Jakie znaczenie ma lecytyna sojowa w diecie człowieka?
Zastosowanie lecytyny sojowej w diecie ma znaczenie przede wszystkim ze względu na to, iż jest ona źródłem fosfatydylocholiny.
Jest to związek chemiczny o budowie fosfolipidu – a więc z jednej strony cząsteczki ma fragment wiążący tłuszcze, a z drugiej strony fragment wiążący wodę. Fosfatydylocholina jest jednym z najważniejszych związków biologicznych – buduje ona błony komórkowe oraz odpowiada za transport licznych cząsteczek. Oprócz tego fosfatydylocholina odpowiada m.in. za komunikację wewnątrzkomórkową, stanowiąc bardzo ważny element szlaków sygnałowych pobudzających produkcję białek i materiału genetycznego. W skali makro związek ten odpowiada za prawidłową pracę mięśni, utrzymanie funkcji neuromotorycznych oraz regenerację tkanki mięśniowej.
Innym ważnym składnikiem, który zawiera lecytyna sojowa, jest cholina. To związek szczególnie istotny dla utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, właściwego metabolizmu tłuszczów i odpowiedniego funkcjonowania wątroby. Cholina stanowi punkt wyjściowy dla produkcji jednego z najważniejszych hormonów w układzie nerwowym – acetylocholiny. Związek ten odpowiada m.in. za funkcję wykonawczą mięśni – np. ruch ręką powstaje na skutek wyzwolenia w neuronach acetylocholiny, która pobudza połączenie nerwowo-mięśniowe. Powoduje to skurcz określonej grupy mięśniowej. Lecytyna sojowa dostarczając choliny, umożliwia zachowanie prawidłowych funkcji metabolicznych ustroju. Komponenta metaboliczna szczególnie istotna okazuje się w obrębie ośrodkowego układu nerwowego. Tam składniki chemiczne wchodzące w strukturę lecytyny sojowej, takie jak fosfatydylocholina czy fosfatydyloseryna, wspierają prawidłowe funkcje ośrodkowego układu nerwowego, w celu utrzymania optymalnych funkcji pamięciowych oraz wykonawczych.
Kojarzone z lecytyną sojową wspieranie funkcji poznawczych może być związane z wpływem choliny na produkcję acetylocholiny. Deficyty acetylocholiny obserwowane są u pacjentów m.in. z chorobą Alzheimera.
Lecytyna sojowa w walce z cholesterolem i nie tylko!
Substancje składające się na lecytynę sojową obniżają nadmiar cholesterolu z frakcji LDL (złego cholesterolu) i wspomagają produkcję cząsteczek HDL (dobrego cholesterolu) w wątrobie. Przez to lecytyna wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w obrębie ustroju. Oprócz tego lecytyna sojowa wykazuje skuteczność w zakresie wzmacniania układu odpornościowego – związane to jest z potencjalnym działaniem na poziomie błon komórkowych na komórki układu odpornościowego – głównie makrofagi oraz limfocyty. Ten efekt immunomodulujący związany jest najpewniej z działaniem fosfatydylocholiny.