Kozieradka

Nasiona kozieradki mają żółty kolor i charakterystyczny, wyrazisty aromat, podobny do bulionu drobiowego. Stosowane są jako przyprawa do dań, ale mają również interesujące właściwości lecznicze. Fitoterapeuci wskazują, że kozieradka pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy i lipidów we krwi. Roślina jest coraz szerzej stosowana przez sportowców ze względu na swoje anaboliczne własności.

24 96
24 96

Kozieradka - nie tylko przyprawa

Nasiona tej rośliny nadają potrawom głęboki, bulionowy smak, w Azji znany jako umami. Doskonale komponuje się z serami oraz potrawami z roślin strączkowych. Jej nasiona wzbogacają naszą dietę w wiele cennych związków fitoaktywnych - warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Kozieradka jest źródłem fitosteroli (sitosterol), choliny, fosfolipidów, witaminy PP, F i B1, a także mikroelementów takich jak żelazo, fosfor, potas. Ponadto niektórzy uznają kozieradkę za naturalny afrodyzjak.

Sitosterole występujące w nasionach kozieradki wszechstronnie oddziałują na organizm ludzki. Między innymi normalizują działanie układu immunologicznego, wspierają naturalne procesy oczyszczania organizmu, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, a także pomagają utrzymać w zdrowiu gruczoł prostaty.

Kozieradka dla sportowców

Osoby regularnie uprawiające sport są silnie narażone na stres oksydacyjny. Nasiona kozieradki zawierają m.in. saponiny steroidowe, wykazujące działanie anaboliczne, czyli poprawiające syntezę włókien mięśniowych. Dzięki temu zwiększa się odporność fizyczna, a efekty treningów mogą być szybciej widoczne. Kozieradka polecana jest w stanach osłabienia fizycznego oraz przy zaniku mięśni. Substancje aktywne zawarte w nasionach rozwijają masę mięśniowa i wpływają na syntezę białek w organizmie.

Wpływ kozieradki na układ pokarmowy

Stosowanie przetworów z kozieradki wywiera korzystny wpływ na zdrowie układu pokarmowego i poprawia apetyt. Szybkie spożywanie posiłków, niedokładne gryzienie oraz stres są przyczynami problemów z trawieniem.

Kozieradka na skórę i włosy

W medycynie ludowej kozieradkę stosowano wleczeniu trądziku, wyprysków, ropni, a także podrażnień skóry. Roślina przyczynia się do niwelowania śladów i blizn potrądzikowych. Napary z niej cieszą się dużą popularnością wśród osób dbających o włosy. Ich regularne spożywanie i wcieranie w skórę głowy przyspiesza ich porost, wzmacnia cebulki i ogranicza wypadanie, a także zmniejsza swędzenie skóry. Substancje śluzowe obecne w nasionach tej rośliny nawilżają skalp i mogą okazać się pomocne w walce z łupieżem. Na rynku pojawiają się już kosmetyki z dodatkiem kozieradki - są to między innymi kremy do cery trądzikowej i szampony przeciwłupieżowe.