowanie pacjentów w ciągu dnia. Według zaleceń ilość białka w pierwszych posiłkach nie powinna przekroczyć 10% zapotrzebowania, natomiast posiłek wieczorny powinien uzupełnić dzienną normę żywieniową na ten makroskładnik.  

Przeczytaj również:
Dieta a skuteczność leków – z czym nie można ich łączyć?


Preparaty odżywcze
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Do produktów niezalecanych do śniadań i obiadów, a zalecanych do kolacji należą:  

  • mięso,  
  • wędliny,  
  • ryby,  
  • białko jaja,  
  • mleko i jego przetwory,  
  • nasiona roślin strączkowych,  
  • orzechy,  
  • wyroby cukiernicze zawierające białko.  

Do produktów mających zastosowanie w przypadku śniadań i obiadów, czyli o niskiej zawartości białka, można zaliczyć:  

  • pieczywo niskobiałkowe,  
  • ryż,  
  • kukurydzę,  
  • kaszę gryczaną,  
  • tapiokę,  
  • proso,  
  • mleko sojowe,  
  • mleko ryżowe,  
  • warzywa (oprócz strączkowych),  
  • owoce,  
  • oleje,  
  • masło – w ograniczonej ilości,  
  • miód,  
  • dżemy,  
  • ciasta i słodycze niezawierające białka jaj i mleka,  
  • soki warzywne i owocowe.  

Kolacja i ewentualny posiłek wieczorny powinien zawierać wszystkie wykluczane w ciągu dnia produkty, aby uzupełnić dzienną normę na białko. 

Istotnym elementem diety w chorobie Parkinsona jest również podaż witamin o działaniu przeciwutleniającym – A, C, E, jak i polifenoli czy kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne. Bardzo istotna jest również podaż witaminy D3 lub jej suplementacja. 

Osoby chorujące na chorobę Parkinsona często cierpią na zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, a większość z nich boryka się z zaparciami. Bardzo istotna jest właściwa podaż płynów wynosząca około 1,5-2 l/dobę, która również wpływa na właściwą perystaltykę jelit. W diecie należy zwrócić uwagę na źródła błonnika pokarmowego, zwiększyć ilość surowych owoców i warzyw, jak i pełnoziarnistych węglowodanów w postaci kasz czy płatków owsianych.  

W przypadku braku apetytu, co często towarzyszy chorym na tą przypadłość, należy zwrócić uwagę na wygląd posiłków – muszą one wyglądać apetycznie, być kolorowe i różnorodne, aby zachęcały do jedzenia. Jedzenie w towarzystwie może również odwrócić uwagę od szybko pojawiającego się uczucia sytości czy braku apetytu.  

W przypadku dysfagii (zaburzeń połykania) dieta powinna być półpłynna, a posiłki zmiksowane, papkowate, spożywane powoli, bez pośpiechu.  

Podsumowując, odpowiedni sposób żywienia ma duże znaczenie w przypadku chorych cierpiących na chorobę Parkinsona. Kluczowym elementem jest redystrybucja białka w ciągu dnia, co usprawnia działanie leków, a tym samym poprawia jakość życia chorych i ich funkcjonowanie. Nie należy zapominać o regularnej podaży płynów, różnorodności posiłków, jak i właściwej podaży energii.

Przeczytaj również:
Choroba Parkinsona – jakie objawy są charakterystyczne?
Jak przebiega terapia mowy w chorobie Parkinsona?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  2. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 
  3. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę