Lizyna – właściwości
Jak już zostało wyżej wspomniane, lizyna jest budulcem białek w organizmie. Występuje w m.in. w skórze, ścięgnach, chrząstkach, kościach i ścianach naczyń krwionośnych. Tworzy też enzymy i hormony. Jej brak często odczuwają sportowcy, wykonujący treningi siłowo-wytrzymałościowe. Niestety, biodostępność lizyny w żywności jest stosunkowo mała ze względu na procesy technologiczne, które zachodzą podczas jej przetwarzania. Dlatego też lizyna często musi być suplementowana za pomocą różnych preparatów, dostępnych w aptece bez recepty.
Właściwości lizyny są szerokie. Chroni m.in. układ sercowo-naczyniowy (dzięki syntezie karnityny), m.in. przed miażdżycą, wspomaga wchłanianie wapnia w organizmie. Osoby odchudzające się, mogą sięgać po ten suplement diety, ponieważ zwiększa metabolizm tłuszczów. Lizyna pomaga tworzyć bardzo dobre warunki do syntezy kolagenu, dzięki czemu spowalniają się procesy starzenia organizmu. Białko to wzmacnia tkankę łączną, dzięki czemu jest bardziej wytrzymała na działanie czynników mechanicznych. Tkanka łączna buduje m.in. kości, stawy, włosy, skórę czy ściany naczyń krwionośnych, dlatego tak ważne jest, aby nie dopuścić do niedoboru kolagenu, który wpływa na jej wytrzymałość.
Zastosowanie lizyny
Ludzie uprawiający czynnie sport i wykonujący ciężką pracę fizyczną są szczególnie narażeni na niedobory lizyny, dlatego powinni dbać o spożywanie produktów bogatych w ten aminokwas i przyjmować odpowiednie suplementy. Tak samo osoby po zabiegach operacyjnych i te, które zmagały lub zmagają się z wirusem opryszczki. Dlatego suplementacja tym aminokwasem zalecana jest po wystąpieniu kontuzji i w czasie rekonwalescencji po różnych urazach. O lizynie należy też pamiętać w sytuacjach stresogennych, kiedy odporność organizmu znacznie spada. Osoby nieprzywiązujące wagi do zdrowego odżywiania, będące na diecie lub po jej zakończeniu, również powinny przyjmować lizynę.
Lizyna plus witamina C
W czasie przeziębienia warto sięgnąć po lizynę i witaminę C. Te dwa składniki połączone ze sobą wpływają na usprawnienie układu immunologicznego, a co za tym idzie, stwarzają barierę ochronną przed wirusami i bakteriami. Szczególnie należy o tym pamiętać w okresie jesienno-zimowych chłodów, kiedy organizm jest bardziej narażony na infekcje górnych dróg oddechowych.
Występowanie lizyny
Bardzo ważna jest zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta, wtedy trudniej o wystąpienie niedoborów lizyny. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy może zacząć jej brakować nie z winy człowieka. Są nimi m.in. wspomniane na początku niedożywienie, wirus opryszczki i przeciążenie fizyczne organizmu. Oprócz wspomagania się suplementami należy sięgać po artykuły, które zawierają lizynę, czyli np. jajka, ryby, ser żółty i twaróg oraz inne produkty mleczne. Można ją także znaleźć w czerwonym mięsie, w kurczaku i indyku, wątróbce, a także w soi, zielonym groszku, kaszy gryczanej czy pieczywie pełnoziarnistym.
Objawy niedoboru
Kiedy zaczyna brakować w organizmie lizyny, mogą pojawić się takie objawy jak: problemy z włosami, przekrwienie oczu, zawroty głowy, brak apetytu, zmęczenie i stany apatii, opryszczka czy odwapnienia kości.
Lizyna – przeciwskazania
Lizyny nie powinny przyjmować osoby z chorą wątrobą i nerkami. Również kobiety w ciąży i matki karmiące nie mogą suplementować tego aminokwasu.