320
Anna Ochenkowska Autor
Autor
mgr farm.
Anna Ochenkowska
Absolwentka studiów farmaceutycznych na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Zatrudniona w Aptece Gemini w Gdańsku. Posiada pięcioletnie doświadczenie zawodowe, w tym szeroką wiedzę o obrocie i działaniu środków leczniczych. Prywatnie miłośniczka sportu, jazdy na rowerze i zdrowego trybu życia.

Jak zwiększyć ilość erytrocytów (czerwonych krwinek)?

W organizmie dorosłego człowieka krąży przeciętnie około 5 litrów krwi, dzięki temu możliwy jest transport substancji niezbędnych do życia w obrębie całego ciała. Choć wydawać by się mogło, że ta czerwona ciecz, którą każdy pewnie nie raz mógł zobaczyć, nie może mieć jakiejś skomplikowanej wewnętrznej budowy, prawda jest całkiem inna. We krwi znajdują się różne komórki o odmiennych funkcjach, jednak tutaj skupimy się na tych odpowiedzialnych za jej charakterystyczną czerwoną barwę – erytrocytach.

W organizmie dorosłego człowieka krąży przeciętnie około 5 litrów krwi, dzięki temu możliwy jest transport substancji niezbędnych do życia w obrębie całego ciała. Choć wydawać by się mogło, że ta czerwona ciecz, którą każdy pewnie nie raz mógł zobaczyć, nie może mieć jakiejś skomplikowanej wewnętrznej budowy, prawda jest całkiem inna. We krwi znajdują się różne komórki o odmiennych funkcjach, jednak tutaj skupimy się na tych odpowiedzialnych za jej charakterystyczną czerwoną barwę – erytrocytach.

Produkcja krwinek w organizmie

To czerwone ciałko krwi jest okrągłą, dwuwklęsłą komórką w kształcie dysku o średnicy 6-9 μm. Od urodzenia wytwarzane są one w szpiku kostnym czerwonym, który znajduje się w istocie gąbczastej w części nasadowej kości długich i kościach płaskich. To właśnie tam zachodzi proces erytropoezy, gdzie erytrocyty powstają z erytroblastów (komórek macierzystych) z szybkością ok 120 mln/min. Średnia długość życia tej komórki to cztery miesiące. Dorosły mężczyzna ma około 5 mln czerwonych krwinek w 1 ml krwi, a kobieta około 4,5 mln. Te wartości mogą się zmieniać w zależności od miejsca, w którym znajduje się człowiek oraz od panującego ciśnienia, np. wysoko w górach  ilość erytrocytów może się zwiększyć do 8 mln/ml krwi.

Zwiększanie ilości czerwonych krwinek

Funkcje erytrocytów

Głównym zadaniem czerwonych krwinek jest transport tlenu z płuc do wszystkich tkanek organizmu. Jest to możliwe dzięki obecności w każdym z nich czerwonego barwnika – hemoglobiny, potrafiącego nietrwale łączyć się z cząsteczką tlenu. Na zasadzie różnic w ciśnieniu parcjalnym dochodzi do przekazania tkankom cząsteczek tlenu i odebrania dwutlenku węgla.

Zaburzenia ilości czerwonych krwinek

Najczęstszym problemem związanym z czerwonymi ciałkami krwi jest ich niedobór, nazywany erytrocytopenią. Może to świadczyć o anemii (niedokrwistości). Objawami charakterystycznymi dla tej choroby są: bladość skóry, ogólne osłabienie, zmniejszenie wydolności organizmu, obniżenie koncentracji i senność. Dochodzi również do nadmiernego wypadania włosów i łamania paznokci. Konieczne tutaj będzie wykonanie badań laboratoryjnych w celu ustalenia jej rodzaju i przyczyny.

Najczęściej spotykana jest anemia z niedoboru żelaza. Jej leczenie polega na uzupełnianiu braku żelaza w organizmie. W aptece dostępnych jest dużo preparatów zarówno z przepisu lekarz, jak i bez recepty. Wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym i jego przyswajanie ułatwiają witamina C i kwas foliowy. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas preparat posiada w składzie te związki. Korzystna jest również suplementacja witaminą B12. Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w procesach metabolizmu szybko dzielących się komórek, w tym komórek krwi. Jej niedobór może doprowadzić do anemii megaloblastycznej, charakteryzującej się zwiększeniem objętości erytrocytu (MCV), który tak zniekształcony nie potrafi już zachować swoich podstawowych funkcji. Inne przyczyny spadku ilości czerwonych krwinek to: ich nadmierny rozpad, zanik szpiku kostnego, utrata dużej ilości krwi, choroby nerek i przewodu pokarmowego, reumatoidalne zapalenie stawów czy nowotwór.

Dieta – na co zwrócić uwagę?

Nic nie zastąpi odpowiedniej diety, która skutecznie wspomoże leczenie farmakologiczne anemii i będzie jej idealną profilaktyką. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na produkty bogate w żelazo, takie jak: czerwone mięso, wątróbka, brokuły, szpinak, rośliny strączkowe. Istotne jest również dostarczenie z posiłkiem mikroelementów –  manganu, miedzi, kobaltu i cynku, gdyż pełnią one ważną funkcję w budowaniu czerwonych krwinek. Znajdziemy je w produktach pełnoziarnistych, jajach, orzechach i roślinach strączkowych. Innym ważnym mikroelementem jest molibden obecny również w produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych czy pomidorach. Mimo iż jego dzienne zapotrzebowanie jest niewielkie,  dostarczany w odpowiednich ilościach zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia. Z witamin niezbędnych do procesu krwiotworzenia na czołowym miejscu znajdują się:

  • kwas foliowy (zielone warzywa, sałata, szpinak, fasola),
  • witamina C (pietruszka, cytrusy, pomidory),
  • witamina E (oleje roślinne, zielone  warzywa, razowe pieczywo),
  • witaminy B6 i B12 (sery żółte, orzechy, awokado, produkty pełnoziarniste).

Należy jeść produkty pełnowartościowe, zawierające dużo białka, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Codziennie należy sięgać po kilka porcji owoców i warzyw bogatych w witaminy. Najlepiej byłoby wyeliminować z diety cukier, produkty cukiernicze, słodycze, białe pieczywo oraz ograniczyć picie kawy i herbaty, utrudniających wchłanianie żelaza ze względu na obecność taniny. Korzystnie natomiast wpływa sporadyczne wypicie kieliszka czerwonego wytrawnego wina do głównego posiłku.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Kwarantanna a nadzór epidemiologiczny

Kwarantanna domowa to celowa izolacja osób zdrowych, które miały bliski kontakt z osobami zarażonymi lub podejrzanymi o zarażenie, a także…

Zobacz więcej

Magdalena Fuszara Autor

Magdalena Fuszara

mgr farm.

Lek na koronawirusa (COVID-19) w Polsce

13 marca 2020 roku Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych zatwierdził Arechin, produkt leczniczy zawierający substancję czynną…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Czym się różni pandemia od epidemii?

Epidemia to występowanie zachorowań na chorobę zakaźną w określonym czasie na określonym terenie w ponadprzeciętnej ilości. Pandemia to rozprzestrzenianie się…

Zobacz więcej

Michał Frynas Autor

Michał Frynas

Tomografia a rezonans – czym się różnią?

Rezonans magnetyczny (MRI) i tomografia komputerowa (TK) są radiologicznymi badaniami obrazowymi pozwalającymi na uzyskanie szczegółowych obrazów struktur w ciele człowieka.…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Dermatolog a skierowanie NFZ

Niestety skierowanie do dermatologa jest konieczne w celu odbycia wizyty. Skierowanie na NFZ do lekarza specjalisty może wystawić lekarz podstawowej…

Zobacz więcej

Mirka Karendys Autor

Mirka Karendys

mgr farm.

Czy po wprowadzeniu e-recepty można wykupić receptę w wersji papierowej?

Jeśli mimo obowiązku wystawiania e-recept otrzymała Pani receptę papierową, może ją Pani zrealizować w aptece.   Więcej na temat e-recepty…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma CRP we krwi

CRP (białko C-reaktywne) pojawia się we krwi pacjenta podczas stanu zapalnego. Normalnie stężenie CRP nie przekracza 5 mg/ml krwi, zarówno u…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czym jest badanie OB?

OB (odczyn Biernackiego, opad Biernackiego) to badanie prędkości, z jaką opadają czerwone krwinki we krwi pacjenta. Prędkość ta rośnie w…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
  1. Iwona pisze:

    witam
    moja 37 córka d roku choruje na silną anemię.
    równo co miesiąc musi mieć przetoczenia koncentratu czerwonych krwinek / 4 jednostki/
    Niestety medycyna chyba jeszcze nie osiągnęła takiego etapu wiedzy, który mógłby jednoznacznie określić przyczynę oraz leczenie tego typu anemii.
    Nawet nie za bardzo wiadomo do jakiego rodzaju anemii to zakwalifikować.
    Wyniki podobno są niejednoznaczne i dziwne /to pinia kilku hematologów nie mających kontaktu ze sobą/.
    Wynik badania trepanobiopsją wskazuje na podejrzenie aplazji erytropoezy /czyli szik nie produkuje czerwonych krwinek/
    Od roku dostaje prednizon, kwas foliowy, wit.B6, potas i nic, żadnych zmian.
    Mamy czekać czy coś się zmieni.
    Może ktoś się orientuje czy czy istnieją jakieś bardziej szczegółowe badania lub nowoczesne metody leczenia?
    bo to czekanie na niewiadomą jest okropne.

  2. Józef Jaworski pisze:

    Bardzo dziękuję za te cenne uwagi. Mam zmniejszoną ilość czerwonych ciałek we krwi i chętnie skorzystam z cennych dla mnie rad.

Czytaj także
28 września 2020 lek. Patrycja Królikiewicz-Kurek
19 sierpnia 2020 mgr farm. Natika Karolak
07 lipca 2020 lek. Małgorzata Czerniak
10 czerwca 2020 dr Ewa Fiedorowicz
14 maja 2020 mgr farm. Karolina Długińska
06 marca 2020 mgr Karina Wiśniowska
16 grudnia 2019 mgr farm. Magdalena Fuszara
04 grudnia 2019 Rafał Suchodolski
27 września 2019 mgr farm. Monika Cichocka
11 czerwca 2019 Rafał Suchodolski
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)