33
17 stycznia 2018

Właściwości tranu

Czy wiesz, czym jest tran, jak powstaje i jakie ma właściwości? Wiele osób uważa, że tran pozyskuje się z wątroby rekina lub halibuta, ale nie jest to stuprocentowa prawda. W rzeczywistości prawdziwy tran pochodzi z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, a w szczególności z dorsza atlantyckiego. Zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (NNKT) oraz witaminy A i D. Na rynku farmaceutycznym można spotkać między innymi tran z dorsza: norweski, islandzki czy tran olej z rekina grenlandzkiego.

Czym się różni olej z wątroby rekina od tranu z ryb dorszowatych?

Różnią się one składem zawartości składników odżywczych i mikroelementów. Olej z wątroby rekina zawiera cenne składniki. Alkiloglicerole są to lipidy, które mocno wspomagają system odpornościowy i niszczą komórki nowotworowe, hamując ich wzrost i indukują apoptozę, czyli śmierć komórki. Związki te wykazują też bardzo dobre działanie przeciwbakteryjne oraz powodują wzrost liczby krwinek czerwonych. Drugą ważną substancją zawartą w oleju z rekina jest skwalen, który wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego. Posiada on właściwości przeciwutleniające i chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Skwalamina natomiast wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W oleju z rekina kwasy omega-3 występują w znacznie mniejszym stężeniu niż w tranie z dorsza. Natomiast witaminy A, E i D doskonale chronią kości i zęby oraz  ściany naczyń krwionośnych.

Tran z ryb dorszowatych zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, pomocne przy produkcji hormonów przeciwzapalnych. To dzięki nim układ odpornościowy działa sprawniej. Oddziaływanie nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm jest bardzo cenne. Wspomagają one pracę mózgu poprzez poprawę jego ukrwienia, usprawniają przepływ bodźców w mózgu. Usprawniają funkcjonowanie układu krążenia poprzez redukcję stężenia triglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL), a wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL). Takie działanie chroni przed rozwojem miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca.

Zarówno olej z rekina, jak i tran z dorsza to naturalna skarbnica zdrowia. Zastanów się, czy wybierzesz nienasycone kwasy tłuszczowe, a może alkilogricerole? Niewskazane jest przyjmowanie obu suplementów równocześnie, ze względu na zawartość witamin D i A, które należy przyjmować w określonej dawce na dobę w celu uniknięcia przedawkowania.

Właściwości tranu

Kiedy powinno się zacząć suplementować tran? Zalecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dzieciom i młodzieży, które znajdują się w intensywnym okresie wzrostu i rozwoju, osobom starszym, chorym oraz w okresie rekonwalescencji. Powinny go przyjmować również osoby korzystające z używek (alkohol, papierosy). Jakie najważniejsze właściwości posiada tran? Przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu, dlatego powinno się go podawać osobom podatnym na infekcje oraz starszym, w celu ochrony przed rozwojem choroby Alzheimera czy demencji starczej. Ten suplement diety jest również bardzo pomocny osobom osłabionym chorobą, szczególnie tym, którzy skończyli kurację antybiotykami lub innymi silnymi lekami.

Inne właściwości tranu

Lepsza kondycja, przewodnictwo nerwowe i ukrwienie mózgu to także efekty stosowania tranu. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte doskonale wspomogą układ krwionośny, chroniąc przed tworzeniem się zakrzepów i uszczelniając ściany naczyń krwionośnych. Witamina D zawarta w tranie korzystnie wpływa na kości i zęby, gdyż to ona pomaga w przyswajaniu wapnia i fosforu. Hamuje także niszczenie tkanek oraz pomaga w problemach związanych z uwapnieniem tkanki kostnej. Do niektórych preparatów z tranem dodawana jest także witamina E, która nazywana jest witaminą młodości i płodności. To silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed stresem oksydacyjnym, a także uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki. Opóźnia też proces starzenia się skóry. Jeśli chcesz, aby twoja cera promieniała i była chroniona przed wysuszaniem i rogowaceniem naskórka, sięgnij po jego cenne właściwości Tran sprawia, że po dłuższym stosowaniu skóra jest sprężysta i gładsza, dzięki pobudzanemu do produkcji kolagenowi.

Kapsułki tranu

Jaki tran wybrać i jak stosować?

To zależy od indywidualnych preferencji. Jedni wybiorą tran w płynie (łatwiej się utlenia, trzeba go szybciej spożyć), a inni w kapsułkach. Tran powinien być przyjmowany dwa razy dziennie, przeważnie po jednej kapsułce. Kapsułki należy stosować najlepiej podczas posiłku. Kuracje zapobiegawczą powinno się rozpocząć jesienią, a zakończyć wiosną, wtedy gdy organizm potrzebuje największego wsparcia w obronie przed wirusami i bakteriami. Warto zwrócić uwagę na składniki oznaczone i deklarowane przez producenta w kupowanym preparacie, tj. zawartość witamin oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych EPA i DHA. Zwykle lepszy jakościowo produkt jest droższy, ale najważniejsze, aby w porę zapobiegł infekcji.

Tran dla dzieci

Także i maluchy mogą korzystać z dobroczynnych właściwości tranu czy oleju z wątroby rekina. Zazwyczaj można go przyjmować już od szóstego miesiąca życia. Tran dla dzieci może być podawany w formie żelków lub płynnej (syropy, krople), gdyż można wybrać preparat smakowy, który będzie lepiej tolerowany przez najmłodszych. Tran podawany przez dłuższy okres zwiększy odporność organizmu na różne infekcje oraz wpłynie korzystnie na pamięć i koncentrację dziecka.

Przeciwwskazania do suplementacji tranu

Nie powinny go przyjmować osoby mające problemy z nerkami (kamica nerkowa, hiperkalcemia) oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (warfaryna, klopidogrel). Nie można też zażywać tranu podczas kuracji antybiotykami, gdyż bakterie i wirusy zostaną bardziej uaktywnione. Stosowanie tranu u osób z chorobami immunologicznymi może pogorszyć odpowiedź immunologiczną przeciwko bakteriom i wirusom, natomiast w przypadku osób chorujących na choroby zapalne jelit, może dojść do zaostrzenia objawów.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepionka na koronawirusa dla dzieci

Szczepionki dostępne na polskim rynku przeznaczone dla dzieci od 12 roku życia oraz dorosłych to Pfizer BioNTech. Dla osób powyżej…

Zobacz więcej

Jakie jedzenie na grilla?

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką…

Zobacz więcej

Ile witaminy D3 dla niemowlaka od 6. miesiąca?

Według najnowszych wytycznych z 2018 r. dawka witaminy D3 dla dziecka, jaką należy podać od 6 miesiąca życia do 1…

Zobacz więcej

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

W jakich produktach jest magnez?

Produkty bogate w magnez to przede wszystkim: kakao (i czekolada), pestki dyni, otręby pszenne, kasza gryczana, groch, brązowy ryż. Jeśli…

Zobacz więcej

Jak przechowywać olej lniany?

Olej lniany należy przechowywać w lodówce, ponieważ  przedłuży to jego trwałość. Po otwarciu olej lniany należy zużyć do daty ważności.…

Zobacz więcej

Niskie ciśnienie krwi i zawroty głowy – jak sobie radzić z hipotonią?

Przede wszystkim proszę skonsultować swoje wyniki z innymi lekarzami oraz wykonać dodatkowe badania, np. na poziom hormonów tarczycy, przysadki oraz…

Zobacz więcej

Probiotyk dla dorosłego i nastolatka

Dla dorosłego i nastolatka najczęściej wystarczy ten sam preparat. Kierując się wyborem, musimy zwracać uwagę przede wszystkim na liczbę bakterii…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
07 lipca 2021 mgr Ewelina Zawada
06 lipca 2021 mgr Mateusz Durbas
19 maja 2021 mgr Natalia Adamczuk
18 maja 2021 Poradnik Gemini
17 maja 2021 mgr farm. Natalia Sadowska
27 kwietnia 2021 mgr Beata Ossowska
27 kwietnia 2021 Agata Kleszcz
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)