Jagody goji – prosto z Azji
Jagody goji stopniowo zyskują na popularności i od niedawna stały się obowiązkowym wyposażeniem wielu sklepów i aptek, także w Polsce. Owoce te stosowane są od wieków w tradycyjnej medycynie krajów Azji (między innymi Mongolia, Chiny, Tybet). Wykorzystywane są również przez rynek kosmetyczny. Goji mają jasnopomarańczowy lub czerwony odcień, są owocami kolcowoju pospolitego i chińskiego – krzewy te należą do rodziny psiankowatych. Ich popularność opiera się na wysokim poziomie cennych składników pokarmowych, które skrywają.
W medycynie chińskiej oprócz owoców wykorzystywane są również liście, a nawet korzenie. Ciekawostką jest fakt, że w Polsce roślina ta uważana była przez długi czas za trującą, jednak najnowsze badania biochemiczne udowadniają, że zawartość trującego składnika (atropiny) w dojrzałych owocach jest znikoma. Proces dojrzewania niweluje jej szkodliwe działanie. Warto jednak mieć na uwadze, że niedojrzałe owoce spożyte w nadmiernej ilości mogę szkodzić.