Kategorie

Olej z pestek malin

Sortuj według

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin – właściwości sprzyjające skórze

Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców. W sezonie krótko się nimi cieszymy, ale chętnie sięgamy po nie, gdy tylko nadarzy się odpowiednia okazja. Poza słodkim smakiem i przyjemnym zapachem posiadają sporo cennych właściwości. Te zaś wykorzystuje się w rozmaitych produktach. Jednym z nich jest olej z pestek malin, który sprawdza się w kosmetyce.

Etja, naturalny olej z nasion malin, 50 ml - miniaturka zdjęcia produktu

Etja, naturalny olej z nasion malin, 50 ml

19,79 zł
Mokosh olej z pestek malin, 100 ml - miniaturka zdjęcia produktu

Mokosh olej z pestek malin, 100 ml

61,99 zł

Olej z pestek malin i jego składniki

W oleju z pestek malin występują spore ilości substancji wykazujących działanie antyoksydacyjne. Mowa o witaminie E, karotenoidach i flawonoidach. Antyoksydanty skutecznie zwalczają wolne rodniki, które sprzyjają procesom starzenia. Ich zawartość w oleju z pestek malin wpływa na to, że produkt wykazuje działanie ochronne, wygładzające, ale i stymulujące skórę do regeneracji.

Kolejnym cennym składnikiem są kwasy omega-3 i 6 – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowiąc znaczną część składu oleju z pestek malin, wpływają na rozjaśnianie skóry i wyrównywanie jej kolorytu. Zbyt duża ilość czasu spędzanego na opalaniu może skutkować powstawaniem nieestetycznych przebarwień. Wspomniane kwasy chronią przed takimi efektami, ponieważ hamują produkcję brązowego barwnika – melaniny, której organizm wytwarza za dużo wskutek narażenia na działanie promieniowania słonecznego.

Kwasy omega-3 i 6 nie są produkowane przez organizm, dlatego konieczne jest ich dostarczanie od zewnątrz – z pożywieniem lub podczas stosowania kosmetyków. Ich zadaniem jest nawilżanie skóry, a także lepsze wchłanianie substancji aktywnych w głąb skóry.

Poza witaminą E, w oleju z pestek malin występuje witamina A. Taki skład wpływa na możliwość stosowania kosmetyków z zawartością oleju bazujących na nasionach malin, na skórę problematyczną, wrażliwą, skłonną do alergii i podrażnioną. Nie ma ryzyka zatykania porów, dlatego olej z pestek malin może być zastosowany na skórze zmagającej się z zaskórnikami i wypryskami.

Olej z pestek malin na cellulit i włosy

Właściwości oleju z pestek malin wpływają na to, że staje się on naturalnym kosmetykiem sprzyjającym walce z cellulitem. Wygładza skórę, czyni ją miękką i miłą w dotyku, a dodatkowo ujędrnia, jeśli zostaje potraktowany jako dodatek do balsamu lub peelingu.

Cenne właściwości sprzyjają poprawie kondycji skóry głowy, a co za tym idzie, polepsza się stan włosów. Skóra głowy, która jest nawilżona i odżywiona, lepiej radzi sobie ze zwalczaniem rozmaitych infekcji. Kosmyki stają się lśniące i miękkie, a ponadto zyskują na naturalnej ochronie przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Olej z pestek malin może być uzupełnieniem stosowanych kuracji pielęgnacyjnych na skórę czy włosy, ale i alternatywą dla tradycyjnych kosmetyków, ze względu na to, że jest produktem naturalnym. Zawarte w nim substancje odżywcze wykazują korzystne działanie nawet na głębokie warstwy skóry.

Filtry

Producent
Cena
-
Działanie
Postać
Rodzaj skóry
Problem
Kluczowy składnik
Cecha specjalna
Wiek
Rejestracja
Trendy