Oleje nierafinowane – dla zdrowia i urody!
Oleje nierafinowane (tłoczone na zimno) powstają w wyniku tłoczenia w niskich temperaturach. Dzięki takiemu sposobowi obróbki zachowują cenne składniki odżywcze, a także wyjątkowy smak i aromat. Są jednak wrażliwe m.in. na zmiany temperatur. Aby zachowały swoje właściwości, muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. Charakteryzują się także stosunkowo krótkim czasem przydatności do spożycia. Z kolei oleje rafinowane tłoczone są w wysokich temperaturach. Dzięki temu są trwalsze, ale w trakcie obróbki tracą wiele składników odżywczych. Mogą być wykorzystywane np. do smażenia.
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z prozdrowotnych właściwości olejów tłoczonych na zimno. Największą popularnością cieszą się oleje nierafinowane z czarnuszki, wiesiołka, orzecha włoskiego, ostropestu, pestek owoców i warzyw takich jak dynia czy winogrona, a także oleje lniane i konopne. Można spożywać je bezpośrednio lub dodawać do potraw. Przed podaniem należy jednak pamiętać o ostudzeniu potraw do temperatury minimum 40 stopni Celsjusza.