Czym jest sól Epsom?
Magnezu siarczan, czyli powszechnie znana sól Epsom jest nieorganicznym związkiem chemicznym. Nazwa wywodzi się od angielskiej miejscowości Epsom, gdzie w XVII wieku dokonano jej odkrycia. Gorzka sól znana jest ze swoich właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych, dlatego cieszy się dużą popularnością jako produkt stosowany wewnętrznie. Sól Epsom ma postać białych, drobnych, bezzapachowych kryształków, co przypomina w wyglądzie tradycyjną sól gruboziarnistą wykorzystywaną w celach spożywczych. Po rozpuszczeniu w wodzie daje gorzko-słony smak.
Skład soli Epsom
W skład soli Epsom wchodzi siarczan magnezu (MgSO4) będący solą kwasu siarkowego oraz magnezu. Ten związek nieorganiczny otrzymuje się, poprzez oczyszczenie kizerytu bądź langbeinitu, będących jego minerałami. Innym sposobem na jej uzyskanie jest izolacja z wód bogatych w MgSO4 oraz traktowanie MgCO3 (magnezytu kwas siarkowy) lub MgO (tlenek magnezu) kwasem siarkowym. Bezwodną sól Epsom standardowo uzyskuje się, poprzez dwuetapowy proces ogrzewania. Najpierw w temperaturze 70° C, a następnie 500° C.
Sól Epsom na zaparcia
Gorzka sól stosowana jest przede wszystkim w walce z zaparciami. Obstrukcje związane są z zaleganiem treści jelitowej w przewodzie pokarmowym. Niewydalone resztki pokarmowe ulegają z czasem wzmożonym procesom gnilnym i fermentacyjnym, a także wchłaniają więcej wody, co sprawia, że stolec jest twardszy. Zaparcia mogą mieć charakter jednorazowy i przypadkowy np. po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw lub być związane ze zmianą klimatu np. podczas wakacyjnego wyjazdu. Zaparcia długotrwałe, inaczej przewlekle, mogą być spowodowane poważnymi schorzeniami, co wymaga natychmiastowej konsultacji z lekarzem.
Sól Epsom (10g lub 15 g) należy rozpuścić w szklance wody i wypić. Najlepiej tę czynność wykonać rano, tuż po wstaniu, na czczo. Taką dawkę zaleca się przyjmować raz dziennie.
Skutki uboczne soli Epsom i przeciwwskazania do użycia
Nadmierne spożywanie soli Epsom w formie doustnej może być przyczyną pojawienia się biegunki. Istnieje także szereg przeciwwskazań do jej spożywania, w tym choroby nerek (głównie ich niewydolność). Osoby mające przewlekłe dolegliwości układu pokarmowego, w tym niedrożność jelit nie powinny korzystać z gorzkiej soli. Znaczne niedociśnienie tętnicze oraz blok przedsionkowo-komorowy stanowią także istotne przeciwwskazanie. Nie zaleca się stosowania soli Epsom przy nadwrażliwości na magnez oraz hipermagnezemii. W razie wystąpienia któregokolwiek czynnika będącego przeciwwskazaniem do użycia, należy wcześniej skontaktować się z lekarzem.