Jakie właściwości mają rośliny wykorzystywane przy tworzeniu Triphala?
Phallanthus emblica to niewysokie drzewo, osiągające maksymalnie około 8-10 metrów wysokości. Typowo wykorzystuje się niewielkie, okrągłe owoce, liście, nasiona, korzenie, korę oraz kwiaty tego drzewa. Stanowi on również bardzo istotny składnik kulinarny – owoce mogą być jedzone na surowo lub też po peklowaniu w soleni, oliwie oraz przyprawach. Amla bywa także wykorzystywana do produkcji słodyczy oraz kosmetyków.
Amla przyczynia się do zdrowego starzenia, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym., i wzmacniając przy tym naturalny potencjał odpornościowy organizmu.
Oprócz amli w suplemencie diety Triphala znajduje się haritaki. Ekstrakt z owoców tej rośliny wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Właściwości tej rośliny wynikają z działania wspierającego układ odpornościowy, wspierając naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz chroniącego komórki przed procesami starzenia. Wynika to głównie z obecności dużych ilości antyoksydantów, chroniących komórki przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Owoce haritaki wspomagają układ sercowo-naczyniowy, wspierając utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Haritaki, obecne w suplemencie diety Triphala, wspomaga utrzymanie silnego libido, wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. Jednocześnie haritaki wspomaga zdrową skórę oraz wspiera funkcjonowanie wątroby. Dodatkowym atutem wyciągu z haritaki, obecnego w suplemencie Triphala, jest wspieranie funkcji ośrodkowego układu nerwowego, szczególnie wyrażone jest to poprzez wspomaganie widzenia oraz poprawie odpowiedzi organizmu na przewlekły stres.
Oprócz amli i haritaki w suplemencie diety można odnaleźć ekstrakty z owoców bibhitaki, uznane i cenione od setek lat w tradycyjnej medycynie indyjskiej i ajurwedyjskiej.
Dlaczego warto zastosować suplement Triphala?
Triphala to mieszanka kilku ziół, od stuleci wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie. Oprócz różnych działań prozdrowotnych mają one również bardzo duże znaczenie w indyjskiej i ajurwedyjskiej duchowości, cechując się rozbudowaną symboliką i opisywanym zastosowaniem już od setek lat.