7
14 października 2019

Jak uniknąć salmonelli?

Salmonellozy to grupa chorób wywoływanych przez pałeczki z rodzaju Salmonella inne niż Salmonella typhi i paratyphi, które wywołują dur brzuszny oraz dury rzekome. Jak uniknąć zakażenia salmonellą?

Salmonella – objawy i leczenie

Zakażenia pałeczkami Salmonella przyjmują różne postacie. Najczęściej dochodzi do rozwoju infekcji żołądkowo-jelitowej z biegunką, wymiotami i dokuczliwym bólem brzucha. W rzadszych przypadkach może rozwinąć się infekcja ogólnoustrojowa – sepsa oraz postaci narządowe. W niespełna 1% przypadków zakażeń dochodzi do rozwoju bezobjawowego nosicielstwa bakterii.

Bakterie Salmonella bytują w przewodach pokarmowych zwierząt, głównie drobiu (choć nie tylko) oraz ludzi. Najczęstsze źródło zakażenia stanowią źle przyrządzone posiłki zawierające jajka, zwłaszcza surowe, takie jak kremy czy majonezy oraz potrawy mięsne.   

Przeczytaj więcej:
Salmonella – przyczyny, objawy, leczenie

Jak uniknąć zakażenia salmonellą?

Aby uchronić się przed zakażeniem, należy przestrzegać następujących zasad:

  • Sprawdzajmy źródła kupowanych produktów spożywczych i upewnijmy się, że pochodzą one z zaufanych zakładów produkcyjnych, a w przypadku mięsa i jaj – że ich wytwarzanie nadzoruje weterynarz.
  • Aby uniknąć salmonelli w jajkach, podczas ich zakupu sprawdźmy, czy nie są zabrudzone lub uszkodzone.
  • Jajka przechowujmy osobno w zamkniętym pojemniku tak, aby nie miały kontaktu z innymi produktami spożywczymi, zwłaszcza owocami czy warzywami spożywanymi bez obróbki termicznej. 
  • Przed użyciem surowych jajek koniecznie sparzmy ich skorupki wrzątkiem.
  • Przed salmonellą w mięsie może uchronić nas krojenie i przygotowywanie go przy pomocy osobnych przyrządów kuchennych, przeznaczonych wyłącznie do tego celu. Najlepiej po umyciu dodatkowo je wyparzyć. 
  • Surowe mięso, podobnie jak jajka, przechowujmy w zamkniętym pojemniku, aby chronić je przed kontaktem z innymi produktami spożywczymi.
  • Nie spożywajmy surowego mięsa.
  • Nie należy myć mięsa przed przyrządzeniem. Może to spowodować rozprzestrzenienie bakterii na zlew i okoliczne powierzchnie, skąd przedostać się mogą na niezakażone wcześniej produkty spożywcze. Ta sama zasada dotyczy jajek, które mają zostać poddane obróbce termicznej.
  • Po każdym kontakcie z surowym mięsem lub jajkami należy dokładnie umyć ręce pod ciepłą bieżącą wodą, używając detergentu.
  • Dokładnie myjmy warzywa i owoce przed spożyciem.
  • W zakresie instytucjonalnym istotne są badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella u osób pracujących przy przygotowywaniu żywności.

Podsumowując, uniknięcie zakażenia pałeczkami Salmonella jest dosyć proste. Wystarczy przestrzegać zasad higieny osobistej, zachować czystość podczas przygotowywania i przechowywania posiłków oraz dokonywać świadomych wyborów konsumenckich.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
08 października 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
07 października 2021 mgr farm. Joanna Dąbska-Zylka
07 października 2021 mgr farm. Izabela Burda-Markiewicz
10 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
10 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)