24 96
24 96

Olej rycynowy

Olej z nasion rącznika pospolitego, znany powszechnie jako olej rycynowy, przez lata uważany był za domowe lekarstwo na większość powszechnych dolegliwości. Jego wszechstronność znajduje wiele zastosowań także dziś. Często stosowany jest także jako środek o działaniu przeczyszczającym i stosowany jest jako remedium na zaparcia. Olej rycynowy doskonale sprawdza się także w kosmetyce – często występuje jako składnik mydeł czy olejków do masażu. Posiada właściwości zmiękczające i nawilżające skórę, dlatego chętnie stosowany jest także w formie kremów, masek czy okładów. Często używany jest jako środek wzmacniający brwi i rzęsy, doskonale wpływa też na skórę głowy i włosy, które stają się dzięki niemu mocniejsze i lśniące. Olej rycynowy przeciwdziała wysuszaniu włosów, co wpływa dodatnio na ich ogólną kondycję, a także stymuluje ich wzrost.

Jak stosować olej rycynowy?

Charakterystyczna, gęsta konsystencja oleju rycynowego sprawia, że nie sposób pomylić go z innym olejem. Przyjmowany doustnie, zazwyczaj jako środek przeciwdziałający zaparciom Stosowania wewnętrznego powinny unikać jednak osoby z niedrożnością jelit oraz kobiety w ciąży. Zastosowanie zewnętrzne jest jednak dostępne dla wszystkich i zależeć będzie od oczekiwanych przez nas efektów. Olej rycynowy na skórę może być nakładany bezpośrednio na jej problematyczne rejony, takie jak te dotknięte trądzikiem, czy oparzeniami słonecznymi. Dla uzyskania szybko widocznych efektów zaleca się powtarzanie zabiegu rano i wieczorem lub pozostawianiu oleju na noc. Nakładanie oleju rycynowego na blizny przynosi widoczną poprawę po dłuższym czasie stosowania, dlatego należy pamiętać o jego regularnej aplikacji. Na skaleczenia i zadrapania natomiast może posłużyć jako lek pierwszej pomocy, kojąc ból i swędzenie – należy stosować go jednak tylko w przypadku niewielkich obrażeń. Olej rycynowy Wcierany we brwi lub nakładany na rzęsy. Dla uzyskania pożądanych rezultatów powinno się powtarzać czynność każdego dnia. Jedynym przeciwwskazaniem dla zewnętrznego stosowania oleju rycynowego jest nadmierne wypadanie włosów – jego ciężka konsystencja może bowiem przyczynić się do zbytniego obciążenia cebulek.