Shiitake jako suplement diety
Grzyby shiitake stanowią chętnie użytkowany kulinarnie składnik diety, są wykorzystywane zarówno na świeżo, jak i suszone czy gotowane. Z ich dodatkiem można sporządzić wiele potraw, na przykład sosy, zupy, farsze, posiłki jednogarnkowe z woka. Popularne w Azji grzyby są coraz chętniej zjadane w Europie za sprawą swoich właściwości prozdrowotnych. Ekstrakty z nich zamknięte w suplementach diety stanowią uzupełnienie jadłospisu w substancje, takie jak polisacharydy, witaminy i mikroelementy. Lentinan jest beta glukanem, czyli związkiem należącym do grupy polisacharydów, które to mogą wykazywać działanie immunomodulujące na układ odpornościowy człowieka oraz mają przyspieszać regenerację organizmu. Beta glukany ponadto mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Grzyby shiitake źródłem witamin i mikroelementów
Witaminy z grupy B pomagają układowi nerwowemu sprawnie pracować. Tiamina, czyli witamina B1 pobudza serce do regularnej pracy, natomiast ryboflawina i pirydoksyna wspierają procesy produkcji czerwonych krwinek. Ta ostatnia reguluje również aktywność hormonalną organizmu.
Grzyby shiitake są jednym z najlepszych źródeł niacyny, czyli witaminy B3. Jej odpowiedni poziom w organizmie jest czynnikiem zachowania zdrowej skóry. Kwas foliowy wymienia się zwykle w kontekście ciężarnych, ponieważ jest niezbędny w utrzymaniu prawidłowego przebiegu ciąży. Jest to jednak związek ważny dla każdego człowieka, ponieważ bierze udział w syntezie aminokwasów, metabolizmie homocysteiny oraz w produkcji krwi. p>
Wśród mikroelementów, jakie zawierają grzyby shiitake, wymienia się wapń, potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Bierze on udział też w procesach krzepnięcia krwi i wspiera pracę mięśni oraz wytwarzania enzymów trawiennych. Mangan i fosfor również przyczyniają się do utrzymania w dobrej kondycji układu kostnego. Mangan chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, podobnie jak przeciwutleniacze. Potas jest istotny dla układu nerwowego, pracy mięśni i utrzymywania ciśnienia krwi na właściwym poziomie. Cynk wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, wspomaga prawidłowe widzenie, jest potrzebny, by utrzymać płodność i równowagę kwasowo-zasadową. Żelazo natomiast odpowiada za transport tlenu w organizmie i odpowiada za produkcję erytrocytów i hemoglobiny.