Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
13

Witaminy dla wegetarian i wegan – co warto suplementować?

Słuchaj artykułu

Wyłączenie z diety produktów odzwierzęcych może wiązać się z wystąpieniem niedoborów niektórych witamin i minerałów – witaminy B12 i witaminy D, jodu, cynku oraz żelaza. Zbilansowana dieta w połączeniu z suplementacją powyższych substancji pomoże uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych. 

Witaminy dla wegetarian i wegan – co warto suplementować?

Witaminy dla wegan i wegetarian – zadbaj o suplementację! 

Decydując się na dietę roślinną, warto zawczasu pomyśleć o sposobie dostarczenia do organizmu niezbędnych witamin i minerałów. Wiele z nich, lecz nie wszystkie, z łatwością można uzupełnić z pomocą zróżnicowanej diety bogatej w warzywa i owoce. W przypadku weganizmu i wegetarianizmu suplementacja w poniższe witaminy może okazać się konieczna. Jakie witaminy dla wegetarian i wegan należy uwzględnić w diecie? 

Witamina B12  

Właściwości witaminy B12 

Witamina B12 (nazywana też kobalaminą i cyjanokobalaminą) jest związkiem chemicznym, który odgrywa w ludzkim organizmie ważne role:

  • odpowiada za prawidłową regenerację i tworzenie erytrocytów, dzięki czemu pomaga zapobiec anemii; 
  • usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego; 
  • usprawnia procesy poznawcze  wspomaga koncentrację i uwagę, wspiera organizm w walce z negatywnymi konsekwencjami stresu;  
  • uczestniczy w produkcji ważnych neuroprzekaźników; 
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.  

Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Objawy niedoboru witaminy B12 

Początkowo sygnały świadczące o niedoborze kobalaminy nie są charakterystyczne i łatwo można powiązać je z innymi przyczynami. Obserwuje się: 

  • senność,  
  • apatię,  
  • szybsze męczenie się,  
  • wahania nastroju, 
  • zaburzenia snu, 
  • duszności.  

Długotrwały niedobór witaminy B12 wiąże się z dalszymi negatywnymi konsekwencjami. Zalicza się do nich: anemięzaburzenia neurologiczne (np. drętwienie i mrowienie kończyn, zaburzenia równowagi). Mogą pojawić się objawy psychopatologiczne takie jak łagodne zaburzenia pamięcizaburzenia nastrojua nawet zmiany osobowości i zaburzenia psychotyczne. 

Suplementacja witaminy B12  czy jest konieczna? 

Najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego: produkty mięsne, jajka, mleko i mleczne przetwory oraz ryby. W pokarmach roślinnych kobalamina praktycznie nie występuje lub występuje jedynie w śladowych ilościach. 

Czy dieta roślinna jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12? W przypadku wegetarianizmu sprawa jest prostsza, ponieważ kobalamina znajduje się w produktach mlecznych, takich jak mleko czy sery. Należy pamiętać jednak, że występuje w nich w znacznie mniejszych ilościach. W 100 gramach wątroby wołowej znajduje się 50-500 ug kobalaminy, a dla porównania w 100 gramach sera jest jej 0,2 – 5,0 ug. 

Zgodnie z Normami żywienia dla populacji Polski” opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia dzienne spożycie witaminy B12 powinno wynosić około 2-3 ugAby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na kobalaminę, weganie powinni stosować suplementację lub spożywać żywność fortyfikowaną, czyli wzbogaconą o dodatkowe składniki odżywcze – w tym wypadku o witaminę B12. Dla wegan wygodnym rozwiązaniem są preparaty witaminowe z syntetyczną witaminą B12, na przykład w sprayu. Są one wygodne w użyciu, a dzięki bezpośredniej aplikacji do jamy ustnej gwarantują bardzo dobrą przyswajalność witaminy. 

Witamina D 

Właściwości witaminy D 

W ostatnich latach wiele mówi się o witaminie D. Liczne badania potwierdzają jej dobroczynny wpływ na organizm, a naukowcy zachęcają do regularnej suplementacji. Statystyki nie pozostawiają złudzeń  duża część populacji cierpi na niedobór witaminy D, co może prowadzić do wielu negatywnych konsekwencji dla zdrowia.  

Witamina D pełni w organizmie szereg ważnych funkcji:  

  • pomaga zadbać o prawidłową kondycję układu kostnego, 
  • wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego, 
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób. 

Konsekwencje długotrwałego niedoboru witaminy D: 

  • uczucie chronicznego zmęczenia; 
  • osłabienie; 
  • obniżona odporność; 
  • częstsze zapadanie na infekcje; 
  • pogorszenie stanu skóry; 
  • bóle kości, stawów oraz dolegliwości ze strony mięśni. 

Skrajne niedobory witaminy D są szczególnie niebezpieczne dla dzieci oraz osób starszych i prowadzą do patologicznych znacznych nieprawidłowości w kościach.

Wegetarianizm

Ergokalcyferol i cholekalcyferol  która forma witaminy D jest skuteczniejsza?  

Jeszcze do niedawna weganie chcący suplementować witaminę D byli zdani jedynie na suplementy z witaminą D2, czyli ergokalcyferolem. Jest to jedna z form chemicznych witaminy D, pozyskiwana zźródeł roślinnych, do których należą pieczarki uprawiane w świetle UV. Pod wpływem światła słonecznego w pieczarkach dochodzi do przekształcenia ergosterolu w ergokalcyferol. 

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, najczęściej pozyskiwany jest z produktów zwierzęcych. W suplementach diety przeważnie wykorzystywana jest witamina D z lanoliny, czyli wosku owczego pozyskanego w trakcie obróbki wełny. Według badań cholekalcyferol jest skuteczniejszą formą witaminy D niż ergokalcyferol. Oznacza to, że przyjmując taką samą ilość ergokalcyferolu i cholekalcyferolu, w drugim przypadku uzyskamy lepszy wynik.  

Badania wskazują, że cholekalcyferol podnosi poziom witaminy D we krwi o 87% lepiej niż ergokalcyferol. 

Mimo wyższej skuteczności witaminy D3 wiele osób na diecie roślinnej wybierało dotąd suplementy wegańskie zawierające witaminę D2. Dzięki podjętym próbom pozyskania cholekalcyferolu z roślin okazało się, że algi morskie są dobrym źródłem witaminy D3 i z czasem na rynku pojawiły się preparaty z roślinnym cholekalcyferolem, dzięki czemu weganie mogą suplementować witaminę D w pełni skutecznie i w zgodzie ze swoimi poglądami. 

Dlaczego witaminę D powinno przyjmować się przez cały rok? 

Powszechnie wiadomo, że ludzki organizm potrafi samodzielnie syntezować witaminę D pod wpływem promieni UV. Ze względu na niedostateczną ilość słonecznych dni w naszym klimacie dostarczenie niezbędnej ilości witaminy D jest wręcz niemożliwe. Najlepszy czas na przebywanie na słońcu w celu wytworzenia witaminy D to słoneczne dni w godzinach 11:00 do 15:00 w okresie od kwietnia do października. Niestety w Polsce słonecznych dni w tym okresie jest stosunkowo niewiele, dodatkowo większość ludzi w tych godzinach przebywa w pracy. Z tego powodu witaminę D warto suplementować przez cały rok. 

Zanim zaczniesz suplementację, zbadaj poziom witaminy D we krwi.   

Poznanie wyjściowego poziomu witaminy D pozwoli dobrać odpowiednią dzienną ilość witaminy D. W wielu placówkach medycznych można wykonać badanie krwi o nazwie Poziom witaminy D (25-OH)” lub Witamina D (25-OH)”.  

Minerały w diecie wegetariańskiej i wegańskiej 

Dieta wegetariańska i wegańska nie jest równoznaczna z niedoborami ważnych minerałów. Wyniki badań pokazują, że w wielu przypadkach ilość danego pierwiastka w organizmie nie jest znacząco niższa u osób na diecie roślinnej w porównaniu do osób jedzących mięso. Okazuje się, że dobrze zbilansowana, zróżnicowana dieta jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na wiele minerałów.  

Jednak w przypadku niektórych mikroelementów należy upewnić się, że do organizmu dostarczana jest ich odpowiednia ilość. Jakie suplementy diety dla wegetarian i wegan wybrać? 

Jod 

Właściwości jodu 

Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu na każdym etapie życia, szczególnie w trakcie życia płodowego i w okresie dojrzewania. Pierwiastek ten wykazuje następujące działanie: 

  • reguluje pracę układu krążenia, 
  • jest niezbędny do osiągnięcia dojrzałości płciowej, 
  • wspiera prawidłową pracę układu krążenia, 
  • pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę, 
  • wspiera prawidłową pracę układu nerwowego. 

Objawy i konsekwencje niedoboru jodu 

W przypadku niedostatecznej ilości jodu w organizmie można zaobserwować objawy pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Dolegliwości łatwe do zaobserwowania to najczęściej powiększona tarczycaprzesuszona skóra i suchość śluzówekzwiększona łamliwość paznokci oraz wypadające włosy. Nierzadko pojawia się uczucie chłodu i ospałość. U niektórych osób niedobory jodu mogą przejawić się poprzez zwiększenie masy ciała. Mogą także pojawić się trudności poznawcze pod postacią zaburzeń koncentracji i problemów z pamięcią 

Jod w roślinnej diecie 

Najlepszym źródłem jodu są ryby i owoce morza, znacznie mniej znajduje się go w pokarmie roślinnym. Badania pokazują, że wegetarianom znacznie łatwiej jest uzupełnić jod, ponieważ występuje on także w produktach mlecznych. W przypadku wegan ryzyko niedoborów znacznie wzrasta, dlatego w ich diecie zaleca się spożywanie soli jodowanej i glonów morskich, na przykład Nori. Warto też rozważyć suplementację jodu.  

Cynk 

Właściwości cynku 

Cynk zalicza się do mikroelementów, czyli pierwiastków występujących w organizmie w małych ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest on dla organizmu mniej ważny, wręcz przeciwnie: 

  • bierze udział w regulacji narządów wewnętrznych, 
  • pomaga zachować zdrowe paznokcie, włosy oraz skórę, 
  • wspiera pracę układu odpornościowego, 
  • bierze udział w regulacji płodności u kobiet i mężczyzn. 

Objawy i konsekwencje niedoboru cynku 

Sygnały świadczące o niedoborze cynku są niespecyficzne, dlatego objawy początkowo mogą być niezauważone lub mylnie tłumaczone innymi przyczynami. O niedoborach cynku może świadczyć zmęczenietrudności w skupieniu uwagi oraz pogorszenie stanu skóry i włosów. Zwiększa się także skłonność do infekcji. U części osób może pojawić się zmniejszenie libido 

Cynk w diecie roślinnej 

Dobrym, roślinnym źródłem cynku są produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe. Badania wskazują jednak, że biodostępność zawartego w nich cynku może być niższa niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego.  

Żelazo 

Właściwości żelaza  

Będąc na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, należy pamiętać o codziennym dostarczania żelaza do organizmu. Ważne jest, aby jadłospis zawierał pokarmy bogate w żelazo, na przykład rośliny strączkowe, nasiona, produkty pełnoziarniste i orzechy. Spożywanie ich razem z warzywami i owocami zawierającymi witaminę C jest dobrym pomysłem, ponieważ w ten sposób zwiększa się biodostępność żelaza.  

Funkcje żelaza: 

  • pomaga zapobiegać anemii,  
  • wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego i układu nerwowego, 
  • pomaga w transporcie tlenu w organizmie,  
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, 
  • bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. 

Objawy i konsekwencje niedoboru żelaza 

Najczęstszym objawem niedoboru żelaza jest niedokrwistość. Charakterystyczne jest także chroniczne zmęczenie i zmniejszona wytrzymałość w trakcie wysiłku fizycznego. U osób z niedoborem żelaza może wystąpić również apatia.  

Suplementy diety dla wegetarian i wegan  od czego zacząć? 

Pierwszy krok to wykonanie badań krwi i konsultacja wyników ze specjalistą. Na ich podstawie lekarz zdecyduje o konieczności suplementacji poszczególnych witamin i minerałów i ustali wysokość dziennej dawki. 

Należy pamiętać, że suplementacja nie zastąpi zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Dobrze skomponowana dieta dostarczdo organizmu większość ważnych składników odżywczych. Warto skonsultować się z dietetykiem, który opracuje jadłospis i doradzi, w jaki sposób komponować posiłki, aby zwiększyć przyswajalność zawartych w nich witamin i minerałów. 

Wybierając suplementy diety z witaminami i minerałami, najlepiej sięgać po produkty o prostym składzie  bez zbędnych dodatków. Dobrym rozwiązaniem są produkty w kroplach, płynie i aerozolu, ponieważ w przeciwieństwie do tabletek nie zawierają substancji wiążących i wypełniających. 

Źródła: 

  • Zdrojewicz Z., Chruszczewska E., Miner M., Wpływ witaminy D na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna 2015, 2: s. 61 – 66. 
  • Zalewska B., Rola wapnia i witaminy D w zachowaniu prawidłowej masy kostnej, Nowa Medycyna 2004, 3. 
  • Walicka M., Jasik A., Paczyńska M., Wąsowski M., Tałałaj  M., Marcinowska-Suchowierska E., Niedobór witaminy D – problem społeczny, Postępy Nauk Medycznych 2008, 1: s. 14-22. 
  • Kosińska J., Biling-Marczak K., Nowe nieznane funkcje witaminy D, Medycyna Rodzinna 2008, 2: s. 34-47, 
  • Zboch M., Gwizdak-Siwkowska B., Serafin J., Śmigórski K., Tyfel P., Leszek J., Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju procesu otępiennego, Medycyna Rodzinna 2010, 1: s. 14-19. 
  • Hozyasz K., Zawartość i biodostępność witamin i pierwiastków śladowych w dietach wegetariańskich, Medycyna Rodzinna 2001, 1: s. 8 – 13. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 11 marca 2020, 14:05
    Kasia

    Na pewno warto suplementować wapń.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę