29
17 stycznia 2018
Poradnik Gemini Autor
Autor
Poradnik Gemini

Właściwości tranu

Czy wiesz, czym jest tran, jak powstaje i jakie ma właściwości? Wiele osób uważa, że tran pozyskuje się z wątroby rekina lub halibuta, ale nie jest to stuprocentowa prawda. W rzeczywistości prawdziwy tran pochodzi z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, a w szczególności z dorsza atlantyckiego. Zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (NNKT) oraz witaminy A i D. Na rynku farmaceutycznym można spotkać między innymi tran z dorsza: norweski, islandzki czy tran olej z rekina grenlandzkiego.

Czy wiesz, czym jest tran, jak powstaje i jakie ma właściwości? Wiele osób uważa, że tran pozyskuje się z wątroby rekina lub halibuta, ale nie jest to stuprocentowa prawda. W rzeczywistości prawdziwy tran pochodzi z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, a w szczególności z dorsza atlantyckiego. Zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (NNKT) oraz witaminy A i D. Na rynku farmaceutycznym można spotkać między innymi tran z dorsza: norweski, islandzki czy tran olej z rekina grenlandzkiego.

Czym się różni olej z wątroby rekina od tranu z ryb dorszowatych?

Różnią się one składem zawartości składników odżywczych i mikroelementów. Olej z wątroby rekina zawiera cenne składniki. Alkiloglicerole są to lipidy, które mocno wspomagają system odpornościowy i niszczą komórki nowotworowe, hamując ich wzrost i indukują apoptozę, czyli śmierć komórki. Związki te wykazują też bardzo dobre działanie przeciwbakteryjne oraz powodują wzrost liczby krwinek czerwonych. Drugą ważną substancją zawartą w oleju z rekina jest skwalen, który wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego. Posiada on właściwości przeciwutleniające i chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Skwalamina natomiast wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W oleju z rekina kwasy omega-3 występują w znacznie mniejszym stężeniu niż w tranie z dorsza. Natomiast witaminy A, E i D doskonale chronią kości i zęby oraz  ściany naczyń krwionośnych.

Kapsułki z tranem

Tran z ryb dorszowatych zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, pomocne przy produkcji hormonów przeciwzapalnych. To dzięki nim układ odpornościowy działa sprawniej. Oddziaływanie nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm jest bardzo cenne. Wspomagają one pracę mózgu poprzez poprawę jego ukrwienia, usprawniają przepływ bodźców w mózgu. Usprawniają funkcjonowanie układu krążenia poprzez redukcję stężenia triglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL), a wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL). Takie działanie chroni przed rozwojem miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca.

Zarówno olej z rekina, jak i tran z dorsza to naturalna skarbnica zdrowia. Zastanów się, czy wybierzesz nienasycone kwasy tłuszczowe, a może alkilogricerole? Niewskazane jest przyjmowanie obu suplementów równocześnie, ze względu na zawartość witamin D i A, które należy przyjmować w określonej dawce na dobę w celu uniknięcia przedawkowania.

Właściwości tranu

Kiedy powinno się zacząć suplementować tran? Zalecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dzieciom i młodzieży, które znajdują się w intensywnym okresie wzrostu i rozwoju, osobom starszym, chorym oraz w okresie rekonwalescencji. Powinny go przyjmować również osoby korzystające z używek (alkohol, papierosy). Jakie najważniejsze właściwości posiada tran? Przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu, dlatego powinno się go podawać osobom podatnym na infekcje oraz starszym, w celu ochrony przed rozwojem choroby Alzheimera czy demencji starczej. Ten suplement diety jest również bardzo pomocny osobom osłabionym chorobą, szczególnie tym, którzy skończyli kurację antybiotykami lub innymi silnymi lekami.

Inne właściwości tranu

Lepsza kondycja, przewodnictwo nerwowe i ukrwienie mózgu to także efekty stosowania tranu. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte doskonale wspomogą układ krwionośny, chroniąc przed tworzeniem się zakrzepów i uszczelniając ściany naczyń krwionośnych. Witamina D zawarta w tranie korzystnie wpływa na kości i zęby, gdyż to ona pomaga w przyswajaniu wapnia i fosforu. Hamuje także niszczenie tkanek oraz pomaga w problemach związanych z uwapnieniem tkanki kostnej. Do niektórych preparatów z tranem dodawana jest także witamina E, która nazywana jest witaminą młodości i płodności. To silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed stresem oksydacyjnym, a także uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki. Opóźnia też proces starzenia się skóry. Jeśli chcesz, aby twoja cera promieniała i była chroniona przed wysuszaniem i rogowaceniem naskórka, sięgnij po jego cenne właściwości Tran sprawia, że po dłuższym stosowaniu skóra jest sprężysta i gładsza, dzięki pobudzanemu do produkcji kolagenowi.

Kapsułki tranu

Jaki tran wybrać i jak stosować?

To zależy od indywidualnych preferencji. Jedni wybiorą tran w płynie (łatwiej się utlenia, trzeba go szybciej spożyć), a inni w kapsułkach. Tran powinien być przyjmowany dwa razy dziennie, przeważnie po jednej kapsułce. Kapsułki należy stosować najlepiej podczas posiłku. Kuracje zapobiegawczą powinno się rozpocząć jesienią, a zakończyć wiosną, wtedy gdy organizm potrzebuje największego wsparcia w obronie przed wirusami i bakteriami. Warto zwrócić uwagę na składniki oznaczone i deklarowane przez producenta w kupowanym preparacie, tj. zawartość witamin oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych EPA i DHA. Zwykle lepszy jakościowo produkt jest droższy, ale najważniejsze, aby w porę zapobiegł infekcji.

Tran dla dzieci

Także i maluchy mogą korzystać z dobroczynnych właściwości tranu czy oleju z wątroby rekina. Zazwyczaj można go przyjmować już od szóstego miesiąca życia. Tran dla dzieci może być podawany w formie żelków lub płynnej (syropy, krople), gdyż można wybrać preparat smakowy, który będzie lepiej tolerowany przez najmłodszych. Tran podawany przez dłuższy okres zwiększy odporność organizmu na różne infekcje oraz wpłynie korzystnie na pamięć i koncentrację dziecka.

Przeciwwskazania do suplementacji tranu

Nie powinny go przyjmować osoby mające problemy z nerkami (kamica nerkowa, hiperkalcemia) oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (warfaryna, klopidogrel). Nie można też zażywać tranu podczas kuracji antybiotykami, gdyż bakterie i wirusy zostaną bardziej uaktywnione. Stosowanie tranu u osób z chorobami immunologicznymi może pogorszyć odpowiedź immunologiczną przeciwko bakteriom i wirusom, natomiast w przypadku osób chorujących na choroby zapalne jelit, może dojść do zaostrzenia objawów.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Marta Grabowska Autor

Marta Grabowska

mgr farm.

Szczepionka na koronawirusa dla dzieci

Szczepionki dostępne na polskim rynku przeznaczone są dla osób powyżej 16 lat (Pfizer BioNTech) oraz dla osób powyżej 18 roku…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Czy szczepienie przeciw rotawirusom jest obowiązkowe?

Od 2021 roku szczepionka przeciwko rotawirusom została wprowadzona do Programu Szczepień Ochronnych jako pozycja obowiązkowa. Bezpłatne szczepienie obejmie dzieci urodzone po 31 grudnia…

Zobacz więcej

Marta Junowicz Autor

Marta Junowicz

mgr farm.

Szczepionka przeciw koronawirusowi

Oficjalna informacja producenta szczepionki mówi, że po rozcieńczeniu fiolka zawiera 5 dawek po 0,3 ml. Postępując zgodnie z instrukcją przygotowania…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Ujemne Rh u kobiety w ciąży

Ujemny czynnik Rh u matki powoduje, że jej organizm uznaje taki czynnik jako obcy, a jej układ odpornościowy będzie atakował…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Czy to może być zapalenie pęcherza?

Podejrzenie zapalenia pęcherza można wysnuć na podstawie towarzyszących mu często objawów. Są to: ból przy oddawaniu moczu, ból w okolicy…

Zobacz więcej

Poradnik Gemini Autor

Poradnik Gemini

Czy opryszczkę można wyleczyć?

Niestety wirus opryszczki pozostaje w organizmie przez całe życie. Objawy nawracają i są przerywane okresem latencji, czyli utajenia. Wirus HSV…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Jakie badania wykonać przy podejrzeniu celiakii?

Powinna Pani rozpocząć od wizyty u lekarza rodzinnego. Jeśli istnieje podejrzenie celiakii, konieczne będzie skierowanie do poradni gastroenterologicznej. Najczęściej diagnostyka…

Zobacz więcej

Rafał Suchodolski Autor

Rafał Suchodolski

Norma stężenia testosteronu we krwi u dorosłych

Stężenie testosteronu zmienia się dynamicznie. U mężczyzn granice norm to 270-1070 ng/dL ze średnim poziomem ok. 700ng/dL. U kobiet stężenia są zdecydowanie…

Zobacz więcej

Dołącz do wspólnej dyskusji
Czytaj także
25 stycznia 2021 mgr Ewelina Zawada
07 stycznia 2021 mgr Mateusz Durbas
31 grudnia 2020 mgr Mateusz Durbas
30 grudnia 2020 mgr Beata Ossowska
30 grudnia 2020 mgr Beata Ossowska
09 grudnia 2020 mgr farm. Łukasz Smoła
10 listopada 2020 mgr farm. Monika Cichocka
06 listopada 2020 mgr Mateusz Durbas
04 listopada 2020 mgr Mateusz Durbas
03 listopada 2020 mgr farm. Hanna Lengiewicz
Zobacz więcej
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)