1 2 ... 2
24 96
35,99
Data ważności produktu: 2019-12-21
15,69
Data ważności produktu: 2020-02-28
17,99
Data ważności produktu: 2020-02-28
1 2 ... 2
24 96

Spirulina

Spirulina to alga mająca zielono-niebieski kolor, posiadająca intensywny, specyficzny smak i zapach oraz wykazująca wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Spirulina jest hodowana w wielu regionach na świecie, między innymi w Azji, Ameryce oraz Afryce w miejscach, gdzie pozwala na to klimat.

Wybór spiruliny

Przy wyborze spiruliny najważniejsze to sprawdzenie, że dana alga posiada niezbędne certyfikaty i patenty, które potwierdzają jej działanie. Kolejną kwestią jest wybór tabletek bądź proszku. Oba produkty działają na organizm w taki sam sposób, jednak tabletki zwykle dostaną się do krwioobiegu po około jednej godzinie, natomiast proszek działa o wiele szybciej. Wybór zależy także od naszych indywidualnych przyzwyczajeń i preferowanego sposobu spożywania spiruliny. Alga w proszku doskonale sprawdza się bowiem jako składnik koktajli, które możemy przygotować samodzielnie. Na tabletki częściej decydują się osoby, którym mniej zależy na smaku, a bardziej na szybkim i wygodnym przyjmowaniu spiruliny.

Spirulina – właściwości

Spirulina posiada wiele cennych dla ludzkiego organizmu właściwości. Doskonale sprawdza się w suplementacji aminokwasów, sprzyjając zachowaniu masy mięśniowej w trakcie diety, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. To szczególnie przydatna informacja dla osób na diecie niskobiałkowej. Tych, którzy próbują schudnąć, zainteresuje z pewnością fakt, że spirulina jest stosowana jako sprzymierzeniec kontroli wagi. Zapobiega ona rozkładowi skrobi oraz pobudza aktywność jelit. Spirulina jest ceniona również ze względu na korzystny wpływ na witalność organizmu – skutecznie dodaje energii, eliminując objawy zmęczenia. Warto wiedzieć, że sprzyja także działaniu naszego układu immunologicznego, bowiem zawarta w niej fikocyjanina stanowi silny stymulant odpornościowy. To jeszcze nie wszystko – spirulina jest ponadto źródłem przeciwutleniaczy, pomagających chronić nas przed skutkami stresu oksydacyjnego.