Mniszek lekarski - działanie
Mniszek lekarski (dandelion) to pospolicie spotykana w Polsce roślina wieloletnia. Cenne składniki lecznicze kryją się w całej roślinie, ale w ziołolecznictwie szczególnie doceniane są kwiaty i korzeń. Żółte kwiaty stanowią pożytek pszczeli, przyczyniając się do powstawania miodu bogatego w prozdrowotne właściwości. Korzeń pomaga zachować w zdrowiu wątrobę i żołądek, wspiera naturalne oczyszczanie się organizmu. Ponadto wspomaga metabolizm cholesterolu. Fitoterapeuci zalecają pić napary i wywary z mniszka przy dolegliwościach ze strony układu moczowego i układu pokarmowego. Przetwory z kwiatu i korzenia tej rośliny są chętnie suplementowane przez diabetyków. Surowiec zielarski zawiera w swoim składzie fitosterole, karotenoidy, inulinę, flawonoidy.
Przeciwwskazania do spożywania mniszka lekarskiego
Istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania produktów z mniszkiem lekarskim w składzie. Zalicza się do nich:
- nadwrażliwość na surowiec,
- kamica żółciowa,
- choroby nerek,
- niedrożność dróg żółciowych i jelit.
Jeśli stwierdzi się u siebie którykolwiek z wyżej przedstawionych schorzeń, przed przyjęciem produktu z dandelionem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Ze względu na brak badań, nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Mniszek wspomaga wątrobę
Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała, który odpowiada za usuwanie szkodliwych metabolitów wtórnych. Bez jej udziału człowiek szybko uległby zatruciu, dlatego bardzo ważne jest dbanie o jej sprawne funkcjonowanie. Narząd ten wywiera wpływ na cały proces trawienia. Wyciągi z mniszka lekarskiego wykazują działanie żółciopędne, wspierają prace wątroby oraz zapobiegają zastojom żółci w woreczku żółciowym. Picie naparów polecane jest w czasie stosowania diet odchudzających, ponieważ pomaga usuwać toksyny z organizmu i poprawia metabolizm tłuszczów. Substancje gorzkie zawarte w kwiatach, zielu i korzeniu pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki temu trawienie przebiega sprawniej. Korzeń mniszka lekarskiego bogaty jest w składniki oddziałujące prebiotycznie. Tym samym uzupełnia korzystny wpływ na układ pokarmowy. Profilaktycznie zaleca się spożywanie syropu z mniszka lekarskiego mającego podobną konsystencję do miodu.
Mniszek usuwa nadmiar wody z organizmu
Opuchnięte nogi, cellulit wodny i ciągłe zatrzymywanie się wody w okolicach brzucha i ud to problemy wielu kobiet. Stojąca praca lub siedzący tryb życia sprzyjają powstawaniu obrzęków w dolnych partiach ciała. Niewłaściwa dieta, bogata w sód, także przyczynia się do tworzenia się opuchlizny. Niektóre substancje obecne w tej roślinie zdolne są do łączenia się ze szkodliwymi produktami metabolizmu i ułatwiają usuwanie ich z ustroju. Może to prowadzić do zmniejszania obrzęków. Mniszek lekarski (dandelion) działa więc kompleksowo, wspierając detoksykację organizmu.
Mniej znane działanie mniszka
Ziele mniszka lekarskiego kojarzy się z korzystnym wpływem na układ pokarmowy. Ten surowiec lekarski oddziałuje pozytywnie również na kondycję układu krwionośnego dzięki zawartości sitosteroli oraz antyoksydantów. Przeciwutleniacze chronią cały organizm przed starzeniem i degradacją dokonywaną przez wolne rodniki. Sitosterole natomiast normalizują funkcjonowanie układu immunologicznego, utrzymują zdrowie prostaty, a nawet pomagają zachować odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Mniszek lekarski a mlecz polny
Dandelion bywa często mylony z mleczem polnym. Jednak warto pamiętać o tym, że nie jest to ta sama roślina. Ta druga nie jest jadalna i nie ma właściwości leczniczych. Różnią się ponadto wyglądem. Łodygi mniszka wyrastają z jednego miejsca i są pozbawione liści. Natomiast mlecz polny rośnie na pojedynczej łodydze i wyposażony jest w liście.