26
26 lutego 2021

Kava Kava – czy wiesz, jakie ma właściwości?

Kava Kava, a właściwie pieprz metystynowy to roślina znana od tysięcy lat. Stosuje się ją nie tylko w celach leczniczych, ale również relaksacyjnych czy kulturowych. Dlaczego ta tajemnicza roślina cieszy coraz większą popularnością i czy jest dostępna w Polsce? 

Czym jest Kava Kava? 

Kava Kava (pieprz metystynowy) to roślina z rodziny pieprzowatych. Termin kava odnosi się także do naparu sporządzanego z tej rośliny.  Jest to krzew o pędach wzniesionych, osiągający około 3 do 4,5 m wysokości, z wieloletnią tradycją uprawy na wyspach zachodniego Pacyfiku. Surowcem tradycyjnie wykorzystywanym przez ludność są wysuszone kłącza zawierające pochodne α-pyronu, znane jako kawalaktony i kawapirony. Możemy tutaj wymienić takie substancje aktywne, jak: kawaina, dihydrokawaina, metystyna, dihydrometystyna, jangoina i dimetoksyjangoina. 

Zastosowanie i działanie pieprzu metystynowego 

Pieprz metystynowy używany jest już od tysięcy lat w celach leczniczych, relaksacyjnych i kulturowych. Związki obecne w tej roślinie są dobrze przyswajalne z układu pokarmowego i wpływają depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy. Kava kava wykazuje właściwości: 

  • uspokajające
  • przeciwlękowe, 
  • zmniejszające napięcie mięśni, 
  • przeciwdrgawkowe,
  • rozkurczające, 
  • przeciwbólowe, 
  • zmniejszające poziom stresu.

W przeciwieństwie do alkoholu kava hamuje skłonność do agresji i gniewu. Roślina nie powoduje także efektu otumanienia, które występuje po alkoholu. Procesy myślenia pozostają niezakłócone. Podczas spożywania może wystąpić efekt delikatnego mrowienia w ustach i gardle. Część osób odczuwa mrowienie także w okolicach genitaliów, co zwiększa przyjemność czerpaną z uprawiania seksu. Kava działa pozytywnie na humor i elokwencję. Ze względu na te właściwości uznawana jest przez wiele odmian kulturowych jako bardzo skuteczny lek na depresję i stany lękowe

Roślina ta od wieków stosowana jest w leczeniu: 

  • wszelkiego rodzaju infekcji, 
  • bólów mięśniowych, 
  • bólów menstruacyjnych, 
  • reumatyzmu, 
  • zaparć, 
  • chorób skóry, 
  • astmy, 
  • chorób układu moczowego, 
  • bezsenności i nadpobudliwości. 

Współczesne badania natomiast dowiodły, iż kava jest skutecznym lekarstwem w łagodzeniu i leczeniu stanów lękowych oraz bezsenności. Obserwowana od dawna zależność pomiędzy spożywaniem kavy a niską zachorowalnością na nowotwory została potwierdzona naukowo w 2000 roku. Od tego czasu pojawiło się wiele badań sugerujących skuteczność pieprzu metystynowego w zapobieganiu oraz leczeniu: 

  • raka płuc, 
  • raka pęcherza, 
  • raka jelita grubego. 

Kava Kava – wskazania, przeciwwskazania, działania niepożądane oraz interakcje 

Wskazaniami medycznymi do stosowania tej rośliny są: 

  • lęk, 
  • niepokój, 
  • napięcie psychiczne 
  • lekkie i średniociężkie postacie uogólnionego lęku różnego pochodzenia, 
  • nerwica lękowa, 
  • przewlekłe sytuacje stresowe, 
  • trudności w zasypianiu. 

Przeciwwskazane jest natomiast spożywanie kavy w następujących sytuacjach: 

  • gdy występują choroby wątroby (głównie wirusowe zapalenie wątroby), 
  • gdy pacjent jest uzależniony od alkoholu, 
  • gdy występuje nadwrażliwość na składniki wyciągu, 
  • podczas ciąży oraz okresu karmienia piersią, 
  • w wieku poniżej 12 lat, 
  • preparatów z kava nie należy stosować podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych. 

Główne działania niepożądane, obejmują: 

  • brak apetytu, 
  • ataksje, 
  • biegunki, 
  • zmiany skórne. 

Ponadto pojawiają się doniesienia o możliwej szkodliwości kavy dla wątroby, ale są one niejasne oraz nieudowodnione naukowo. Naukowcy jednak przestrzegają przed nadmiernym i intensywnym stosowaniem tej rośliny przez długi okres. 

Częste stosowanie dużych dawek może spowodować objawy zatrucia przewlekłego, objawiającego się: 

  • wychudzeniem, 
  • zaburzeniami funkcji wątroby i nerek, 
  • zapaleniem spojówek, 
  • zaburzeniami koordynacji ruchowej, 
  • nadciśnieniem płucnym. 

Należy unikać stosowania pieprzu metystynowego wspólnie z lekami z grupy: 

  • β-blokerów, 
  • leków przeciwdepresyjnych i innych leków oddziałujących na oun, 
  • leków przeciwmigrenowych
  • innych leków potencjalnie hepatotoksycznych. 

Ponadto nie należy stosować go podczas spożywania alkoholu. 

W jaki sposób spożywana jest kava? 

Kava jest spożywana w postaci naparu. W zależności od tradycji i kultury danego społeczeństwa może być to bardzo mocny napój ze świeżych korzeni lub nieco bardziej rozwodniony napar z suszonych korzeni tej rośliny. Zwyczaj picia takich naparów jest bardzo silnie rozpowszechniony od wieków na terenach wysp Pacyfiku. W ostatnim czasie kultura picia kavy rozprzestrzeniła się na cały świat. Pieprz metystynowy stał się bardzo popularny w Nowej Zelandii, Australii oraz Stanach Zjednoczonych. 

Legalność pieprzu metystynowego w Polsce 

Na mocy rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych pieprz metystynowy od 2018 roku nie jest już w Polsce klasyfikowany jako środek odurzający. Jego posiadanie zostało zalegalizowane. Kava nie jest jednak zarejestrowana jako środek spożywczy i suplement diety. Handel na terenie Polski nie jest dozwolony, jednak można kavę legalnie sprowadzać z zagranicy. 

Źródła: 

  • Baker JD. (2011) Tradition and toxicity: evidential cultures in the kava safety debate. Soc Stud Sci 41: 361–384 
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Youngkava.jpg#filelinks 
  • Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, wyd. I, PZWL, Warszawa 2012 
  • Narayanapillai SC, Balbo S, Leitzman P, Grill AE et al. (2014) Dihydromethysticin from kava blocks tobacco carcinogen 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone-induced lung tumorigenesis and differentially reduces DNA damage in A/J mice. Carcinogenesis 35: 2365–2372 
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 sierpnia 2018 r. w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych Dz.U. z 2018 r. poz. 1591 
  • Sarris J, Stough C, Bousman CA, Wahid ZT et al. (2013) Kava in the treatment of generalized anxiety disorder: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. J Clin Psychopharmacol 33: 643–648 
  • Simth K, Leiras C. (2018) The effectiveness and safety of Kava Kava for treating anxiety symptoms: Asystematic review and analysis of randomized clinical trials. Complementary Therapies in Clinical Practice 33: 107-117 
  • Triolet J, Shaik AA, Gallaher DD, O’Sullivan MG et al. (2012) Reduction in colon cancer risk by consumption of kava or kava fractions in carcinogen-treated rats. Nutr Cancer 64: 838–846 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak leczyć chroniczne zmęczenie?

Przede wszystkim powinna Pani udać się do lekarza rodzinnego w celu zdiagnozowania albo wyeliminowania chorób, których objawem mogłoby być chroniczne…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
05 sierpnia 2021 mgr inż. Ewa Gwóźdź
26 lipca 2021 lek. Patrycja Królikiewicz-Kurek
08 lipca 2021 mgr farm. Magdalena Fuszara
07 lipca 2021 mgr Ewelina Pietrzak
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)