Liście moringa

Liście moringa – właściwości i zastosowanie

Cudowne drzewo lub drzewo długiego życia – moringa, bo to ją tak się nazywa, cechuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, a to wpływa na posiadane właściwości lecznicze. Moringa zaliczana jest do superżywności (superfoods), czyli kategorii produktów spożywczych uznawanych za najzdrowsze na świecie. Wykorzystywane są wszystkie jej części.

24 96
24 96

Moringa olejodajna – wyjątkowa roślina

Roślina ta pochodzi z Indii. Jej właściwości sprawiają, że znajduje swoje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Wykorzystywana jest także w kuchni i w kosmetyce. Każda część, w tym liście moringa, może być stosowane na rozmaite sposoby. Zarówno kwiaty, kora, jak i liście moringa, a do tego korzenie, w smaku przypominające chrzan, dostarczają wartościowych surowców do leków.

Ziarna są cenne ze względu na możliwość pozyskania z nich oleju. Kora przydaje się do wytwarzania lin i papieru. Powstające z całej rośliny odpadki sprawdzają się jako ekologiczny nawóz, natomiast w całości moringa może służyć w formie biomasy, do wytwarzania alternatywnej energii.

Moringa olejodajna wykazuje działania: odżywcze i wzmacniające, bowiem dostarcza do organizmu minerały w sporych ilościach oraz antyoksydanty.

Moringa olejodajna - wartości odżywcze rośliny

Liście moringa, ale i pozostałe części rośliny, obfitują w mangan niezbędny dla zachowania zdrowych kości i stawów. Chrom, a także bor, decydujący o prawidłowej gospodarce wapnia, fosforu i magnezu.

Warto również wspomnieć, że liście moringa, do tego kwasów tłuszczowych omega-3, -6 i -9 oraz wszystkich esencjonalnych aminokwasów. Zawartość aż 46 przeciwutleniaczy pozwala zaliczyć moringę do produktów charakteryzujących się zdolnością do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników. Najważniejsze spośród obecnych antyoksydantów to zeatyna, salwesterol i chlorofil.

Liście moringa w kuchni i w kosmetyce

Młode liście moringa mogą być spożywane w podobnej formie co szpinak. W smaku przypominają rzeżuchę. Ususzone i zmielone nadają się za to jako dodatek do jogurtów, szejków, koktajli, sałatek czy zup. Z liści przyrządza się herbatę, która charakteryzuje się lekko słodkim smakiem. W kosmetyce swoje miejsce znajduje olejek z moringa, nadający się do pielęgnacji skóry, a także włosów. Może być również wykorzystany podczas masażu.

Tak cenne właściwości czynią z niej roślinę o szerokich możliwościach zastosowania.