Siemię lniane mielone – niezwykłe właściwości w malutkich nasionach lnu

Len zwyczajny to jedna z najstarszych roślin uprawiana od początków cywilizacji w Azji Zachodniej oraz rejonach Morza Śródziemnego. Jednym z najcenniejszych składników lnu są jego nasiona, stosowane m.in. do codziennych posiłków. Nasiona lnu są płaskie o barwie brązowoszarej, które pod wpływem wody pęcznieją. Mają wiele zastosowań prozdrowotnych.

24 96
24 96

Na co pomaga siemię lniane?

Właściwości zdrowotne siemienia lnianego wynikają z obecności lignanów, błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3. W nasionach lnu znajduje się zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Ten drugi pomoże w pracy jelit, zapobiegając zaparciom – trzeba wtedy pamiętać o regularnym piciu dużej ilości wody, by w pełni wykorzystać jego możliwości. Błonnik rozpuszczalny z kolei wiąże treści pokarmowe w żołądku, dzięki czemu dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

Lignany to związki o działaniu antyoksydacyjnym, regulujące układ hormonalny. Swoją budową przypominają estrogeny, co sprawia, że ich stosowanie, łagodnie uzupełnia niedobory tych hormonów płciowych. Jednocześnie mogą obniżać aktywność estrogenów – pomagają zatem utrzymać równowagę hormonalną w organizmie. Ale to nie wszystko. Lignany niwelują szkodliwe skutki działań wolnych rodników.

W siemieniu lnianym znajdziemy również już wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca – redukują ryzyko miażdżycy i występowania zakrzepów poprzez utrzymywanie prawidłowego poziom cholesterolu we krwi.

Nie można także pominąć bogactwa jeszcze innych składników odżywczych, jakie zawiera siemię. Są to witaminy z grupy B i C odpowiedzialne m.in. za zachowanie odpowiedniej odporności organizmu, witamina E pomagająca w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, witamina K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi i wspiera w utrzymaniu zdrowych kości. Do tego, zażywając siemię lniane, dostarczamy sobie szeregu innych mikroelementów, takich jak magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk, selen.

Jak pić siemię lniane?

Siemię lniane mielone ma łatwiej przyswajalne składniki odżywcze, jednak warto kupować siemię lniane w ziarnach, które mielimy bezpośrednio przed użyciem. Dzięki temu nasiona lnu nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości. Wystarczy zalać je gorącą wodą i wypijać po napęcznieniu. Jeśli nie sprawdza się forma kleiku, można dodawać ziarna do różnego rodzaju potraw. Siemię lniane jak jeść? Wystarczy dołączyć je do owsianek, koktajli i sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do ciast i deserów lub zamiennik jajka, np. w pulpetach (trzeba wymieszać 1 łyżkę siemienia z 3 łyżkami wody tworząc pastę).

Dawkowanie siemienia lnianego

Nie ma jednej sztywnej zasady co do ilości i częstotliwości spożywania siemienia lnianego. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Na pewno warto na początku delikatnie wprowadzać produkt do swojej diety i spożywać mniejsze porcje, a z czasem zwiększać częstotliwość oraz wielkość dawki. Oczywiście na bieżąco należy obserwować reakcje organizmu, a w razie wątpliwości, skonsultować zażywanie siemienia lnianego z lekarzem pierwszego kontaktu.